Univerzijada 2013: 100 dana do starta

Izvor: Vostok.rs, 28.Mar.2013, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzijada 2013: 100 dana do starta

28.03.2013. -

Za tačno 100 dana počeće 16. letnja Univerzijada. Baklja Studentskih igara je već stigla u Jakutsk, gde se ovih dana održava treća po redu etapa pronošenja baklje Univerzijade po Rusiji. Inače, plamen baklje je upaljen u Vladivostoku nešto ranije, a završiće se štafeta početkom jula u gradu Kazanj. Prestonica Univerzijade je već gotovo spremna za održavanje igara, potvrdila je komisija Međunarodne federacije studentskog sporta.

Na Univerzijadi u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Kazanju će učestvovati više od 13 hiljada ljudi- među njima su sportisti, treneri i zvanična lica iz više od 130 zemalja. Pri tome, još uvek je moguće podneti zahtev za učešće na igrama i organizatori su uvereni da će učesnika biti još više. Na igrama može da učestvuje može da učestvuje bilo koji student uzrasta od 17 do 28 godina. U sastav tima mogu ući i potpuno nepoznati talentovani, ali i već ostvareni olimpijski šampioni. Rezultati igara će biti kao i uvek potpuno neizvesni, rekao je u intervjuu za „Glas Rusije“ potpredsednik Međunarodne federacije studentskog sporta Oleg Maticin.

- Na Univerzijadi učestvuju nacionalni timovi, koji naravno računaju na pobedu. I najbolji sportisti, koji su učestvovali na Olimpijskim igrama, imaju pravo na učešće. Nivo konkurencije je veoma teško oceniti, ali je već izvesno da je interesovanje za igre u Kazanju veliko.. Biće formirana američka ekipa od predstavnika NCAA (National Collegiate Athletic Association) pre svega u oblasti lake atletike i plivanja. Tradiconalno su jake ekipe iz Kine, Japana, Koreje. Azijske zemlje mnogo pažnje poklanjaju i rezervnim timovima. Japanska ekipa se već priprema za Olimpijske igre u Rio de Žaneiru. Sastav te ekipe koja bude učestvovala na Olimpijadi, biće većinom do 80% predstavljen i na igrama u Kazanju. Naša ekipa će biti formirana od najboljih sportista. Mnogi od njih su učestvovali i pobeđivali na Olipmijadi u Londonu.

Kazanj nije samo sportski grad, on je i treći najpopularniji turistički grad, posle Moskve i Sankt Peterburga. Za same navijače, sprema se i posebni kulturni program. Upravo u Kazanju se susreću evropska i azijska kultura i tradicija. U ovom gradu žive predstavnici više od 100 narodnosti i naroda, a to tako traje već više od jednog milenijuma. Već sada, kako bi videli spomenike istorije i arhitekture u predasima među takmičenjima, pripremaju se turistički programi za navijače i posetioce, rekla je menadžer Tusrističko- informativnog centra grada Kazanja, glavnog turoperatora Univeszijade, Ljubov Kovaljova:

- Po preliminarnim podacima, na današnji dan imamo već unapred rezervisane 4 hiljade poseta gradu-ostrvu Svjažsk, više od hiljadu u Bulgar i oko 11 hiljada gradskih ekskurzija. Kazanj je spreman. Mnogo je novih sportskih i kulturnih objekata otvoreno.

Ova će Univerzijada će biti prvi put u istoriji prenošena direktno u mnogim zemljama. Svojim obimom studentske igre su gotovo identične Olimpijskim. Za Rusiju su ove igre neka vrsta generalne probe pred Olimpijske igre u Sočiju. Upravo ovog leta biće primenjeni novi sistemi bezbednosti na sportskim takmičenjima, metode organizacije, kao i susreta i raspoređivanja gostiju. Većina volontera sa Univerzijade biće sledeće zime angažovana na Olipmijadi u Sočiju.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.