Veprovi već sklapaju šampionski mozaik

Izvor: KGsport.info, 15.Okt.2013, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veprovi već sklapaju šampionski mozaik

Vice-šampioni SAAF i CEFL lige, kragujevački „Divlji veprovi“ su izgleda ozbiljno rešili da prekinu trogodišnji post, pošto su veoma rano i daleko od početka priprema za sezonu 2014 već rešili pitanje trenera i „importa“ dovođenjem trojice zaista vrhunskih američkih igrača i glavnog trenera.
Novi članovi „Veprova“ koji će u kooperaciji sa domaćim snagama pokušati da osvoje titulu šampiona Srbije i centralne Evrope u 2014-oj su kvoterbek Ajk Vitaker, defanzivni >> Pročitaj celu vest na sajtu KGsport.info << bek/risiver Ken Hejl, lajnbeker/trkač Šejn Vong, kao i povratnik u „Veprove“, glavni trener Ričard Bonds.
Agilna uprava „Veprova“ se na ovaj potez odlučila iz razloga što je ovaj period u većini evropskih liga, pa i našoj, vreme kada su mnogi timovi neaktivni na polju angažovanja stranaca pa je samim tim i veća ponuda kvalitetnih igrača na evropskoj „berzi“, umesto da čeka decembar ili januar koji se već smatraju za smiraj prelaznog roka i kada, logično, ponuda vrhunskih igrača više nije toliko izražena.
Ovim potezom „Veprovi“ ipak nisu završili prelazni rok, pošto uprava najavljuje i nekolicinu domaćih pojačanja, koja se za sada još uvek drže u tajnosti. Dok uprava „Veprova“ ne obelodani imena domaćih pojačanja, pozabavićemo se ukratko biografijama gore pomenute četvorice.
Glavni trener, Ričard Bonds, je trener ogromnog evropskog iskustva kome je ovo drugi put da je na kormilu „Veprova“ nakon 2012-e. Trener koji je zavidnu evropsku karijeru gradio u Švajcarskoj (Zurich Renegades, 2008), Danskoj (Odense Swans, 2009; defanzivni koordinator reprezentacije Danske, 2009), Nemačkoj (Lubeck Cougars, 2010; Kirchdorf Wild Cats, 2011), Norveškoj (Kristiansand Gladiators, 2013), se vraća ponovo u redove Kragujevčana, da proba da osvoji titulu što mu nije pošlo za rukom 2012-e, iako su te godine pod njegovim vođstvom „Veprovi“ bili najefikasniji napad lige sa 54.5 poena prosečno po utakmici, kao i ubedljivo najbolja odbrana sa svega prosečno primljenih 13,8 poena po utakimci. Poznat je po strogoj disciplini i napornom radu na treninzima, a za 2014-u najavljuje još žešći rad i napad na titulu.
Ajk Vitaker je 195 centimetara visoki i 102 kilograma teški kvoterbek koji spada u grupu takozvanih „dual threat“ kvoterbekova, što znači da je podjednako opasan i kada baca loptu, kao i u napadu po zemlji kada trči sa njom. Ovaj 26-godišnji Amerikanac je igrač koji je svojevremeno važio za jednog od najperspektivnijih igrača u postojbini američkog fudbala. Nakon završetka srednje škole Northwest gde je bio toliko dominantan da su mu stručnjaci predviđali da ga čeka blistava karijera u NFL-u, kao i da je novi Majkl Vik, Ajk je bio rangiran treći na nivou cele Amerike na listi igrača koji iz srednje škole prelaze na neki od koledža, ostavivši iza sebe na toj listi neka danas veoma zvučna imena iz NFL karavana.
Koledži su se prosto otimali za njega, a Ajk je odabrao jedan od najprestižnijih – Virdžinija Teh, gde je dobio punu stipendiju. Tu su i krenuli njegovi problemi zbog kojih nije dostigao domete koji su mu predviđani. Izborio se sa svojim problemima, i 2010-e napravio povratak na scenu američkog fudbala, i oprobao se na kampovima nekolicine NFL timova. Tu nije našao angažman, ali zato njegov talenat jeste prepoznala kanadska ekipa Montreal za koju je nastupao u sezoni 2011-2012. Ajk je sigurno, po talentu i fudbalskoj biografiji, jedan od najboljih igrača koji je kročio u Srbiju, možda čak i u Evropu, i svakako su očekivanja od ovog momka već u startu velika. Možda je baš on ona ključna karika koja je „Veprovima“ nedostajala ovih godina za put do titule.
