Izvor: MozzartSport.com, 06.Avg.2021, 12:39

Velika trojka i statisti

Večeras počinje 88. izdanje prvenstva Portugalije. Titulu brani Sporting, a Porto i Benfika su naoštreni da preuzmu tron Primeire

Jednom može da bude slučajnost, drugi put je već šablon. Sa takvom etiketom lisabonski Sporting večeras protiv Vizele započinje odbranu trona u Portugaliji, koji i u predstojećoj sezoni čeka neko od tri dobro poznata imena. Uz Lavove kao branioce titule, najveći favoriti za krunisanje su Porto i Benfika, koji čine "Veliku trojku" portugalskog >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << fubala. Radi se o tri najmoćnija sastava u zemlji omeđenoj Španijom, koji su bili pobednici u 85 od 87 odigranih kampanja u najjačem rangu, sa izuzetkom Belenensesa u sezoni 1945/46 i Boaviste 2000/01. Benfika je Primeiru osvojila rekordnih 37 puta, Porto ima 29 pehara prvaka, a Sporting 19.

Broj učesnika se nije menjao. Ukupno 18 timova odigraće 34 runde, a najbolja dva mesta obezbeđuju kartu za Ligu šampiona. Šampion i vicešampion direktno će ući u grupnu fazu, dok 3. pozicija vodi u 3. kolo kvalifikacija za najeminentnije kontinenalno nadmetanje. Oni koji završe na 4. i 5. mestu igraće u 2. i 3. kvalifikacionoj fazi Lige Konferencije, dok će samo osvajač Kupa ući direktno u grupe Lige Evrope. Što se tiče ispadanja, poslednja dva mesta vode u Segundu, dok će 16. igrati baraž za opstanak.

21.15: (1,33) Sporting (5,00) Vizela (10,0)

Orlovi, Zmajevi i Lavovi dominiraju nacionalnim okvirima, a za navijače je postalo tipično da navijaju za neki od ovih timova, zbog čega su lokalne ekipe u velikoj senci. "Velika trojka" ima najveću prosečnu gledanost svake sezone u Portugaliji, dok su ostali timovi bez podrške - sa izuzetkom Gimaraisa i Brage, koji su sledeći klubovi po popularnosti - patili od slabe posećenosti.

Moralo bi mnogo toga da se dogodi pa da se najcenjeniji i najdominantniji timovi Portugalije maknu sa pobedničkog postolja. Neka jednostavna parola ili slogan za Primeiru mogao bi da glasi "Veliki i... drugi"! Međutim, Sporting će biti na, nekakvom, često unapred nerešivom testu da zadrži pojas šampiona, dok se Porto i Benfika grupišu kako bi pokazali da je prošla sezona bila samo slučajnost.

Čekali su na stadionu Žoze Alvalade punih 19 godina na radost i izlazak iz senke Porta i Benfike. I najzad dočekali. Za sve je "kriv" Ruben Amorim, nekadašnji vezista najvećeg rivala sa Da Luža, koji je stvorio kompaktnu grupu asova, koja je umela da igra na rezultat. Skor od 26 pobeda, sedam remija i samo jednog poraza u ligi govori sve. Pride, zeleno-beli su osvojili i Liga kup, što je sezonu učinilo još uspešnijom.

Amorim (36) je preuzeo kormilo Lavova marta 2020, kada se usudio da napusti Bragu posle samo 13 mečeva i lati se posla u timu koji je neretko okarakterisan kao gubitnički. U svom prvom nastupu od početka sezone vodio je tim do titule i njegovo ime je ušlo u istoriju kluba. Bilo je mnogo sumnjičavih, koji su u neverici vrteli glavom na vest da je Sporting platio Bragi čak 10.000.000 evra za slobodu Amorima, a sada se već stidljivo šuška da će tvorac uspeha brzo pronaći put do vrhunskih timova u Evropi.

Sastav je kompletan u svim linijama, a posebno ojačan u defanzivnim bočnim pozicijama. Angažovani su Rikardo Esgajo iz Brage za 5.500.000 evra i Ruben Vinagre iz Vulverhemptona na pozajmicu, dok je najveći gubitak izdaja Žoaa Marija. Naime, veznjak se posle pozajmice iz Intera dogovorio sa Benfikom oko prelaska u redove ljutog rivala, u poslu koji svakako može da se podvede pod prevaru leta. Važna stvar je ostanak Pedra Gonsalvesa, najboljeg strelca lige prošle godine.

O boljem početku sezone Lavovi nisu mogli da sanjaju. Osvojili su pehar Superkupa, posle pobede nad Bragom 2:1 prošle subote. Sve u svemu, biće Sportingu teško da dođe do titule drugi put uzastopno. Nije da nema materijala, ali biće opterećen evropskim utakmicama, što će doneti neravnotežu.

Aktuelni vicešampion Porto prošle sezone je odigrao mnogo utakmica, ukupno 54 na četiri fronta. Ta rastrzanost umnogome je kumovala nekonstantnim partijama u prvenstvu, a četa sa Dragaa naposletku nije uspela da osvoji nijedan trofej. Završila je sa pet bodova manje od Sportinga, i dogurala do četvrtfinala Lige šampiona eliminisavši Juventus.

Trener Seržo Konseisao je posle premišljanja da li da napravi pauzu od posla odlučio da ostane na klupi Porta. Ekscentrični strateg ostao je bez važnog aduta u vidu dugogodišnjeg špica Muse Marege, koji je prešao u Al Hilal, dok je standardni defanzivni vezni Danilo Pereira i zvanično "uknjižen" kao igrač PSŽ-a u transferu vrednom 16.000.000 evra. Sa druge strane, Zmajevi su "razbili kasu" za vezistu Gremija Pepea, pazarivši ga za 15 miliona evra, dok je srpski reprezentativac Marko Grujić uzet od Liverpula, po sistemu pozajmice sa obaveznim otkupom.

