Vesnik preporoda

Izvor: Politika, 10.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesnik preporoda

Pobedama nad tri teniserke koje su među prvih deset na svetskoj rang-listi razgrnula je put kojim su prošle još samo najbolje igračice danas

Naš tenis se neprestano uspinje poslednjih godina. Jelena Janković je bila nadomak da na taj uspon stavi krunu.

Njen proboj u polufinale na Međunarodnom prvenstvu SAD, jednom od četiri najuglednija turnira, veliki je uspeh. Ostaje žal što se zaustavila na pragu finala, kada je Belgijanku Žistin Enan-Arden, što se kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imala u šaci.

Pobedama nad tri teniserke koje su među prvih deset na svetskoj rang-listi, u trećem kolu protiv Čehinje Nikol Vajdisove (deseto mesto), u osmini finala protiv Ruskinje Svetlane Kuznjecove (sedmo), a u četvrtfinalu protiv njene zemljakinje Jelene Dementjeve (peto), razgrnula je put kojim su prošle još samo najbolje igračice danas.

Polufinalisti su, pored drugoplasirane Enan-Arden, bili Francuskinja Ameli Morezmo, koja drži čelo liste, i četvrtoplasirana Marija Šarapova iz Rusije (trećeplasiranu Kim Klajsters iz Belgije povreda je sprečila da brani tron).

Možda je i pravedno da Jankovićeva bude ta iz novog talasa u našem tenisu koja je postigla neuporedivo najveći uspeh. Trijumfom na juniorskom turniru na Međunarodnom prvenstvu Australije 2001. postala je vesnik preporoda, zajedno s Jankom Tipsarevićem koji je pobedio među teniserima. U igri parova, s Hrvaticom Mezak, dogurala je do finala. S njom je te godine bila i u polufinalu na Vimbldonu i na Međunarodnom prvenstvu SAD. U Melburnu i u Njujorku put do trofeja joj je preprečila Kuznjecova sa svojom partnerkom. Sredinom 2001. zaposela je čelo juniorske svetske rang-liste.

Karijera bi joj bila kudikamo uspešnija da je nisu pratili neobjašnjivi padovi. U prvom polugođu je bila lak plen ko god da joj je izašao na megdan. Zbog deset poraza uzastopce i strmoglavog pada na listi pomišljala je da ostavi tenis i da se posveti studijama na privatnom fakultetu "Megatrend".

Rođena je 28. februara 1985. u Beogradu. Počela je da igra s devet i po. Tri godine kasnije jedno vreme je provela i u čuvenoj teniskoj akademiji Nika Bolitijerija na Floridi, u grupi sa Šarapovom, Francuskinjom ruskog porekla Golovin, tamnoputom Amerikankom Džekson i Slovakinjom Hantuhovom...

Njeni roditelji su ekonomisti. Majka Snežana je prati na većini turnira, a otac Veselin joj je trener. Ima braću Marka i Stefana.

Igrala je u Crvenoj zvezdi, a prošle godine je prešla u Gemaks. Žensko tenisko udruženje (VTA) joj je dodelilo Moniku Seleš za mentora. Nekadašnja jugoslovenska teniserka o Jankovićevoj ima visoko mišljenje i predviđa joj još uspešniju karijeru.

Debi Jankovićeve na profesionalnim turnirima u glavnoj konkurenciji bio je kao iz snova (pre toga se tri puta bezuspešno okušala u kvalifikacijama). U martu 2001, dakle dva meseca posle juniorske titule u Australiji, a samo nekoliko dana po 16. rođendanu, dobila je šansu da igra u Indijen Velsu (SAD).

Na jednom od najvećih turnira mimo četiri za "gren-slem", u velikoj borbi u prvom kolu, savladala je pet godina od sebe stariju domaću teniserku Ripnerovu, tada 70. na rang-listi, sa 6:1, 5:7, 7:6 (8:6). Amerikanka je u odlučujućem setu vodila s 4:2, a u taj-breku s 4:1! Za poraz u drugom kolu protiv Italijanke Farine Elije, 38. na listi, sa 6:2, 6:4, niko nije mario.

Prvi i još uvek jedini trofej osvojila je u Budimpešti pre dve godine. Finalista je bila četiri puta. Na listi se uspinjala neprekidno sve do 17. mesta posle Međunarodnog prvenstva SAD lane. Na ovogodišnji šampionat je otišla kao 20. "reket" sveta, ali će na sutrašnjoj listi da ponovi najbolji plasman.

Za našu reprezentaciju je odigrala 17 mečeva (11 pobeda, šest poraza). Neprekidno je bila u državnom timu od 2001. do prošle godine. Ove se nije odazvala selektoru Tatjani Ječmenici.

Goran Anđelić

[objavljeno: 10.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.