UEFA i Evropska svemirska agencija postigle dogovor o saradnji

Izvor: B92, 09.Maj.2023, 00:16

UEFA i Evropska svemirska agencija postigle dogovor o saradnji

UEFA i Evropska svemirska agencija sklopile su sporazum o saradnji kako bi poboljšale kontrolu nad navijačima i doprinele uticaju fudbala na životnu sredinu.

Sporazum je zaključen do 31. decembra 2025. godine i trebalo bi da omogući uvođenje "svemirskih inovacija u profesionalna fudbalska takmičenja", navele su dve instistucije u saopštenju posle sastanka u Lozani.

Korišćenje satelitskih podataka može posebno da omogući "praćenje gužvi na i oko stadiona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz svemira" i da "indetifikuje uska grla oko stadiona, navela je ESA.

UEFA će takođe moći da "pristupi istoriji" ovih podataka o određenim mestima, a telekomunikacioni sateliti će moći da "podrže preopterećene zemaljske komunikacione mreže".

Svemirska tehnologija takođe može da pomogne UEFA da "identifikuje prednosti koje fudbalski stadioni donose lokalnim zajednicama", kombinovanjem satelitskih snimaka sa socio-ekonomskim, meteorološkim i zdravstvenim podacima.

Dve institucije su obećale i da će istražiti "potencijal ovih tehnologija za poboljšanje društvenih i ekoloških rešenja" u evropskom fudbalu, što je ključna tema u vreme kada ekonomski i ekološki uticaj sporta visokog nivoa pobuđuje sve više pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.