Uz jutarnju kafu – Govor novca

Izvor: Sportski Žurnal, 16.Okt.2010, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz jutarnju kafu – Govor novca

PIŠE: ALEKSANDAR TODOROVIĆ
Prosta matematika kaže – RTS treba da plati 28 i po hiljada evra (28,571) za sedam minuta koliko je prenosio meč iz Đenove. Prirodno, naš Javni servis će učiniti sve da izbegne tu obavezu, sačekaće se i odluka UEFA pre bilo kog daljeg poteza i razgovora sa RAI televizijom. Ali, da ta priča nije tužna mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << bi da se napravi paralela sa mukom koju doživite kada ustanete u tri ujutru kako biste gledate velikog Majka Tajsona, a on na vrhuncu slave u 91 sekundi meča nokautira Majkl Spinksa, jednog od protivnika u fantastičnoj karijeri najmlađeg šampiona superteške kategorije.
Ali, nije to poenta.
Pitanje je šta je sa novcem od ulaznica, dresova, turizma i sponzora koji smo sigurno izgubili. Na tom polju nam neće puno pomoći ni ako u Ženevi odluče da se igra novi meč. Svakako, o moralnoj šteti ne treba ni govoriti. Opet mi moramo da budemo crna tačka Starog Kontinente. Taman što su nam ukinuli vize, a mi smo otišli u sred Italije da poručimo – nećemo u Evropsku uniju. Pa da li je to pri zdravoj pameti, pogotovo kada znamo da je državni vrh potrošio godine rada da dođemo u status kandidata za članstvo u EU. Uostalom to je želja većine u Srbiji, jasno iskazana na parlamentarnim izborima.
Opet smo se osramotili, i to dobro. Ipak, više boli što će ispaštati svi koji žive od sporta. Velike su pare izgubljene, pogotovo za zemlju koja nema novca ni za osnovne potrebe.
FSS finansijski ubedljivo najbolje stoji od svih ostalih sportskih Saveza zajedno. Ali, kada podvuku crtu dobro će se zamisliti nad razlikom između planirane i ostvarene dobiti. Pre konačne računice treba sačekati i taj već sudbonosni 28. oktobar pa da UEFA odreže finansijski deo kazne. Onda će se saznati i koliko stotina hiljada franaka treba da se uplati na račun evropske kuće fudbala.
Dok se gotovo na svim nivoima vlasti prepiru ko je i koliko odgovoran, kao i da li ceo događaj ima političku zaleđinu ili ne, Crvena zvezda sklanja stolice sa južne tribine Marakane i sprema se za 139. po redu večiti derbi. Radi to iz čisto finansijskih pobuda. Gledaju ljudi da uštede svaki dinar na ovoj opštoj besparici, pa smanjuju gubitak od sigurne štete. Čak je jeftinije skinuti stolice nego se osigurati, s obzirom da će malo koje osiguravajuće društvo da stane iza priče – „ma neće huligani opet da čupaju stolice i gađaju organe reda”. Sada se može čuti i da će zbog propisa morati da vrate stolice. Kako god, čini se da je šteta neizbežna.
Zdrav razum očigledno malo ko sluša, ali govor novca bi svako morao, baš kao što kažu reči jednog od najvećih hitova čuvenog australijskog hard rok benda AC/DC-a.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.