Venecuela: Najmanje dve osobe poginule, 18 povređeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2019, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela: Najmanje dve osobe poginule, 18 povređeno

Najmanje dve osobe su poginule, a 18 je povređeno u sukobima vojnika i lokalnog stanovništva na jugoistoku Venecuele nedaleko od granice sa Brazilom, javio je AP.

Prema rečima doktora iz obližnje bolnice, u pitanju su žitelji a grada Santa Elena de Uajren.

Do sukoba je došlo kada je opozicija pokušala da sprovede plan o dopremanju humanitarne pomoći iz Brazila čemu se protivi predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

Raspoređena vojska Venecuele na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << granici sa Kolumbijom

Venecuelanski zvaničnici naredili su raspoređivanje vojske u blizini granice sa Kolumbijom, saopštila je danas Strateška operativna komanda Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga.

"Sledeći instrukcije našeg vrhovnog komandanta Nikolasa Madura, komandant Strateške operativne komande oružanih snaga Remiđo Sebaljos naredio je razmeštanje vojske na granici između Kolumbije i Venecuele kako bi garantovao mir i bezbednost građana nakon zatvaranja granice", navodi se u saopštenju na Tviteru, prenela je agencija Tass.

U četvrtak je predsednik Maduro naredio zatvaranje granice sa Brazilom, a juče je potpredsednik Delsi Rodriges naredio privremeno zatvaranje tri mosta koja povezuju Venecuelu i Kolumbiju.

Potpredsednik Rodriges poručio je na Tviteru da su privremeno zatvorena tri granična prelaza u državi Takira, zbog "ozbiljnih i nelegalnih pretnji" po mir i suverenitet Venecuele koje dolaze od vlade Kolumbije.

Pristalice lidera opozicije Venecuele Huana Gvaida su planirali da unesu više tona humanitarne pomoći i medicinskih zaliha preko sada zatvorenih graničnih prelaza, a koje je poslala administracija američkog predsednika Donalda Trampa.

Gvaido tvrdi da je deo Madurovih zvaničnika pobegao u Tursku

Vođa venecuelanske opozicije i samoproglašeni privremeni predsednik te zemlje Huan Gvaido na Tviteru je izneo tvrdnju da je deo administracije venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura pobegao u Tursku.

"Vojnici još uvek ne znaju da su visokorangirani zvaničnici, koji osuđuju sve, već pobegli u Tursku", tvitovao je Gvaido, prenosi TASS.

Stiže humanitarna pomoć u Venecuelu iz Brazila i Kolumbije

Kamion sa humanitarnom pomoći ušao je danas u Venecuelu iz Brazila, rekao je novinarima opozicioni poslanik Migel Pizaro u Karakasu.

Agencija Rojters je javila, pozivajući se na očevice, da je kamion ušao na teritoriju Venecuele, ali da još nije prošao carinski punkt.

U međuvremenu, konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći za Venecuelu napustio je danas skladišta u Kolumbiji i krenuo ka obližnjem graničnom prelazu, uprkos insistiranju predsednika Venecuele Nikolasa Madura da im neće biti dozvoljeno da uđu u zemlju.

Pristalice opozicije na vojnom aerodromu kod Karakasa

Pristalice opozicije u Venecueli okupljaju se na vojnom aerodromu u regionu Karakasa, javlja TASS.

Kako navodi dopisnik ruske agencije sa lica mesta, okupilo se desetine hiljada ljudi, a ne manje od 50.000 demonstranata.

Pristalice opozicije se premeštaju sa trga Altamira na aerodrom.

Opozicione pristalice uzvikuju pogrdne povike na račun vlade i istovremeno pozivaju vojsku da promeni stranu.

Situacija je mirna, nije bilo sukoba, dodaje TAS S.

Maduro prekida diplomatske odnose sa Kolumbijom

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro saopštio je danas da Karakas prekida diplomatske odnose sa Kolumbijom i najavio proterivanje nekih kolumbijskih diplomata nakon što je ta zemlja pomogla nastojanja opozicije da dopreme humanitarnu pomoć u Venecuelu.

"Strpljenje je iscrpljeno. Ne mogu da tolerišem više da se kolumbijska teritorija koristi za napade protiv Venecuele. Iz tog razloga, odlučio sam da prekinem sve političke i diplomatske odnose sa kolumbijskom fašističkom vladom", rekao je Maduro.

On je rekao da ambasador i diplomatsko osoblje Kolumbije imaju 24 časa da napuste Venecuelu, prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Venecuela raspoređuje vojsku na granici sa Kolumbijom

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Feb.2019

KARAKAS - Venecuelanski zvaničnici naredili su raspoređivanje vojske u blizini granice sa Kolumbijom, saopštila je danas Strateška operativna komanda Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.