Tokom leta Konseisao je želeo da vidi svoj tim kako se suočava sa jakim protivnicima na prijateljskim utakmicama. Predznak je pozitivan, pošto je Porto pobedio Lion 5:3, Lil 2:0, dok je sa Romom igrao nerešeno 1:1.

Prošlog leta Benfika je potrošila mnogo novca, dobila super trenera, ali nije uradila ništa. Držala se podalje od pehara drugu godinu zaredom. Kormilar Žorž Žezus dobio je poverenje da nastavi sa radom, ali ako stvari na početku sezone "krenu naopako", moguće je da će dobiti zahvalnicu.

Orlovi su pretrpeli značajne kadrovske promene. Benfika je od prodaje šest igrača inkasirala 35.000.000 evra, a skoro polovina te sume stigla je od prelaska Pedrinja u Šahtjor. Na pojačanja je izdvojeno skoro 25 miliona, a ekipa bi trebalo da dobije kvalitet i iskustvo dolaskom Žoaa Marija posle dobre sezone u redovima šampionskog Sportinga. Stigli su još ofanzivac Genta Roman Jaremčuk za 17 miliona evra i Sualiho Meite iz Torina za 6.000.000.

U pripremnom periodu Benfika je odigrala čak sedam prijateljskih utakmica. Zabeležila je pet pobeda i dva remija, a pored timova iz zemlje, suočila se i sa Marseljom, Lilom i Almerijom. Naravno, prva zvanična utakmica bila je u utorak protiv moskovskog Spartaka u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, i na njoj je slavila 2:0 na Atkritije areni.

Subota, 19.00: (7,25) Moreirense (4,40) Benfika (1,45)

Pomenimo i da je Braga stabilan tim, ali ništa više od toga. Iza nje su Gimarais, Pasos Fereira i Santa Klara, koji će se boriti za dodatnu kartu za izlaz na međunarodnu scenu. Arsenalisti iz Kamenoloma su klasična četvrta sila Portugalije. Pored Velike trojke teško da ima čemu da se nada u prvenstvu, ali Kup takmičenja su njihov teren. Na njemu uglavnom dolaze do završnice, a lani su podigli pehar Kupa i igrali finale Liga kupa.

Trener Karlos Karvaljal je, kažu, tvrdoglav, i voli da pruža šansu mladićima. Prošle godine je promosvisao četiri momka iz drugog tima. Sada je ekipu nadogradio sa vezistom Lukasom Mineirom koji je briljirao u Žil Visenteu, a potencijalna "bomba" mogla bi da bude akvizicija Španca Marija Gonzalesa, koji je prošle godine postigao 15 golova noseći dres Tondele. Prethodnog vikenda Braga je izgubila u meču sa Sportingom za prvi trofej u sezonu, u okviru Superkupa 1:2.

Ko osvaja prvenstvo Portugalije?

Pasos Fereira je ostao bez trenera Pepe, koji je preuzeo Gimarais, ali novi šef struke Žorž Simao ima spisak koji je konkurentan. Ipak, moraće da uloži veliki napor, ali i da ima sreće, da postigne kurs sličan prošlogodišnjem.

Santa Klara iza sebe ima najbolju kampanju u svojoj istoriji u Primeiri, pošto je završila na 6. mestu i obezbedila evropsku kartu. Strateg Danijel Ramos prilično dobro poznaje ligu, pošto je promenio 15 timova, a nedavno je bio u konkurenciji da preuzme kormilo grčkog Panatinaikosa.

Drugu sezonu zaredom Gimarais nije uspeo da se domogne evropske pozornice, i to prevashodno zbog slabih partija na domaćem terenu. Promenio je trenera, doveo Pepu, koji je napravio odličan posao u Fereiri i potražio novi izazov. Legandarni as Rikardo Kvarežma odigraće još jednu sezonu za Konkvistadore iako u septembru puni 38 godina.

U donjem domu se očekuje haos, jer većina timova će se boriti da izbegne ispadanje. Novajlije u najjačem rangu Estoril, Arouka i Vizela su glavni kandidati za mesta koja vode u niži rang, a Tondela, Boavista i Maritimo su im prema kvalitetu najbliži.

U 88. izdanju Primeire nastupaće trojica srpskih internacionalaca. To su Marko Grujić u Portu, potom Lazar Rosić kapiten Moreirensea i vezista Andrija Luković, koji je ovog leta Famalikao zamenio Belenensesom.

Vredi napomenuti da će prve utakmice početi sa ograničenim brojem navijača na tribinama, ali sa planom da se postepeno povećavaju, u zavisnosti od ishoda "priče" sa pandemijom virusa korona.

PRIMEIRA - 1. KOLO

Petak

21.15: (1,33) Sporting (5,00) Vizela (10,0)

Subota

13.45: (2,40) Arouka (3,10) Estoril (3,20)

19.00: (7,25) Moreirense (4,40) Benfika (1,45)

21.30: (4,40) Maritimo (3,50) Braga (1,85)

Nedelja

16.30: (2,10) Gimarais (3,20) Portimonense (3,80)

16.30: (2,85) Tondela (3,15) Santa Klara (2,55)

19.00: (1,25) Porto (6,25) Belenenses (11,0)

21.30: (2,60) Fereira (3,00) Famalikao (2,95)

Ponedeljak

21.15: (2,20) Žil Visente (3,05) Boavista (3,70)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.