Valjevski Metalac u Prvoj ligi

Izvor: B92, 09.Mar.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevski Metalac u Prvoj ligi



Pobedom u derbiju Prve B lige nad OKK Beogradom od 109:108, izborenom posle dva produžetka, košarkaši valjevskog Metalca praktično su obezbedili plasman u Prvu A ligu Srbije. Osam sekundi pre kraja regularnog dela Valjevci su pred oko 1.500 gledalaca vodili sa 81:77, ali su gosti iz Beograda uspeli da izjednače na 81:81 i izbore produžetak. Metalac je u finišu prvih pet minuta nadoknade vodio 96:93, da bi OKK Beograd trojkom stigao do 96:96 i drugog produžetka, posle koga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je domaćin slavio 109:108.

Gosti su imali priliku da izbore novi produžetak, pošto su u poslednjoj sekundi, pri rezultatu 109:107, imali dva bacanja, ali su iskoristili samo jedno.

Najveći uspeh u svojoj pedesetogodišnjoj istoriji valjevski košarkaši ostvarili su u sezoni 1972/73 kada su se pod vođstvom trenera Luke Stančića u tadašnjoj SFRJ plasirali u Prvu ligu.

Za šest prvoligaških sezona imali su bar po jednu pobedu nad najboljim jugoslovenskim klubovima – od Partizana i Crvene zvezde, do Bosne, Cibone i Jugoplastike.

Generacija braće Branka i Zorana Kovačevića, Vojislava Kecojevića, Vojislava Ilića, Dušana Stevanovića, Milana Jerinića i Rajka Borisavljevića ispala je iz Prve lige u sezoni 1978/79, posle poraza od OKK Beograda u Valjevu.

Iz Prve B lige u Prvu A ligu Srbije plasman je obezbedila i drugoplasirana ekipa Tamiš-Petrohemija iz Pančeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.