Hrvatska preživela veliki šok, pa pregazila lale za finale!

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 20:04

Hrvatska preživela veliki šok, pa pregazila "lale" za finale!

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se u finale završnog turnira Lige nacija pošto je savladala domaćina Holandiju rezultatom 4:2 (0:1).

Trećeplasirana selekcija sa Mundijala u Kataru uspela je da preokrene rezultat, a onda i preživi primljen gol u 96. minutu na stadionu "De Kujp" u Roterdamu, gde je iako gost, imala veliku podršku svojih navijača sa tribina.

Holandija na tom zdanju nije izgubila u 31 uzastopnoj utakmici, ali su Kramarić i Pašalić golovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u drugom poluvremenu, odnosno, Petković i Modrić u produžecima odlučili da prekinu tu višedecenijsku tradiciju.

Hrvati će se za trofej boriti protiv Španije ili Italije, koji se sastaju u četvrtak.

Finale je zakazano za nedelju, a pobednik će pored pehara odneti i novčanu nagradu od 10.500.000 evra.

Počelo je vrlo mirno i bez puno fudbalskih poteza na startu, dok su Ronald Kuman i Zlatko Dalić igrali šah i taktički se nadmudrivali.

Jedinu pravu priliku imao je Kupmajners u 31. minutu kada je pobegao Šutalu posle dugačke lopte iz poslednje linije i snažno tukao preko gola Livakovića.

To je bila najava u jedinu pravu akciju u prvom poluvremenu i gol koji je postigao Donijel Malen. Nejtan Ake je pasom probio vezni red Hrvatske, Vifer poslužio Malena, a on sa desne strane pogodio dalji ugao za 1:0.

To je bilo sve u prvom poluvremenu, a u drugom su od samog starta hrvatski igrači delovalo svežije, motivisanije i hrabrije. To je rezultovalo već posle 10 minuta igre u nastavku.

Luka Modrić se lukavo uvukao iza leđa Kodija Gakpa i oduzeo mu loptu, a onda iskusno pao na prvi dodir rukama na leđima i pao.

Ištvan Kovač je pokazao na "belu tačku" odakle je vrlo siguran u 55. minutu bio Andrej Kramarić za izjednačenje na "De Kujpu".

Hrvati su nastavili da igraju oslobođenije posle toga, a Holanđani su dodatno izgubili konce i pali u svim segmentima.

U 71. minutu su bili zreli za drugi primljen gol, ali je Ivan Perišić prebacio gol posle spektakularnog centaršuta Luke Modrića, da bi samo stotinak sekundi kasnije i zaista došlo do preokreta.

Ivanušec je sa leve strane pronašao usamljenog Pašalića u kaznenom prostoru, a on je zatresao mrežu levom nogom i doneo 2:1 Hrvatima.

Tako je utakmica došla na teren Zlatka Dalića, pošto je njegova selekcija doktorirala ovakve završnice. Ponovo su se vrlo umešno branili do same završnice, ali nije uspela do kraja da izdrži.

Holanđani nisu stvorili čestitu šansu u poslednjih 20-ak minuta, ali jesu u šestom minutu nadoknade kada je Noa Lang posle velike gužve postigao gol za 2:2.

Mnoge bi takav šok slomio, ali ne i Hrvatsku, koja je preiskusna ekipa i psihički milion puta dokazana. Tako je bilo i ovog puta.

Dalić je povukao potez i ubacio napadača Bruna Petkovića umesto štopera Josipa Šutala i rezultat je stigao već u 98. minutu.

Napadač Dinamo Zagreba je postigao veoma lep gol sa oko 25 metara udaljenosti i prelomio ovaj meč.

Holanđani su potpuno pali, a čast da ih dokrajči dobio je veliki Luka Modrić.

Minut nakon što je Pašalić pogodio prečku, Malasija je oborio Petkoivća, a Ištvan Kovač je ponovo morao da pokaže na 11 metara.

Odatle je neumoljiv bio 36-godišnji Modrić koji je odveo Hrvatsku u finale, gde bi u nedelju mogao da odigra svoj poslednji meč za nacionalni tim.

Sva dešavanja sa "De Kujpa" pratili smo iz minuta u minut putem Live BLOG-a na B92.net:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska ima veliku podršku na "De Kujpu"

Izvor: B92, 14.Jun.2023

U toku je utakmica prvog polufinala završnog turnira Lige nacija između Holandije i Hrvatske na "De Kujpu" u Roterdamu...Iako bi se moglo očekivati da će "Oranje" imati apsolutnu podršku na ovom stadionu, to nije u potpunosti slučaj...Veliki broj navijača iz Hrvatske došao je na ovaj meč, pa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.