Van der Sar u Mančester Junajtedu

Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van der Sar u Mančester Junajtedu



Dugogodišnji golman Holandske reprezentacije Edvin van der Sar novi je golman Mančester Junajteda. Uprava kluba sa Old Traforda dogovorila se sa golmanom i njegovim dosadašnjim klubom Fulamom oko svih detalja transfera, a van der Sar će formalno postati ćlan "Crvenih đavola" prvog jula, pošto prođe kroz lekarske preglede.

Suma koju će Fulam dobiti za 34-godišnjeg golmana nije objavljena, kao ni van der Sarova primanja. Mediji na Ostrvu spekulišu sumom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između dva i tri miliona funti. Poznato je da će on na Old Trafordu ostati dve sezone.

Tako je van der Sar postao prvo pojačanje za klub od kada je prošlog meseca njegov većinski vlasnik postao Amerikanac Malkom Glejzer. Očekuje se da će prvi put u dresu najpopularnijeg kluba na planeti na teren istrčati tokom dalekoistočne turneje, zakazane za jul.

Van der Sar, koji je za Holandiju branio 95 puta, proslavio se sredinom 90-ih kao član šampionske ekipe Ajaksa, koja je osvojila Ligu šampiona 1995, a sledećeg maja igrala u finalu protiv Juventusa. Visoki čuvar mreže prešao je zatim u Juve, za koji je branio sve do leta 2001. godine.

Tada je na Dele Alpi stigao reprezentativac Italije Đanluiđi Bufon, a van der Sar se preselio u ambiciozni Fulam za 5 miliona funti. Branio je za tim sa Krejven Kotidža 153 puta za četiri sezone i bio jedan od ključnih elementa njihovog neočekivano dugog ostanka u Premijer ligi.

Junajted je u poslednjih šest sezona imao velike probleme sa golmanima - posle odlaska Danca Pitera Šmajhela (pet titula, tri kupa i Liga šampiona za osam sezona u klubu) niko nije uspeo da ga adekvatno zameni.

Uz Šmajhelovog dugogodišnjeg zamenika Rajmonda van der Hauva, kroz klub su prošli Mark Bosnić (ubrzo odstranjen zbog neprofesionalizma), Masimo Taibi (posle sjajnog debija na Enfildu pokazao se potpuno neupottrebljivim, naročito posle 0:5 na Stamford Bridžu), Fabijan Bartez (poklonio Arsenalu pobedu sa dve neverovatne greške; primio od Reala šest golova iz sedam šuteva), Rikardo Lopes (retko dobijao priliku, a ni tada nije impresionirao) i Roj Kerol (veći deo vremena proveo na klupi, ušao u istoriju onom intervencijom protiv Totenhema ovog januara - na slici), koji je otpušten krajem maja.

Van der Sar će sada preuzeti mesto startnog golmana kluba ispred Amerikanca Tima Hauarda, koji je za dve sezone imao fantastične nastupe, ali i nekoliko preskupih grešaka (posebno u revašu osmine finala LŠ protiv Porta). Poverenje Ser Aleksa Fergusona u Hauarda dokazano je produženjem ugovora do 2009. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.