Izvor: HotSport.rs, 28.Sep.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VREMEPLOV: Najemotivnija proslava gola, trenutak kada je cela Nigerija plakala! (FOTO) (VIDEO)

Svojim igrama prokrčio je put Nigeriji do prvog učešća na prvenstvu sveta, postigao prvi gol za svoju zemlju na istom i proslavio ga na način koji se i danas prepričava u fudbalskim sredinama – Rašidi Jekini

On je te 1994. godine na Svetskom prvenstvu u Sjedinjenim državama protiv Bugarske postigao prvi gol Nigerije na Svetskim prvenstvima, a njegova čuvena proslava tog pogotka prepričava se već više od dve decenije. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu HotSport.rs <<
Tog Svetskog prvenstva Nigerija je završila kao prva u grupi ispred Argentine i Bugarske, koja je stigla do polufinala. Nepremostiva prepreka u osmini finala bili su Italijani, koji su kasnije stigli i do finala.

Jekini je osvojio Afrički kup nacija 1994. i poneo je epitet najboljeg fudbalera crnog kontinenta, čime je ujedno postao i prvi nigerijski fudbaler kojem je pripalo ovo priznanje. 

Za reprezentaciju svoje zemlje odigrao 58 utakmica i postigao 37 golova.

Što se tiče klupske karijere naprepoznatljiviji je bio u dresu portugalskog Setubala gde je na 114 utakmica postigao neverovatnih 90 golova.

Rašidi Jekini je preminuo u 49. godini života od mentalne bolesti, neurološki defekti praćeni depresijama i bipolarnim poremećajima. Dugo vremena se lečio u Velikoj Britaniji, ali pošto nije bilo rezultata vratio se u rodnu Nigeriju gde je pokušao alternativnom medicinom da suzbije posledice ove bolesti.
Lečenje nije dalo rezultata i on je preminuo. Sahranjen je u Ofi, rodnom gradiću u nigerijskoj regiji Kvara.
Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta
The post VREMEPLOV: Najemotivnija proslava gola, trenutak kada je cela Nigerija plakala! (FOTO) (VIDEO) appeared first on HotSport - Sportske vesti na jednom mestu i uvek na vreme.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na HotSport.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta HotSport.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta HotSport.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.