Ubedljiv start „crveno-belih”

Izvor: Politika, 07.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubedljiv start „crveno-belih”

Zvezdini košarkaši plasirali se u polufinale Kupa „Radivoja Koraća” pobedom protiv Borca od 79:54 (27:16, 19:17, 17:18, 16:3). – Povreda Stivena Markovića

Niš – Pred blizu 3.000 gledalaca u prvoj četvrtfinalnoj utakmici košarkaškog Kupa „Radivoja Koraća” u dvorani „Čair” Crvena zvezda deklasirala je čačanski Borac. Na terenu je blistao jedan Čačanin, ali onaj u crveno-belom dresu Tadija Dragičević dok od tima koji je predstavljao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << značajno ime u igri pod obručima nekadašnje SFRJ nismo videli ni traga poznatog talenta.

Prvu četvrtinu obeležio je centar Beograđana Nenad Mišanović postigavši u tom periodu svih svojih 13 poena, dobrim delom zahvaljujući proigravanjima Amerikanca Omara Kuka koji je bio centralna figura drugog kvartala. Crnoputi plejmejker ubacio je tri „trojke” za prvih pet minuta druge deonice tako da je već do 15. minuta imao četiri pogotka iza linije za tri poena, koliko je na ovom meču ubacio i Dragičević, najbolji igrač na terenu u trećih 10 minuta. I dok su „crveno-beli” do 30. minuta imali različite lidere u napadu, kolektiv su najubedljivije demonstrirali igrom u odbrani u poslednjoj četvrtini dozvolivši rivalu da postigne ponižavajućih tri poena – Crvena zvezda – Borac 79:54 (27:16, 19:17, 17:18, 16:3).

Borac je vodio posle pet minuta igre sa 13:12 zahvaljujući seriji od 11 pogodaka svog kapitena Predraga Markovića, ali posle toga Crvena zvezda je istakla kandidaturu za osvajanje nacionalnog kupa. Jedine teškoće igrači iz Beograda imali su na liniji slobodnih bacanja delom i zato što ih je povicima ometao jedan dugogodišnji navijač FMP-a čiji je Borac filijala. To je zabavljalo publiku koja je ipak burno pozdravljala dobre poteze Zvezdinih košarkaša. U timu iz Čačka ne da trenutno nema igrača velike perspektive, nego se čini da takav nije ni na vidiku budući da je među 12 prvotimaca samo jedan rođen posle 1988. O tome je posle meča govorio i Milovan Stepandić, trener Borca koji je inače već u 56. sekundi zaradio tehničku grešku zbog žestokih prigovora sudijama:

– Apsolutno zaslužena pobede Crvene zvezde. Ovo je potpuno realan odnos snaga. Godinu dana govorim ali niko me ne sluša. Ako se ovako nastavi mi i ostali klubovi domaće lige koji pravimo igrače za Partizan, Zvezdu i ostale uskoro nećemo više imati koga da im damo. Razlika između naše lige i NLB lige sve je veća. Naši igrači se zato ovoga puta nisu navikli na oštrinu jer se u domaćem prvenstvu ne sudi kao u drugim takmičenjima.

Loša vest za Crvenu zvezdu jeste povreda beka Stivena Markovića koji je iskrenuo skočni zglob i pre zavrešetka meča otišao u bolnicu na snimanje. U taboru „crveno-belih” nisu imali nikakve indicije da li će biti spreman da pomogne drugovima u nastavku borbe za prvi trofej ove sezone:

– Jako smo ozbiljno shvatili ovu utakmicu jer je poznato da u kupu autsajder često izbacuje favorita. Zato sam tražio čvrstu odbranu od početka. Ali kao i obično bilo je potrebno vreme da se to sprovede. Ali ustali smo u poslednjoj četvrtini kada je pored kvaliteta do izražaja došla i naša fizička snaga, izjavio je Stevan Karadžić trener pobednika.

Dvorana: „Čair”. Gledalaca: 3.000. Sudije: Vojinović i Sedlar (obojica Novi Sad) i Glišić (Beograd).

CRVENA ZVEZDA: Krasnić 2, Markopvić 3 (jedna „trojka”), Kikanović 4, Kuk 16 (4), Kovač 9 (1), Mišanović 13, Raičević 4, Dragičević 19 (4), Lekić, Cvetković 2, Šljivančanin 5 (1), Bakić 2.

BORAC: Vukičević, Stamenković 2, Kesić, Dramnićanin 15 (3), Zoćević, Marić 3, Radetić 3 (1), Ilić 7, Marković 14 (2), Tubak 1, Radisavljević 9, Mićović.

------------------------------------------

Vrščani se namučili

Košarkaši Zdravlja do pred kraj prvog poluvremena bili su ravnopravni sa Hemofarmom, a posle pada na više od 20 poena zaostatka u trećoj četvrtini uspeli su znatno da ublaže poraz – Hemofaram štada – Zdravlje Aktavis 88:80 (28:26, 25.18, 24:14, 11:22).

Dvorana: „Čair”. Gledalaca: 1.500. Sudije: Mrdak, Čukalović (Beograd) i Pecelj (Novi Sad).

HEMOFARM ŠTADA: Pavković 5 (1), Despotović, Simonović, Joksimović 11 (1), Božović 2, Marković 6, Savović 12, Borisov 3 81), Marijanović 2, Maršal 22 (6), Mačvan 8, Vukosavljević 17.

ZDRAVLJE: Jereminov 10, (2), Bogavac 12, Mukanović 2, Lučić 13, Jovanović 2, Trajković 12 (2), Radivojević, Vučenov 3 (1), A. Andrejević 2, M. Andrejević, Marojević 23, Miljković 1.

------------------------------------------

Pobedniku 10.000 evra

Iako je bilo najavljeno da se finalni turnir Kupa „Radivoja Koraća” u Nišu igra samo za pehar, ipak će imati i nagradni fond. Kako je saopštio organizator pobedniku će pripasti 800.000 dinara, dakle oko 10.000 evra. Novac će pripasti i poraženom u finalu za kojeg je određena suma od 400.000 dinara.

------------------------------------------

Ovacije Ivkoviću

Prvim četvrtfinalnim utakmicama prisustvovao je novi-stari selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković koji je sedeo u loži u društvu Zorana Živkovića predsednika organizacionog komiteta finalnog turnira i prvog čoveka košarkaškog saveza istočnog regiona. Kada je u 19. minutu susreta Zvezde i Borca oficijelni spiker saopštio da je trofejni stručnjak u dvorani usledile su ovacije više hiljada gledalaca sa tribina dvorane „Čair”. Prvog dana nadmetanja bili su prisutnu i funkcioneri košarkaške organizacije čiji forumi će do nedelje imati više značajnih sastanaka.

------------------------------------------

Reflektor u paramparčad, krov prokišnjava

Već tokom prve četvrtfinalne utakmice u dvorani „Čair” viđena su dva problema. Jedan je prokišnjavanje krova zbog kojeg ima vode na dva-tri metra od sredine igrališta. Dok to međutim nije izazvalo povrede, jeste ono što se dogodilo dva minuta pre početka drugog poluvremena . Tada je pukao jedan od reflektora na krovu dvorane pa su se sitni staklići obrušili u prve redove publike iza koša. Tom prilikom jedna osoba zadobila je povrede glave zbog čega joj je ukazana pomoć od medicinske ekipe.

G. Kovačević

[objavljeno: 08/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.