Ken Hejl je 185 centimetara visoki i 90 kilograma teški kornerbek i sejfti, koji može u napadu dapokriva pozicije hvatača i trkača, kao i vraćanje početnih udaraca i pantova u specijalnim timovima. Ovog 26-godišnjaka krase izuzetne atletske sposobnosti, neverovatna borbenost i požrtvovanje zbog kojih je kroz kompletno svoje školovanje (srednja škola i koledž) bio miljenik trenera i uvek bio starter. Na koledžu je nastupao za dva univerziteta za koje je poznato da imaju vrhunski program kada je reč o američkom fudbalu, iako nisu članovi elitne prve divizije. Na prvom, Valdosta Stejtu, je proveo 3 godine igrajući kao starter, i čak osvojio sa njima titulu šampiona druge divizije 2007-e. Te godine je zaslužio i priznanje za najboljeg defanzivca, kao i priznanje za izvanrednog igrača zbog partija koje je pružao. Takođe su mu pripale i „All American“ počasti. Četvrtu godinu koledža je završio na koledžu Zapadna Virdžinija, gde je takođe bio starter. Nakon završetka studija, oprobao se na kampu NFL tima Atlanta Falkonsa, kao i na kampovima nekolicine kanadskih timova. Na kraju, potpisao je za tim koji igra arena ligu u Americi, Georgia Rampage, za koje je nastupao kao starter sve do ove sezone. Iako mu ugovor sa ovim timom još važi, Ken je odlučio da se oproba u Evropi, a procenio je da će mu igranje u „Veprovima“ biti odlična odskočna daska za bogatu evropsku karijeru, a možda čak i proboj u neki od timova iz najkvalitetnijih svetskih liga.
Šejn Vong je 183 centimetara visoki i 100 kilograma teški lajnbeker, koji u odbrani može da igra i defanzivnog enda, a u napadu trkača. Školovao se na Central Iowa koledžu gde je bio kapiten ekipe, i ubedljivo najbolji odbrambeni igrač. Godine 2010-e je bio lider u sekovima, proglašen za defanzivnog MVP-a, svrstan u najbolji tim treće divizije, i proglašen za najboljeg sportistu svog koledža. Može se reći da je ovaj 24-godišnjak upravu „Veprova“ kupio odličnim partijama koje je pružao u dresu „Imperatora“ iz Niša za koje je nastupao dve sezone, a „Veprovi“ još uvek pamte duel sa Nišlijama iz marta ove godine koji su teškom mukom dobili, i gde im je upravo Vong zadavao ogromne probleme kako u napadu, tako i u odbrani. Nema sumnje da su sa ovim bespoštednim borcem Kragujevčani dobili veliku oštrinu i u odbrani i u napadu, jer se javnost koja prati američki fudbal u Srbiji mogla uveriti u njegove vrhunske atletske sposobnosti, kao i u njegovu raznovrsnost i potencijal da pokriva mnogo pozicija u timu.
Pripreme za sezonu još nisu ni počele, a „Veprovi“ su već krenuli u sklapanje šampionskog mozaika. Uz nekoliko domaćih pojačanja, nema sumnje da će tim „Veprova“ za 2014-u biti mnogo konkurentniji svojim ljutim rivalima, i zadnje 3 sezone neprikosnovenim „Vukovima“ iz Beograda, a ne treba zaboraviti da i ostali timovi najavljuju osetna pojačanja, pa nas možda čeka i najkvalitetnija liga do sada. Odgovor na pitanje ko će biti novi šampion Srbije i CEFL lige dobićemo tek u julu naredne godine, ali nema sumnje da su Kragujevčani već sada istakli ozbiljnu kandidaturu za osvajanje oba trofeja.

Nastavak na KGsport.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KGsport.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KGsport.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.