Večna Vam slava, gospodine Flip! Pobednik u duši, veliki šaljivdžija, najuticajniji um u istoriji Minesote i tvorac Kevina Garneta

Izvor: MozzartSport.com, 25.Okt.2015, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večna Vam slava, gospodine Flip! Pobednik u duši, veliki šaljivdžija, najuticajniji um u istoriji Minesote i tvorac Kevina Garneta

Košarkaška planeta je u žalosti - Flip Saunders izgubio je najtežu bitku, životnu. Čovek koji je tokom 35 godina duge i prebogate trenerske karijere odneo preko 1.000 trijumfa, nije uspeo da savlada jednu od najstrašnijih bolesti poznatih ljudskom rodu. Da je mogao, sigurno bi sve životne uspehe zamenio samo za ovu, jednu i najvažniju pobedu. Da zarije mač najvećem neprijatelju i podeli još koje veliko iskustvo mladim naraštajima i budućim šampionima. U 60. godini Flipovo srce prestalo >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << je da kuca. Nije se izvukao, iako su mu doktori predviđali uspešnu borbu. 

Flip Saunders je bio majstor svog zanata. Stari trenerski vuk, um koji je svoj rad posvetio stvaranju kvalitetnih plejmejkera, a na kraju svetskoj košarci podario velikana kakav je Kevin Garnet. U NBA ligi proveo je 17 vrhunskih godina, vodio je Minesotu, Detroit i Vašington i skupa im podario 654 pobede.

Svoju avanturu u najjačoj ligi na planeti započeo je 1996. godine, kao prvi trener Minesote. Bila je to ljubav na prvi pogled. Vukove je vodio u najboljim godinama u novijoj klupskoj istoriji, a zajedno sa Kevinom Garnetom obezbedio je osam uzastopnih plej-of nastupa. I upravo je u tim godinama gospodin Flip imao i najveći uticaj na legendarnog Kej Džija, kojeg je „pokupio“ direktno iz srednje škole i oblikovao u jednog od najboljih krilnih centara novijeg doba, kasnije i MVP-ja i najveće ime tima iz snežnog grada na severu.

Nakon što je završio svoju misiju u Minesoti preuzeo je Detroit, sa kojim je igrao tri konferencijska finala. Na klupi Pistonsa bio je tačno tri godine. Nakon toga otišao je u Vizardse, sa kojima je sarađivao gotovo tri godine, ali ljubav prema jednom klubu bila je jača od svega.

Te 2013. godine vratio se u Minesotu, gde je prvo postao predsednik kluba i delimični vlasnik. Nepunih godinu dana kasnije, ponovo je preuzeo svoj „čopor“. Odlučio se za izuzetno hrabar potez i odrekao onog najboljeg što je klub imao – Kevina Lava trejdovao je u Klivlend, a zauzvrat dobio talentovanog Endrjua Viginsa. Minesota više nije bila klub koji je pucao visoko, već je, kao i danas, isključivo posvećen radu sa mladim igračima. Povratkom velikog Flipa vratio se i odbegli vuk – Kevin Garnet. Majstor kojem je najteže pao odlazak mentora, učitelja, prijatelja i drugog oca.

Koliki je uticaj Flip Saunders imao na razvoj NBA lige i košarkaškog sveta pokazuje i to da za njim sada tuguju svi – od Lebrona Džejmsa, preko Kevina Lava, trenera Čikao Bulsa Freda Hojberga, koji je s Flipom sarađivao u Minesoti od 2003. do 2005. godine, do plejmejkera Vašingtona Džona Vola, legendarnog Kevina Mekhejla...

Flip Saunders je veličina koja je imala najveći uticaj na razvoj Timbervulfsa od svih trenera koji su ikada sedeli na kormilu ovog kluba. Njegov uticaj bio je vidljiv u svakom segmentu organizacije, u svakoj odluci mladih igrača, trenera, pomoćnog osoblja, u svakoj taktičkoj postavci, na svakom treningu... Bio je šaljivdžija koji je voleo da se prikrada svojim igračima, ćušne ih poglavi i „napravi se lud“ kako bi zbunio svoje učenike. Uvek je pružao ruku navijačima, izdvajao vreme da sa njima porazgovara, da čuje njihovo mišljenje. Imao je pobedničkih duh, mentalitet pobednika i verovatno niko nikada neće imati uticaj na Minesotu kao 60-godišnji Flip.

Slava Vama, gospodine Flip! Neka vam je laka crna zemlja...

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.