ORLOVI NEUMOLJIVI U TBILISIJU: Džikićeva Gruzija pokušala sve, ali nije uspela!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2024, 18:39

"ORLOVI" NEUMOLJIVI U TBILISIJU: Džikićeva Gruzija pokušala sve, ali nije uspela!

Potpuna kontrola utakmice od samog početka...

Košarkaška reprezentacija Srbije ostvarila je i drugu pobedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Izabranici Svetislava Pešića su večeras u Tbilisiju savladali domaćina Gruziju, rezultatom 63:76 (12:21, 19:17, 21:22, 11:16) .

Evrobasket, kvalifikacije 2. kolo

Dvorana: Tbilisi arena

Sudije: Johan Roso (Francuska), Martin Horozov (Bugarska), Mihal Proć (Poljska) >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

GRUZIJA: Beka Bekauri, Beka Burjanadze 6, Nikoloz Gaprindašvili, Kakaber Jinčaradze 4, Davit Kakušadze 2, Giorgi Očkihikidze 5, Aleksandre Phevadze, Otar Pkhakadze 3, Tornike Šengelija 19, Giorgi Šermadini 5, Džo Tomason 13, George Cincadze 6. Selektor: Aleksandar Džikić

SRBIJA: Aleksa Avramović 12, Dušan Beslać, Dejan Davidovac 2, Ognjen Dobrić 5, Nikola Đurišić, Marko Gudurić 16, Ognjen Jaramaz 3, Balša Koprivica, Vanja Marinković 15, Luka Mitrović 8, Filip Petrušev 11, Dušan Ristić 4. Selektor: Svetislav Pešić

Srbija je meč u Tbilisiju počela petorkom Jaramaz, Gudurić, Dobrić, Petrušev i Mitrović, što je značilo da je srebrni sa Mundobasketa Ognjen Dobrić spreman da pomogne ekipi za razliku od utakmice protiv Finske u Beogradu kada ga zbog povrede nije bilo u rosteru.

Dobro je započela meč naša selekcija. Petrušev je u prvom napadu pogodio trojku na koju su se nadovezali Gudurić i Mitrović.

Na drugoj strani, od samog starta videlo se da su naturalizovani Tomason, te iskusni Šermandini i jedan od najboljih igrača u Evropi Šengelija triling koji će nam praviti najviše problema večeras. Posle koša Tomasona Gruzini su prvi put poveli (9:7), ali su „orlovi“ brzo odgovorili i naterali selektora domaćih Aleksandra Džikića da zatraži prvi tajm-aut pri vođstvu naše reprezentacije od 13:9.

Toko with the STOP ❌#EuroBasket x #MakeYourMark | @_GeoBasketball 🇬🇪 pic.twitter.com/qTeiCKuMhN

— FIBA EuroBasket (@EuroBasket) February 26, 2024

Do kraja prve četvrtine Srbija je stekla opipljivu prednost. Petrušev je bio nerešiva enigma za rivala, a Davidovac sa „penala“ doveo naš tim do „+9“ (21:12).

Trojkom Avramovića na startu druge deonice Srbija je došla do prve dvocifrene prednosti (24:14), ali su Gruzini odgovorili serijom 9:2 i primakli se „orlovima“. Razigrao se Šengelija koji je prvo poluvreme završio kao najefikasniji sa 11 poena.

Ipak, Srbija je imala mnogo više aduta. Marinković je pogađao spolja, Mitrović iz reketa, a Avramović standardno bio izuzetno agresivan u odbrani i odlučan u napadu za najveću prednost Srbije od 38:25.

Guduric ➡️ Petrusev ➡️ Mitrovic 💥#EuroBasket x @kssrbije pic.twitter.com/G9wYmkXe8J

— FIBA EuroBasket (@EuroBasket) February 26, 2024

Uspeli su Gruzini da do kraja poluvremena smanje zaostatak. Najviše zahvaljujući Šengeliji i boljoj igri u odbrani napravili su seriju 6:0, te se na veliki odmor otišlo sa prednošću naše selekcije od 38:31.

Dobro smo započeli i drugo poluvreme. Gudurić je pogodio trojku i vratio dvocifrenu prednost „orlovima“ (43:33).

Proradio je i Gruzinima šut za tri posle 1/11 u prvom poluvremenu. Vezali su pogotke spolja Tomason i Šengleija, a Džikićev tim spustio na 41:45, što je Pešića nateralo da zatraži minut odmora.

Nakon tajm-auta Gudurič je preuzeo odgovornost, pogodio dve trojke, a onda i polaganje, tako nam vratio dvocifrenu prednost i postao najefikasniji sa 16 poena.

Odličnom Guduriću priključio se Avramović sa novim pogotkom spolja, da bi Očkikadze prekinuo seriju Srbije i uzvratio na drugoj strani.

Držao je Šengelija koliko je mogao Gruzine u igri. Posle njegovih poena domaćin je smanjio na 56:60 posle minut i 20 u poslednjoj deonici, ali naši igrači ostali su maksimalno fokusirani. Avramović je uspeo da još jednom pokrene ekipu i ubaci trojku za 67:56, tako odbije nalet Gruzina.

Meč je konačno prelomljen novom trojkom Marinkovića kojom smo otišli na maksimalnih „+15“ (71:56) na šest minuta pre kraja.

Srbija je u završnici lako sačuvala stečenu prednost i upisala drugi trijumf u kvalifikacijama, dok je Gruzija pretrpela drugi poraz.

Najbolji u redovima naše selekcije bili su Marko Gudurić sa 16 i Vanja Marinković koji je ubacio poen manje. Dvocifreni su bili i Aleksa Avramović sa 12, te Filip Petrušev sa 11 poena.

Tornike Šengelija je postigao 17, a Džo Tomason za Gruziju.

4/4

Toko with the STOP ❌#EuroBasket x #MakeYourMark | @_GeoBasketball 🇬🇪 pic.twitter.com/qTeiCKuMhN

— FIBA EuroBasket (@EuroBasket) February 26, 2024

Nakon 3/4

🇬🇪 5️⃣2️⃣

🇷🇸 6️⃣0️⃣#MakeYourMark #EuroBasket pic.twitter.com/h2q6FackOk

— Košarkaški savez SRB (@KSSrbije) February 26, 2024

3/4

Nakon 20 minuta igre:

🇬🇪 3️⃣1️⃣

🇷🇸 3️⃣8️⃣#MakeYourMark #EuroBasket pic.twitter.com/Qj2FD5ZqS0

— Košarkaški savez SRB (@KSSrbije) February 26, 2024

2/4

Posle 1/4

🇬🇪 1️⃣2️⃣

🇷🇸 2️⃣1️⃣#MakeYourMark #EuroBasket pic.twitter.com/sEkql9dNIo

— Košarkaški savez SRB (@KSSrbije) February 26, 2024

1/4

🛑✋️ https://t.co/Ho3iknxNYc

— Košarkaški savez SRB (@KSSrbije) February 26, 2024

🔨🔨🔨 https://t.co/dRkMyUj0wR

— Košarkaški savez SRB (@KSSrbije) February 26, 2024

Duel između 🇬🇪 Gruzije i 🇷🇸 Srbije je počeo! #MakeYourMark #EuroBasket pic.twitter.com/pIq5cMflWN

— Košarkaški savez SRB (@KSSrbije) February 26, 2024

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.