Izvor: MozzartSport.com, 13.Dec.2021, 11:41

Verstapen kao Pike, Prost i Sena, sa šampionskom krunom odvezao Hondu u istoriju

Holanđanin posle tri decenije doneo prvu vozačku titulu japanskoj kompaniji koja se zvanično povukla iz Formule 1

Pobedom u trci za Veliku nagradu Abu Dabija posle neverovatne završnice, pilot Red Bula Maks Verstapen nije samo prvi put postao šampion Formule 1, već se i upisao na malu, ali izuzetno prestižnu listu vozača koji su do najvećeg slavlja u jednoj sezoni stigli zahvaljujući vožnji bolida sa motorima Honde. I to čak tri decenije pošto je to pošlo za >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << volanom možda i najvećem među najvećima - Ajrtonu Seni.

Kišni čovek je u bolidu Meklaren Honde doplesao do šampionskih titula 1988, 1990. i 1991. godine.

Francuska legenda, Profesor Alan Prost je 1989. godine treću od četiri titule osvojio takođe u Meklaren Hondi. Prethodna dva pehara 1985. i 1986. godine takođe je podigao u Meklarenu, ali sa agregatima Poršea, dok je do četvrtog 1993. stigao u bolidu Vilijams Renoa.

Trostruki šampion Nelson Pike je prve dve krune stavio na glavu 1981. i 1983. u bolidima Brebem Ford Kostvort i Brebem BMW, a treću 1987. kao pilot Vilijams Honde.

Zanimljivo da će ova pobeda Verstapena biti poslednja sa žigom Honde na agregatima bolida Forme 1, jer je japanaska kompanija odlučila da se zvanično povuče iz najbržeg cirkusa na svetu kako bi se "posvetila razvoju motora sa nultom emisijom ugljenika".

Ipak, to neće značiti da će se potpuno povući iz F1, jer će sledeće godine snabdevati Red Bul svojim agregatima koji će imati drugi žig - Red Bull Powertarins, a u dodatne dve godine, tačnije do kraja 2024, servisiraće tim iz Milton Kinsa.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.