Vengerovski “prolećni” sindrom – Arteta u borbi protiv Pepa i tradicije

Izvor: Piplmetar.rs, 27.Apr.2023, 02:36

Vengerovski “prolećni” sindrom – Arteta u borbi protiv Pepa i tradicije

Pre samo dvadesetak dana, Arsenal je imao +8 u odnosu na Mančester siti i niko nije mogao ni da nasluti da će tako brzo prokockati svoju prednost.
Tri vezana remija i to dva posle vođstva od 0:2 protiv Liverpula i Vest Hema u gostima, Arsenal je prokockao prednost, dok se protiv Sautemptona vratio u nadoknadi i stigao do 3:3. U ovom trenutku, Arsenal ima +5 u odnosu na Siti, ali tim Pepa Gvardiole ima dve utakmice manje i matematički, ako ih dobije, preuzeće lidersku poziciju. Da sve bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << još gore, Arsenalova tradicija pokazuje da „tobdžije“ umeju da gube titule, posebno u ovom veku.
Arsenal je osvojio titule sa Arsenom Vengerom u sezonama 2001/2002 i 2003/04, ali je propustio veliku šansu za het-trik u toj između – 2002Ž/2003. To je bila ona čuvena sezona kada je golobradi Vejn Runi postigao evrogol za pobedu Evertona nad Arsenalom u nadoknadi vremena. I pored toga, Arsenal je bio uglavnom lider na tabeli, a sredinom marta imao je čak +8 u odnosu na Mančester junajted. Međutim, borba na tri fronta, u LŠ, FA i PL uzeli su svoje. Arsenal je u finišu sezone upisao samo dve pobede na sedam mečeva i prepustio titulu Mančester junajtedu.
U sezoni 2007/08, po odlasku Tijerija Anrija u Barselonu, Arsen Venger je sa najmlađim timom u ligi krenuo u pohod ka tituli. Nakon 26 utakmica, Arsenal je imao pet bodova više od Mančester junajted i osam više od Čelsija. Ponovo je Venger probao da se bori na svim frontovima, ali je ovaj put odmarao igrače u FA kupu i doživeo šamar od Junajted – 4:0. Usledila je ona strahovita povreda Eduarda da Silve u Birmingemu i sezona je krenula nizbrdo.  Od 26. do 38. kola, Arsenal je upisao samo dva trijumfa i na kraju je bio tek treći sa 83 boda, ali se do samog kraja borio sa Junajtedom i Čelsijem koji su se iste sezone sastali i u finalu LŠ.
U naredne dve sezone 2009/10 i 2010/11, Arsenal je tokom marta držao korak za vodećima, ali su povrede uništile Vengerov tim. U prvoj je prelomila teška povreda Arona Remzija, kao i povrede Seska Fabregasa, Vilijama Galasa i Tomasa Vermalena. Na kraju, 2010. Arsenal je ponovo bio treći, iza šampiona Čelsija i Mančester junajteda.

Naredna sezona, 2010/11 bolela je još više. Početkom marta, Arsenal je imao četiri boda manje od Junajteda i meč manje, pobedio je Barsu u prvom meču osmine finala LŠ, imao je finale Liga kupa i igrao i dalje u FA kupu. Onda je usledio košmar – poraz od Birmingema, golom Nikole Žigića (1:2), u finalu Liga kupa, remi sa Sanderlendom i eliminacije iz LŠ u revanšu od Barselone kao i iz FA kupa od najvećeg rivala – Mančester junajteda. Nakon toga, u aprilu i maju, Arsenal je osvojio samo 12 od moguća 33 boda na 11 mečeva. Junajted je ponovo bio šampion, a Arsenal tek četvrti.
U sezoni 2013/14 niko nije ni slutio da će Arsenal biti u borbi za vrh Premijer lige. Arsenal je početkom februara bio lider na tabeli, ali je ponovo proleće ugasilo sve nade navijačima. Nakon šokantnog poraza od Liverpula na „Enfildu“ rezultatom 5:1, usledio je novi neverovatan niz. Arsenal je u narednih devet mečeva u PL upisao samo dve pobede i osvojio svega 9 od mogućih 27 bodova. Povrede su ponovo „dosolile“ na ranu navijača, pošto su u ključnom periodu van stroja bili Mesut Ozil, Aron Remzi i Džek Vilšir. Na kraju su u PL bili tek četvrti, a jedina uteha bio je trofej u FA kupu.
I za kraj, tu je ona čuvena sezona 2015/16 i titula Lestera. Arsenal je 14. februara pobedio Lester 2:1 golom Denija Velbeka u nadoknadi i prišao „lisicama“ na dva boda i svi su verovali da će Ranijerijev tim tada početi da posustaje. Ipak, Lester je ispao iz oba kupa, dok je Arsenal opet igrao na više frontova. U ključnom periodu, Arsenal je osvojio samo 16 od mogućih 30 bodova, dok je Lester uzeo 27 od potencijalnih 33 i na kraju je osvojio istorijsku titulu.
Ako pogledamo ovu tradiciju, navijači Arsenala s razlogom mogu da se plaše pred međusobni duel sa Mančester sitijem. Arsenal gostuje na „Etihadu“ i potom ima znatno teži raspored, mečeve sa Brajtonom i Njukaslom… da li će se istorija ponoviti?



Opširnije
Izvor: Sportske NET

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.