Klop i Pep priredili spektakl za kraj – najsrećniji je Arteta

Izvor: B92, 10.Mar.2024, 16:47

Klop i Pep priredili spektakl za kraj – najsrećniji je Arteta

Fudbaleri Liverpula i Mančester sitija remizirali su 1:1 u derbiju 28. kola Premijer lige igranom na "Enfildu".

Veliki ulog je bio pred poslednji premijerligaški okršaj Jirgena Klopa i Pepa Gvardiole, nakon što je Nemac najavio da napušta Mersisajd na kraju sezone. Možda čak i šampionski.

"Građani" su u meč ušli sa bodom zaostatka u odnosu na "redse" i sa težim rasporedom do kraja prvenstva sigurno da je imperativ pobede na gostujućem terenu bio na njihovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << strani.

Domaćin se mučio i sa daleko većim kadrovskim problemima. Kada je Klop saopštio startnih 11, nije ulivalo puno poverenja da bi mogao da bude konkurentan trostrukom uzastopnom prvaku Engleske.

Bez Alisona, Arnolda, Konatea i Robertsona pozadi i Mohameda Salaha je bio Liverpul od prvog minuta. Što zbog povreda, što zbog oporavka od istih zbog kojih su Škot i Egipćanin započeli meč sa klupe.

Možda i neiskustvo u ovako velikim mečevima nekih igrača Liverpula je pružilo inicijalnu prednost Sitiju koji je bolje ušao u meč, ali ubrzo se i to iznivelisalo pa je Liverpul bio taj koji je prvi tresao mrežu. Doduše neuspešno.

Poranio je Darvin Nunjes u 19. minutu i iako je ostavio loptu na "tacni" Dijasu, malo je to vredelo nakon što je signaliziran ofsajd.

Pet minuta kasnije je stigla i reakcija sa druge strane. Posle uigrane akcije iz kornera Kevin De Brujne je video Džona Stonsa kako utrčava na prvu stativu i tako su Liverpulu "prodali foru" koju smo na sličan način videli u izvedbi "redsa" u polufinalu Lige šampiona protiv Barselone.

Belgijancu je to bila 11. asistencija u 12. meču u 2024. godini, pored čega ima i dva gola, pa je tako nastavio svoju sjajnu seriju.

Nastavilo se sa napadima na obe strane, velike šanse su propuštane, pa tako nije ni promena na semaforu bilo.

Po povratku, trenutak nepažne Nejtana Akea je koštao Siti da se sa sva tri boda vrati u Mančester. Štoper gostiju je vratio kratko loptu, Ederson je krenuo po nju, ali nije stigao do nje pre Nunjesa.

Pokupio je Urugvajca i skrivio penal, usput se i povredio. Ostao je između stativa, pročitao Aleksisa Mekalistera, ali nije uspeo da odbrani njegov udarac. Liverpul je izjednačio, a Ederson nedugo zatim morao da izađe i ustupi svoje mesto Štefanu Ortegi.

Oba tima su mogla do kraja do sva tri boda. Liverpul je dodatno proigrao sa ulaskom Salaha i Robertsona, Dijas je morao više u određenim prilikama, a Siti je čekao svoju priliku i iz pasivnije pozicije opasnije i zapretio.

Dva puta se tresao okvir gola Kaomina Kelera do kraja. Najpre kada je pogodio Fodena prilikom boksovanja (iako taj gol najverovatnije ne bi bio priznat jer je lopta pogodila u ruku Engleza), a potom u finišu i Žeremi Doku koji je pogodio dalju stativu.

Promena nije bilo, ali ne i spornih sudijskih odluka. U samom finišu meča Mekalister je pao na zemlju unutar šesnaesterca Sitija, a usporeni snimak je pokazao da ga je Doku udario otvorenim đonom u predelu grudi. Sudija Majkl Oliver nije smatrao da je to dovoljno za penal.

Bilo je zanimljivo i na tribinama, gde je De Brujne bio nezadovoljan svojim trenerom nakon što ga je Pep Gvardiola izveo 20-ak minuta pre kraja. Sigurno je da će i o tome biti reči u engleskoj štampi.

Od ovakvog rezultata je najviše profitirao Arsenal koji je ostao lider Premijer lige. "Tobdžije" imaju isti broj bodova, ali bolju gol razliku u odnosu na drugoplasirani Liverpul.

Pred narednu rundu i derbi na "Etihadu", tim Mikela Artete ulazi sa bodom više od Sitija. Liverpul će u 29. kolu ugostiti Brajton.

Premijer liga, 28. kolo

Subota

Mančester Junajted – Everton 2:0 (2:0)

Bruno Fernandeš 12p, Rašford 36

Bornmut - Šefild 2:2 (0:1)

Utara 72, Unal 90+2 - Hamer 27, Robinson 65/

Kristal Palas - Luton 1:1 (1:0)

Mateta 11 - Vudrou 90+6

Vulverhempton - Fulam 2:1 (0:0)

Ait Nuri 52, Semedo 67 - Ivobi 90+8

Arsenal - Brentford 2:1 (1:1)

Rajs 19, Haverc 86 - Visa 45+4

Nedelja

Aston Vila - Totenhem 0:4 (0:0)

Medison 50, Džonson 53, Son 90+1, Verner 90+4

Brajton - Notingem Forest 1:0 (1:0)

Omobamidele 29ag

Vest Hem - Barnli 2:2 (0:2)

Paketa 46, Ings 90+1 - Fofana 11, Mavropanos 45+1

Liverpul - Mančester Siti 1:1 (0:1)

Mekalister 50p - Stons 23

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.