Verujem da možemo u Brazil

Izvor: Politika, 19.Dec.2012, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verujem da možemo u Brazil

Fudbaler Atalante Ivan Radovanović, koji se vratio na teren posle pola godine, govori o teškim trenucima, ali i o šansama državnog tima

Fudbaler Atalante Ivan Radovanović (24) poslednju utakmicu pre letošnje operacije prepona odigrao je za reprezentaciju Srbije, na evropskoj turneji protiv Francuske u Remsu (0:2). Prvi meč posle šest meseci bio je, opet, u nacionalnom timu, sredinom novembra, u susretu sa Čileom (3:1) u Sent Galenu. To dovoljno govori o njegovom odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prema dresu sa državnim grbom, ali i o tome šta selektor Siniša Mihajlović misli o njemu.

-Povreda je iza mene. Taj težak period mi je mnogo pomogao da sagledam stvari s druge strane. Izdržao sam prošlu sezonu do kraja s velikim bolovima, nadajući se pozivu selektora Mihajlovića za turneju protiv Španaca, Francuza i Švedske. Dao sam sve od sebe, možda i više nego što sam u tom trenutku bio spreman i selektor mi je ukazao poverenje, što mi mnogo znači u karijeri. Još više sam mu zahvalan što me i nedavno protiv Čilea nije zaboravio, iako nisam igrao pola godine.

Posle prijateljske utakmice sa Čileom, Radovanović se vratio klupskom fudbalu, u dresu Atalante koja ga je u prošloj sezoni pozajmila Novari. Za prethodne tri nedelje odigrao je svih šest utakmica (četiri liga, dva kup) a klub iz Bergama je ostvario dve pobede. Poslednja dva poraza, oba 3:0, od Juventusa (liga) i Rome (kup), nisu neočekivana, imajući u vidu da bi klub bio zadovoljan da ostane u društvu najboljih. Trenutno deli 11. mesto.

-Što se tiče mojih želja u novoj godini, to su opstanak sa Atalantom u Seriji A, naravno - zdravlje, kao i da uspešno završim sezonu koja je duga, a tu pre svega mislim na reprezentaciju koju još ne treba otpisivati iz trke za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014 – kaže Ivan Radovanović, rođen u Beogradu 29. avgusta 1988, koji spada u onu grupu Partizanovih talenata koji su poslednjih godina iz našeg omladinskog fudbala odmah zakoračili u seniorske okršaje u Prvenstvu Italije.

Velika većina ljubitelja fudbala u Srbiji smatra da je za našu selekciju posle poraza od Belgije i Makedonije „Mundijal 2014“ nedostižan. Međutim, Radovanović kaže:

-Imamo mladu ekipu s dosta talenata. Treba nam samo vreme i siguran sam da ćemo postati jaka reprezentacija. Mada znam da više nemamo pravo na grešku, i dalje verujem u odlazak na Svetsko prvenstvo.

Odrastao je u Obrenovcu u kojem je počeo da igra fudbal već sa četiri godine. Prvi trener mu je bio Miodrag Arsović – Arsa, a tu su stasavala još četvorica reprezentativaca: Nemanja Matić (Benfika), Ivan Obradović (Saragosa), Filip Đuričić (Herenven) i Radosav Petrović (Genčlerbirligi).

-Sa 12 godina sam prešao u Partizan i prošao sve mlađe kategorije kod trenera Igora Spasića, jednu godinu sam proveo u prvom timu i igrao za seniorsku ekipu Teleoptika – kaže Radovanović. - U junu 2007. otišao sam na pozajmicu u Smederevo, ali mnogo važnije pre toga bilo je Evropsko prvenstvo za igrače do 19 godina u Austriji gde sam ostavio dobar utisak. Tako mi se u januaru 2008. ukazala prilika da odem u Atalantu, što sam oberučke prihvatio. Sam sam došao, jer tada niko nije mogao da bude uz mene zbog problema oko viza, ali sada vidim da mi je taj period i dao snagu i očvrsnuo me. Iako mi je u početku zaista bilo mnogo teško!

Za mladu reprezentaciju odigrao je šest mečeva. Za seniorsku je dobitovao 17. novembra 2010. u Sofiji protiv Bugarske (1:0).

------------------------------------------------------

Uskoro u braku

Ivan Radovanović će se uskoro venčati. To nam je otkrio kad smo ga pitali kako provodi slobodno vreme između treninga i utakmica:

-Slobodno vreme provodim sa svojom budućom suprugom i gledamo da upoznamo što je moguće više Italiju.

Kaže da mu se u Italiji, pored toga što igra u jednoj od najboljih liga na svetu, dopada i ta zemlja. Igrajući u Seriji A stigao je da upozna većinu italijanskih gradova i kaže da je svaki lep na svoj način.

Aleksandar Miletić

objavljeno: 20.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.