Ugovor sa »Elektrokrajinom« nije potpisalo 45 odsto potrošača

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2014, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor sa »Elektrokrajinom« nije potpisalo 45 odsto potrošača

BANJALUKA - Od početka procesa u kojem je banjalučka "Elektrokrajina" krenula da sklapa ugovore sa građanima o snabdijevanju električnom energijom navršilo se skoro dvije godine, a oko 45 odsto potrošača i dalje ga nije potpisalo.

Iz ovog preduzeća, a čije distributivno područje obuhvata 21 lokalnu zajednicu, još jednom su podsjetili kako je rok za ovu obavezu posljednji dan u 2014. godini.

"Ukoliko kupac do tog roka ne zaključi ugovor, distributer ima pravo da obustavi >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << isporuku električne energije isključenjem objekta kupca sa mreže. Ponovo apelujemo na potrošače, koji do sada nisu potpisali ugovor, da što prije ispune svoju zakonsku obavezu i tako izbjegnu nepotrebne sankcije", kazao je Predrag Klincov, portparol "Elektrokrajine".

Kako je pojasnio, ugovor je propisan Zakonom o električnoj energiji i opštim uslovima za isporuku i snabdijevanje električnom energijom i obavezan je za sve korisnike.

"Kupci električne energije ugovore o snabdijevanju mogu potpisati u prostorijama lokalnih elektrodistribucija, kao i u sjedištu 'Elektrokrajine' u centru Banjaluke. U cilju ubrzanja ovog procesa već osam mjeseci provodimo akciju potpisivanja ugovora i na kućnim adresama potrošača iz kategorije domaćinstava", kazao je Klincov, te istakao da se ugovorom o snabdijevanju regulišu uslovi kupoprodaje električne energije u skladu sa potrebama kupca i raspoloživim količinama iz elektroenergetskog bilansa.

On kaže da se ugovorom reguliše i pristup mreži, pa se smatra da je kupac koji je zaključio ugovor o snabdijevanju istovremeno zaključio i ugovor o pristupu mreži.

"'Elektrokrajina' kao distributer i snabdjevač ima pravo na nesmetan pristup posjedu krajnjeg kupca radi izgradnje i održavanja priključka, uključujući kontrolu i očitavanje mjernih uređaja, te provjeru ispravnosti instalacija u objektu kupca", rekao je Klincov i dodao da je sklapanje ugovora besplatno.

Da ispune svoju obavezu i potpišu ugovor kupce pozivaju i u Pokretu potrošača RS, gdje kažu kako ne vide opravdane razloge da se to ne učini.

"Ugovor je jasan i u njemu su detaljno pojašnjena prava i obaveze kako potrošača, tako i 'Elektrokrajine', tako da ne vidim razlog zašto građani još čekaju da to učine", kazao je Dragovan Petrović, sekretar ovog udruženja.

Kako kaže, ugovor ujedno predstavlja i "inventuru" sa kojom bi se izvršio popis korisnika električne energije a kojom bi se uvela prava evidencija.

"Ugovor ide u prilog potrošačima jer im je objašnjeno i definisano šta mogu da koriste, a u slučaju nesporazuma ga se mogu pridržavati", zaključio je Petrović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.