VN SAUDIJSKE ARABIJE: Ferštapen upisao trijumf!

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Mar.2024, 23:25

VN SAUDIJSKE ARABIJE: Ferštapen upisao trijumf!

Dominacija se nastavlja.

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobedio je večeras u trci Formule 1 za Veliku nagradu Saudijske Arabije.

U drugoj trci u sezoni, trostruki i aktuelni svetski šampion je ostvario drugu pobedu, pošto je bio najbrži i prošle subote u Bahreinu. On je krenuo sa pol pozicije, vodio je tokom čitave trke i ostvario devetu uzastopnu pobedu, odnosno 56. u karijeri. Holandski vozač pobedio je rezultatom sat, 20 minuta, 43,273 sekunde.

Drugo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mesto zauzeo je njegov timski kolega Serhio Peres sa 13,643 sekunde zaostatka, a treći je bio vozač Ferarija Šarl Lekler sa 18,639 sekundi zaostatka, a osvojio je i bod za najbrži krug trke.

Vozač Meklarena Oskar Pjastri bio je četvrti, peto mesto zauzeo je Fernando Alonso iz Aston Martina, a šesti je bio Džordž Rasel iz Mercedesa.

Mladi britanski vozač Oliver Berman, koji je u Ferariju zamenio Karlosa Sainca koji je operisao slepo crevo, na svom debiju u Formuli 1 zauzeo je sedmo mesto.

Vozač Meklarena Lando Noris zauzeo je osmo mesto, deveti je bio Luis Hamilton iz Mercedesa, a 10. mesto zauzeo je Niko Hulkenberg iz Hasa. Verstapen je dobro startovao i zadržao prvo mesto, a Lekler se odbranio od napada Peresa i zadržao drugo mesto. Pjastri je zatim pretekao Alonsa za četvrto, a Peres je u četvrtom krugu napao i pretekao Leklera za drugo mesto.

U sedmom krugu vozač Aston Martina Lens Strol udario je u zid i na stazu je izašlo vozilo bezbednosti. To su iskoristili brojni vozači i otišli na zamenu guma, među kojima Verstapen, Peres, Rasel i Lekler, koji se zadržao nešto duže u boksu. Prvo mesto preuzeo je Noris, ispred Verstapena, Hamiltona, Peresa, Leklera i Pjastrija.

Trka je nastavljena letećim startom u 10. krugu, a Noris je stekao sekund prednosti nad aktuelnim svetskim šampionom. Verstapen je bio najbrži na stazi, smanjivao je zaostatak i u 13. krugu preuzeo vođstvo, dok je Peres pretekao Hamiltona za treće mesto.

Dva kruga kasnije Hamiltona je pretekao i Lekler, a posle toga i Pjastri, ali mu je ubrzo vratio poziciju jer je prilikom obilaženja izašao sa staze. U 18. krugu Peres je pretekao Norisa i preuzeo drugo mesto iza timskog kolege.

Mladi vozač Ferarija Berman je u 21. krugu pretekao Hulkenberga za deveto mesto, a u tim trenucima Hamilton se na starim gumama dobro branio protiv Pjastrija.

Ferstapen je do 27. kruga stekao sedam sekundi prednosti, a Lekler je pretekao Norisa za treće mesto.

U 35. krugu Pjastri je na kratko pretekao Hamiltona, ali je napravio grešku pa se sedmostruki svetski šampion vratio ispred njega. Hamilton je u 37. krugu prvi put otišao nazamenu guma i na stazu se vratio kao deveti. Krug kasnije na prvu zamenu je otišao i Noris i vratio se ispred Hamiltona, na osmo mesto, a ispred njih je bio sedmoplasirani Berman. Noris i Hamilton su sustizali 18-godišnjeg britanskog vozača, ali je on sigurnom vožnjom uspeo da sačuva sedmo mesto. Džou se zadržao duže u boksu, što je iskoristio Hulkenberg i preuzeo 10. mesto.

Peres je do kraja kažnjen dodavanjem pet sekundi na rezultat, ali to nije ugrozilo njegovu poziciju, pa je Red Bul ostvario 30. dvostruku pobedu. Lekler je u poslednjem krugu preoteo od Hamiltona bod za najbrži krug trke.

Naredna trka u šampionatu vozi se 24. marta za Veliku nagradu Australije.

Poredak vozača i konstruktora u šampionatu Formule 1 posle današnje trke za Veliku nagradu Saudijske Arabije:

Vozači:

1. Maks Ferstapen (Holandija) 51

2. Serhio Peres (Meksiko) 36

3. Šarl Lekler (Monako) 28

4. Džordž Rasel (Velika Britanija) 18

5. Oskar Pjastri (Australija) 16

6. Karlos Sainc (Španija) 15

7. Fernando Alonso (Španija) 12

8. Lando Noris (Velika Britanija) 12

9. Luis Hamilton (Velika Britanija) 8

10. Oliver Berman (Velika Britanija) 6

11. Niko Hulkenberg (Has) 1

Konstruktori:


1. Red Bul 87 

2. Ferari 49 

3. Meklaren 28 

4. Mercedes 26 

5. Aston Martin 13 

6. Has 1 

7. Vilijams 0 

8. Zauber 0 

9. RB 0 

10. Alpin 0

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.