VARleaks skandal potresa Hrvatsku – sudija psuje jer je Dinamo primio gol

Izvor: B92, 01.Mar.2024, 16:55

"VARleaks" skandal potresa Hrvatsku – sudija psuje jer je Dinamo primio gol

Glavna tema u hrvatskoj fudbalskoj javnosti i dalje je VAR skandal zbog snimaka razgovora sudija koji je procurio u javnost.

Posle nekoliko snimaka u prethodna tri dana, ali i ostavke šefa sudijske komisije Bruna Marića, pojavio se još jedan - sa derbi meča odigranog nedavno na Maksimiru između Dinama i Rijeke.

Dinamo je pobedio u tom meču 1:0 golom Frana Brodića iz penala u 94. minutu dok je gostima, još u prvom poluvremenu, poništen gol.

Radi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o situaciji iz 48. minuta kada je Mirko Marić zatresao mrežu "modrih", ali je gol, nakon VAR provere, poništen. Naime, na najnovijem snimku koji je isplivao u javnost, jedan od sudija po postignutom golu kreće sa žestokim psovkama:

"I to je gol, nema faula. J*** ti Bog majku, u pi*ku ti j*** Bog majku, a ništa…"

Na snimku je teško proceniti tačno o kom sudiji je reč.

Glavni sudija utakmice bio je Dario Bel, dok su mu pomoćnici bili Goran Pataki i Marjan Tomas. Četvrti sudija bio je Zdenko Lovrić, a u VAR sobi su bili Igor Pajač i Ivan Mihalj.

Prethodno, javnost je uspela da čuje i komunikaciju VAR sudija sa meča Varaždin - Hajduk, gde su domaći došli do gola nakon spornog kontakta i navodnog faula strelca gola i igrača gostiju Livaje.

U međuvremenu, pojavio se i snimak razgovora arbitara iz VAR sobe sa dva meča zagrebačkog Dinama - protiv Rijeke i Lokomotive.

Dan kasnije, hrvatski mediji su objavili snimak razgovora arbitara sa još jednog meča Dinama - derbija sa Osijekom u gostima u kojem su slavili 3:2 posle dva dosuđena penala u samoj završnici meča, za preokret..

Taj meč odigran je u septembru.

Oba kaznena udarca su u hrvatskoj fudbalskoj javnosti bila smatrana spornima, posebno onaj koji je suđen zbog igranja rukom Darka Nejašmića na samoj ivici kaznenog prostora.

Nakon VAR provere sudije su donele zaključak da je vezni igrač Osijeka igrao rukom unutar kaznenog prostora i da je to penal za goste.

Oko te utakmice se podiglo toliko prašine da je, od srede bivši šef Sudijske komisije Hrvatske Bruno Marić nekoliko dana kasnije, mimo prakse. izišao pred medije i prilično slavodobitno objavio VAR snimak razgovora kod pomenutog Nejašmićevog igranja rukom u kojem se čuju VAR sudija Ivan Bebek te pomoćni VAR sudija Hrvoje Radić.

Međutim, kako piše Večernji.hr, nekoliko meseci nakon te konferencije i utakmice, u jeku aktuelne afere sa objavom VAR snimaka, objavljen je i snimak razgovora povodom upravo te situacije - igranja rukom Nejašmića.

Na njoj je vrlo lako da primetiti da je reč o drukčijem razgovoru sudaca!

Stiče se utisak kao da to nije isti razgovor kao onaj koji se čuje na snimku koji su u septembru servirali javnost Marić i njegovi saradnici.

Kao prvo, na snimku koji je u septembru pušten na konferenciji za medije, primećuju novinari Večernjeg, uopšte se ne čuje glavni sudija utakmice Mario Zebec, koji se na novom snimku itekako čuje, a kao drugo, komunikacija Bebeka i Radića je na snimku puštenom u septembru zvučala znatno smirenije sa drugačijim sadržajem razgovora nego na ovom koji je objavljen ovih dana.

Dakle, dva različita snimka razgovora za identičnu situaciju.

Stiglo je i objašnjenje ove situacije iz Hrvatskog fudbalskog saveza.

Za Sportske novosti su potvrdili da je snimak koji je pušten na konferenciji u septembru nije sniman u stvarnom vremenu, tokom utakmice, nego da je reč o simulaciji prikaza VAR sobe koju su sudije snimale dan nakon utakmice.

Iz HNS kau da nisu u javnost puštali original jer bi tako kršili propise FIFA, te je ova simulacija bila samo prikaz kako bi se vidjelo kako se odluke donose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.