Vestionline sportski vremeplov za 20. januar

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2018, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestionline sportski vremeplov za 20. januar

"Vestionline sportski vremeplov" je rubrika kojom ćemo u formi "dogodilo se na današnji dan" podsetiti na neke značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.e značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.

20. januara 1983. godine umro je čuveni brazilski fudbaler Garinča, po mnogima najbolji dribler svih vremena. Njegovo puno ime >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je Manoel Francisco doš Santoš, a nadimak "Mane Garinča" na portugalskom znaci "luckasta mala ptica". Proslavio se na Svetskim prvenstvima 1958. u Švedskoj i 1962. u Čileu kad je Brazil dva puta bio najbolji na planeti. Po završetku fantastične karijere odao se alkoholu i drugim porocima, pored fudbala obožavao je i žene, bio je otac namjanje četrnaestoro dece. Preminuo je u 49. godini u bedi, kao zaboravljeni heroj, oronuo u piću i siromaštvu. Njegovoj sahrani u Riju prisustvovalo je na hiljade ljudi, prijatelja i obožavalaca.

20. januara 1985. godine, tokom turneje po Aziji, fudbalska reprezentacija Jugoslavije je u indijskom gradu Kočinu odigrala prijateljsku utakmicu sa Iranom i slavila pobedu od 3:1. Pred 55.000 gledalaca na stadionu "Aria Mehre" izabranici selektora Miloša Milutinovića poveli su sa 2:0 golovima Mirsada Baljića u 37. i 65. minutu, Iranci su smanjili preko Bajanija u 75, da bi osam minuta pre kraja Marko Mlinarić postavio konačan rezultat.

20. januara  2005. godine najbolja skijašica SCG Jelena Lolović osvojila je srebrnu medalju u veleslalomu na zimskoj Univerzijadi u Insbruku. Posle prve vožnje bila je treća, ali je zahvaljujući fantastičnoj drugoj vožnji uspela da stigne do „srebra". Lolovićeva je tako upotpunila kolekciju odličja sa ove Univerzijade, pošto je prethodno u spustu osvojila zlato, a u superveleslalomu još jedno srebro. To su, ujedno, i sve medalje naših sportista na ovom takmičenju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.