Vestionline sportski vremeplov za 12. januar

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jan.2018, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vestionline sportski vremeplov za 12. januar

"Vestionline sportski vremeplov" je rubrika kojom ćemo u formi "dogodilo se na današnji dan" podsetiti na neke značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.e značajne datume - rođenja poznatih sportista, osnivanja klubova, velike utakmice... svakog kalendarskog dana u godini.

12. januara 1944. godine u Befortu, u Južnoj Karolini (SAD) rođen je Džoe Frejzer – nekadašnji američki bokser, olimpijski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << šampion iz Tokija 1964. i dugogodišnji svetski prvak u teškoj kategoriji, uopšte jedno od najvećih imena u istoriji „plemenite veštine". U profi-karijeri dugoj više od decenije imao je mnoge velike mečeve sa Kverijem, Bonavenom, Elisom... a njegov sudar sa Mohamedom Alijem i danas nosi epitet „Borba stoleća". Titulu je izgubio od Džordža Foremana, od koga je poražen i u revanšu, ali je ipak otišao u legendu kao jedan od najvećih. Frejzer je preminuo 2011. godine u Filadelfiji.

12. januara 1966. godine u sudaru najvećih rivala NBA lige - Bostona i Los Anđeles Lejkersa, Seltiksi su trijumfovali sa 114:102. Na taj način čuveni trener "Kelta" stigao je do neverovatne brojke od 10.000 pobeda! Ovaj rođeni Njujorčanin jedna je od najvećih legendi američke košarke - sa Boston Seltiksima je osvojio čak devet šampionskih prstenova, 11 puta je bio trener na "ol-star" večeri i, naravno, član je Kuće slavnih. Preminuo je 2006. godine.

12. januara 1968. godine rođen je Mauro Silva, nekadašnji brazilski fudbaler, koji je sa „kariokama" osvojio Svetsko prvenstvo u Americi 1994. godine. Najveći deo karijere proveo je u Španiji igrajuci za Deportivo iz La Korunje, gde su mu saigrači bili Miroslav Ðukić, Goran Ðorović i Slaviša Jokanović. Ukupno je 13 sezona igrao za ovaj klub i za to vreme jednom bio prvak Španije, dva puta pobednik Kupa i tri puta Superkupa Španije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.