Uskoro festival 7 veličanstvenih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2016, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro festival "7 veličanstvenih"

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 Veličanstvenih" 12. put donosi pred beogradsku publiku najbolje dokumentarce iz prošlogodišnje produkcije i ugostiće neke od najznačajnijih autora dokumentarnog filma u svetu.

Festival će 29. januara otvoriti nemačko-argentinski film "Još jedan tango" Hermana Krala, a do 4. februara u velikoj dvorani Sava Centra biće prikazana ostvarenja "U smiraj života" Silvena Bigelajzena (Belgija/Izrael), "Melori" Helene Treštikove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << (Češka).

Na programu će biti i "Lampeduza zimi" Jakoba Brosmana (Austrija/Italija/Švajcarska), "Don Žuan" Ježija Šlatkovskog (Švedska/Finska), "Braća" Vojceha Starona (Poljska), a festival će zatvoriti spektakl "Palio" Kozime Spender.

Osnivači i direktori "7 Veličanstvenih", Zoran i Svetlana Popović najavili su na današnjoj konferenciji za novinare da će u okviru festivala u Beograd doći svi autori osim Kozime Spender koja je zbog obaveza oko promocije filma, sprečena da prisustvuje.

Popović je goste festivala "7 Veličanstvenih" uporedio sa najvećim zvezdama igranog filma.

"To bi bilo kao kada bi na neki festival sada došli Lars fon Trir, (Alehandro) Injaritu (reditelj filma "Povratnik") ili Leonardo di Kaprio", kazao je on i posebno izdvojio Helenu Treštikovu i Ježija Šlatkovskog kao trenutno najveće dokumentariste u svetu.

Popović je istakao da je Treštikova, koja je već bila gost "7 Veličanstvenih" 2013, a sada dolazi sa svojim ambicioznim projektom na kome je radila 13 godina, odbila pozive svih festivala tokom januara i februara i pristala da dođe samo u Beograd.

Gosti festivala će držati master klasove namenjene prvenstveno mladim autorima, ali otvorene za sve koji se prijave putem interneta.

Popović je naglasio da će za sve učesnike radionica biti značajna izrazita generacijska raznovrsnost predavača - od početnika kao što je Brosman do autora koji su u samom vrhu svetske kinematografije.

Staron će razgovarati sa mladim autorima u dvostrukoj ulozi - kao direktor fotografije filma "Don Žuan" i kao reditelj ostvarenja "Braća", dok Bigelajzen priprema neubičajnu radionicu, posvećenu i slikarstvu, muzici, psihoterapiji.

Treću godinu zaredom, mladi autori imaće priliku da predstave i svoje aktuelne dokumentarne projekte u kratkoj "pitching" formi selektoru festivala Tue Stin Mileru.

Popović je ocenio da je poslednjih pet godina produkcija dokumentarnih filmova u svetu u sve većem usponu, o čemu svedoči činjenica da su dokumentarci postali nezaobilazni na svim velikim festivalima, i u toliko pre imaju sve veći uticaj na formiranje ukusa filmske publike.

Dokumentarnom filmu je ipak, primetio je Popović, potrebna veća pažnja i briga nego igranom koji lakše dolazi do gledaoca.

Učesnici konferencije skrenuli su pažnju na problem distribucije dokumentarnih filmova u Srbiji, jer osim Art bioskopa (Kolarac) i Dvorane Kulturnog centra Beograda, ne postoji nijedna sala koja ima dokumentarni film na svom repertoaru.

Popović je zahvalio Ministarstvu kulture i Sekretarijatu za kulturu grada Beograda na podršci, jer bez njihove pomoći ne bi bila moguća realizacija festivala.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.