Ferstapen dominantan po navici za 100. pobedu u istoriji Red Bula

Izvor: B92, 18.Jun.2023, 19:17

Ferstapen dominantan po navici za 100. pobedu u istoriji Red Bula

Vozač Red Bula Maks Ferstapen slavio je na trci za Veliku nagradu Kanade koja se vozi u Montrealu.

To je bila 100. pobeda u istoriji austrijske ekipe, 41. u karijeri Ferstapena i šesta ove sezone.

Holanđanin je imao pol poziciju pred start ove trke i istu nije ispustio, pa ni doveo u rizik, tokom čitavog toka trke gde je izostala neizvesnost kada je borba za prvo mesto u pitanju.

Pored njega su se na podijumu našli Fernando Alonso i Luis Hamilton, pa tako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na kraju nije bilo promena u odnosu na raspored posle kvalifikacija, iako je Britanac u jednom trenutku prestigao vozača Aston Martina, ali je Španac uspeo da do kraja vrati svoje mesto i očuva ga.

Najveći gubitnik u odnosu na kvalifikacije je Niko Hulkenberg koji je na njima zauzeo drugo mesto. Usledila je kazna koja ga je "bacila" na peto mesto, a na kraju je trku završio na tek 15. mestu.

Ništa bolje nije prošao ni njegov klupski kolega iz Hasa Kevin Magnusen koji je trku okončao dve pozicije niže nakon što je bio deo incidenta sa Nikiom De Vrisom nakon kog nije uspeo da se vrati u trku na pravi način.

Čak tri puta se vijorila žuta zastava, a prvi put u osmom krugu kada je Logan Sardžent iz ekipe Vilijamsa morao da okonča trku. Njegov klupski kolega Aleks Albon je trku okončao kao vozač dana i osvojio sedmo mesto što je najbolji rezultat te ekipe ove sezone.

To je prvi put da VIlijams osvaja bodove u Kanadi od 2017. godine, a sve zasluge idu na račun defanzive Albona.

Odolevao je Džordžu Raselu koji je doživeo incident u 12. krugu kada se zakucao u zid prilikom izlaska iz krivine, ali je neako uspeo da nastavi trku. Ne samo to, nego se ubrzo našao u konkurenciji za bodove.

Sa osme pozicije je konstantntno pritiskao Albona, ali nije uspeo da probije njegov blok. Čak i da je uspeo, pitanje je da li bi mu to išta donelo, jer je 15 krugova pre kraja morao da okonča trku zbog posledica prethodnog incidenta koji nije dozvolio nastavak.

Među onima koji mogu da budu zadovoljni, pored Albona i VIlijamsa, su vozači Ferarija Šarl Lekler i Karlos Sajns koji su napredovali za po šest pozicija u odnosu na kvalifikacije.

Italijanska ekipa je konačno pokazala dobru strategiju sa izborom guma, o čemu dovoljno svedoči da su iza sebe ostavili Serhija Peresa koji ih niti jednog trenutka nije ugrozio na srednje tvrdim gumama. Uteha za Meksikanca je stigla u poslednjem krugu kada je ostvario najbrži krug.

Tako je ostavio klupskog kolegu bez "grend slema" na ovoj trci, mada je prethodno Ferstapenu najbrži krug oduzeo Alonso, potom i Hamilton.

Na listi vozača Ferstapen je prvi sa 170 bodova ispred Serhija Peresa koji ima 117. Njih dvojica jedini imaju preko 100 bodova, dok je treći Fernando Alonso sa 99.

Naredna trka je na programu 2. jula u Austriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.