Izvor: MozzartSport.com, 03.Dec.2021, 11:57

Verder našao „novog Nagelsmana“ da ga vadi iz očajanja

Tridesetrogodišnji Ole Verner debituje na klupi bremenskog tima u petak od 18.30 časova protiv Auea. Na jednom od premijernih mečeva 16. kola Cvajte najavljen je i povratak Miloša Veljkovića na teren

Naslućuje se kraj Verderovim mukama. Beda u koju je četvorostruki šampion Nemačke upao zahvaljujući lošem vođstvu Florijana Kohfelta preti klubu iz Bremena da doživi sudbinu Hamburgera i da se „zakuca“ u Cvajti. Lutalo se dugo sa novim trenerom, a konačno novi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << izbor je pao na perspektivnog stručnjaka Olea Vernera. Njegov debi na klupi zeleno-belih zakazan je za petak od 18.30 časova, kada će u 16. kolu nemačke druge lige u Bremen da dođe Aue.

Verder se sezonama u nazad mučio, ali je uprava podržavala Kohfelta i verovala u njegovu viziju. Smenila je sadašnjeg trenera Volfsburga tek kada je bilo prekasno, a selidba u Cvajtu tek drugi put u klupskoj istoriji izvesna. Klupska legenda Tomas Šaf pokušala je da spreči neminovno, nije uspela.

18.30: (1,52) Verder (4,20) Aue (6,50)

U novu sezonu je Verder vođen Markusom Anfangom, strategom koji je imao iskustvo rada u Kelnu i Darmštatu. Na uvodnih 13 kola sa njim je Verder ostvario samo pet pobeda, što je bilo apsolutno neprihvatljivo s obzirom na kvalitet kluba, pa je Anfag otpušten.

Nisu u Bremenu mnogo žurili sa dovođenjem zamene, pa su tako pomoćni treneri Danijel Zenković i Kristijan Brand zvanično vodili zeleno-bele na po jednom meču. Sve dok prošle nedelje nije promovisan Ole Verner u novog stratega.

Čak i pratiocima nemačkog fudbala on je verovatno nepoznato ime i to ga čini zanimljivim rešenjem. Mlad je za šefa stručnog štaba, tek mu je 33 godine, ali je veoma dugo u trenerskom poslu, pošto je igračku karijeru završio još sa 21. godinom.

Do sada je radio isključivo u Holštajn Kilu, klubu za koji je i igrao. Vodio je mlađe kategorije, pa drugi tim, a prvi put je preuzeo najbolji seniorski tim sa 28 godina, doduše kao samo kao vršilac dužnosti na dve utakmice.

Vratio se Verner potom na klupu četvrtoligaša, odnosno Kila II, a od početka sezone 2019/2020. zvanično je vodio A tim. Rano mu se ukazala ta šansa, pa je mnoge podsetio na Julijana Nagelsmana, sadašnjeg trenera Bajerna, koji je samo godinu dana stariji od Vernera. Nagelsman je takođe 2016. godine prvi put seo na klupu A tima Hofenhajma.

Verner doduše tu šansu nije dobio u Bundesligi, već u Cvajti, ali je veoma malo nedostajalo da proletos uvede Kil u elitu. Bio je treći u ligaškom delu, plasirao se tako u plej-of, a uprkos pobedi u Kelnu u prvom meču sa 1:0, Jarčevi su bili ubedljivi u revanšu i tako su sačuvali prvoligaški status.

---------------------

Imamo i četvrtog pobednika Mozzartovog takmičenja Gladijator

---------------------

U novoj sezoni je Kil 12. na tabeli Cvajte, sa 17 osvojenih bodova. Deluje da će i njemu da prija smena na klupi, kao i Verneru koji će sa Verderom tražiti prekid očajnih rezultata. Zeleno-beli su tek 10. na tabeli sa 20 poena, drugo mesto i direktan plasman u Bundesligu su udaljeni devet bodova, za koliko je trenutno bolji Darmštat. Cilj nije nedostižan, daleko od toga, ali da će 33-godišnjem stručnjaku da bude lako, neće.

Prvi put je na nepoznatom terenu, pitanje je kako će svlačionica da ga prihvati. Objektivno, nije jednostavno uspostaviti autoritet kada je kapiten ekipe Omer Toprak mlađi samo godinu dana, a pritom on ni nije najstariji igrač. Pet meseci je od njega stariji Kristijan Gros, takođe važan prvotimac.

Aue na papiru deluje kao idealan tim protiv kojeg bi Verner mogao da debituje i traži prvu pobedu, koja bi podigla moral ekipe. Ispod Verdera je na tabeli, sa 14 bodova iz 15 kola. Problem je što je Aue u ozbiljnom uzletu forme i napravio je seriju od četiri meča bez poraza (tri pobede i remi), koju je prekinuo Darmštat u prošlom kolu trijumfom sa 2:1.

Vernerov omiljen sistem je 4-3-3, ali neće moći da ga implemetira u Bremenu tek tako, preko noći. Realnije je da se do kraja polusezone zadrži formacija 3-5-2, koju Verder godinama igra, pa tek tokom zimskih priprema da novi strateg počne da menja sistem, ako proceni da ima potrebe za time.

Verujem da je sistem koji smo igrali u Kilu zgodan jer donosi dosta dobra rešenja protiv potencijalnih različitik protivničkih struktura. Međutim, pre svega je važno da se momci podignu iz ove negativne atmosfere u kojoj se trenutno nalaze. Za sada neće biti nekih velikih iznenađenja“, najavio je Verner na konferenciji pred meč, posle svega nekoliko dana rada sa novom ekipom.

Najavljeno je da će protiv Auea u tim da se vrati Miloš Veljković, posle dve utakmice pauze zbog povrede koju je zaradio igrajući za reprezentaciju Srbije. Ovaj 26-godišnji štoper je povredio mišić na meču sa Portugalijom, ali srećom nije morao na duže bolovanje. Pored ta dva, Veljković je propustio i prva dva kola zbog koronavirusa, a sve ostale utakmice je bio nezamenjiv. Na tri utakmice je čak nosio kapitensku traku, u odsustvu Topraka.

Verder je u prošlom kolu izgubio baš od Kila, sa 2:1. Na pobedu čeka od 5. novembra i trijumfa nad Nirnbergom (2:1). Aue i Verder su se poslednji put sastali 2008. godine u Kupu Nemačke, kada je tim iz Bremena kao gost trijumfovao sa 2:1.

NEMAČKA 2 – 16. KOLO

Petak

18.30: (1,93) Darmštat (3,60) Fortuna Diseldorf (3,90)

18.30: (1,52) Verder (4,20) Aue (6,50)

Subota

13.30: (1,85) Hanza (3,50) Ingolštat (4,40)

13.30: (2,50) Nirnberg (3,35) Holstajn Kil (2,80)

13.30: (3,60) Sandhauzen (3,60) Paderborn (2,00)

20.30: (2,25) Sankt Pauli (3,40) Šalke (3,20)

Nedelja

13.30: (3,80) Hanover (3,45) Hamburg (2,00)

13.30: (2,25) Hajdenhajm (3,35) Regensburg (3,20)

13.30: (2,80) Dinamo Drezden (3,20) Karlsrue (2,60)

***Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.