Uskoro Srpsko – bugarski forum u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro Srpsko – bugarski forum u Novom Sadu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas ambasadora Republike Bugarske Radka Vlajkova, sa kojim je razgovarao o brojnim mogućnostima za saradnju.

Na sastanku je istaknuto da je važno podsticati saradnju gradova, povezivanje regija, povezivanje poslovnih ljudi, kao i direktna privredna ulaganja i jedne i druge strane.

Mirović je izrazio spremnost Pokrajinske vlade da na konkretne predloge i inicijative reaguje efikasno i brzo, i izneo ideju da pokrajinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << institucije već u prvoj polovini sledeće godine u Novom Sadu organizuju biznis forum koji bi bio prilika da se predstave privredni i turistički potencijali, podsticaji za investitore, mreža industrijskih zona i raspoloživa infrastruktura za realizaciju projekata.

Konstatovano je i da postoji prostor za zajednički nastup prema evropskim fondovima u okviru Dunavske strategije, koja omogućava da se na projektima povežu zemlje i regije kroz koje protiče Dunav.

S obzirom na povećanje interesovanja turista iz celog sveta za destinacije na Balkanu, ocenjeno je da bi i tešnja saradnja u oblasti turizma pogodovala razvoju celokupne privrede i Bugarske i Srbije.

Sagovornici su se na sastanku kojem su prisustvovali su i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić i savetnik predsednika Senka Bengin, saglasili da su prepoznate brojne oblasti u kojima se kontakti i saradnja mogu osnaživati i razvijati.

Vučević sa bugarskim ambasadorom

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević primio je Vlajkova i tom mu je prilikom mu je poželeo srdačnu dobrodošlicu i zahvalio mu se na poseti Novom Sadu.

Ambasador Vlajkov čestitao je Novom Sadu dobijanje dve važne evropske titule - Evropsku prestonicu kulture 2021. godine i Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.

Vučević je gostu predstavio Novi Sad kao univerzitetski, IT i poslovni centar regiona koji kontinuirano radi na obezbeđivanju novih investicija i značajnih infrastrukturalnih projekata.

Razgovarajući o budućoj saradnji sagovornici su se složili da će iskustva bugarskog grada Plovdiva, koji je izabran za Evropsku prestonicu kulture 2019. godine, mnogo značiti Novom Sadu prilikom realizacije aktivnosti vezanih za osvajanje tog prestižnog priznanja.

Inače, Fondacija koja će upravljati projektom "Novi Sad 2021", koju je Grad Novi Sad nedavno ustanovio, osnovana je po uzoru na Plovdiv.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.