Čifsi nastavljaju dominaciju – Kanzas odbranio titulu, ovo može samo Mahoms  VIDEO

Izvor: B92, 12.Feb.2024, 00:30

Čifsi nastavljaju dominaciju – Kanzas odbranio titulu, ovo može samo Mahoms VIDEO

Kanzas Siti Čifsi pobedili su posle produžetka San Francisko Fortinajnerse 25:22, slavili u Las Vegasu, u Superboulu 58 i tako odbranili titulu šampiona.

Jedan od najzaslužnijih za pobedu je bio Patrik Mahoums, koji je staloženo odigrao u produžetku i doneo pobedu svom timu, iako su bili na korak od poraza.

Aktuelni šampion Kanzas će po drugi zaredom podići Lombardijev trofej i tako ispisati istoriju NFL lige. To je pošlo za rukom poslednji put Nju Ingland Patriotsima 2005. godine.

Veliki podvig je napravio Patrik Mahoms, uspeo je da osvoji treći Superboul za samo šest godina koliko je starter. Takođe, kao što je očekivano dobio je MVP priznanje po treći put.

Na startu meča su odbrane bile te koje su diktirale ritam. Iako obe ekipe imaju jedne od najboljih napada u ligi.

Defanzivni igrači su dominirali. Teško su i Pardi i Mahoums dolazili do novih prvih dauna. Pravo šahovsko nadmetanje u prvoj četvrtini.

Na kraju, ona je završena bez poena.

Druga četvrtina je otvorena fild golom Mudija sa 55 jardi. Tako je oborio rekord, pošto je to bila najveća distanca ikada u Superboulu, da je neki igrač pogodio rašlje. Nastavili su Fortinajnersisa dobrom igrom u daljem toku druge četvrtine.

Čifsi su vrlo brzo mogli da dođu do tačdauna. Prišli su na nekoliko jardi od end zone, dobrom igrom Mahomsa, ali onda je Počeko izgubio loptu.

Umesto toga, usledila je kazna, Fortinajnersi su uspeli prvi da dođu do tačdauna. Pardi je pronašao Kristijana Mekefrija, koji je uhvatio dodavanje dugačko 21 jard, ušetao se u end zonu Čifsa, a posle pretvaranja Mudija, bilo je to velikih 10:0 za ekipu iz San Franciska.

Ipak, do kraja prog poluvremena, u samoj završnici je pogodio Harison Batker fild gol za 10:3.

Energično su otvorili Čifsi drugo poluvreme, ono što je mogao da predstavlja problem jeste presečena lopta odbrane Fortinajnersa. Bacio je Mahoms intersepšn. Na sreću po ekipu iz Kanzasa, rival to nije uspeo da iskoristi.

Nije mogao da se konsoliduje napad Fortinajnersa u nastavku, ali su proigrali Čifsi. Prvo je Batker pogodio fild gol sa 57 jardi, čime je već na istom meču oboren rekord Mudija, da bi potom Mahoms pronašao Valdesa-Skantlinga na dva ipo minuta do kraja četrtine za totalni preokret ekipe Endija Rida.

Akciji za tačdaun Čifsa je prethodila loša reakcija Fortinajnersa kod pantovanja lopte. Batker je siguran bio na pretvaranju – 13:10.

Početak poslednjeg kvartala je pripao Fortinajnersima, koji su uspeli da vrate prednost u meču. Posle dobrog drajva, stigli su do end zone, a onda je Dženings uhvatio dodavanje Pardija za tačdaun i preokret – 13:16.

Ono što će se na kraju ispostaviti kao glavni razlog poraza Fortinajnersa, jeste da je Mudijev pokušaj za poen izblokiran.

Batker je postioga fild gol za izjendačenje, potom i Mudi za novo vođstvo – 16:19.

Delovalo je kao da će Fortinajnersi da iskontrolišu situaciju do kraja i ne ostave vremena Čifsima da se vrate u meč. Ipak, dovoljno je bilo i dva minuta Mahoumsu da dovede ekipu čak i do šanse za tačdaun.

Ipak, na kraju je morao Batker da izađe na teren i pogodio je za produžetak – 19:19.

Produžetak je bio dosta naped. Fortinajnersi su dobro progresovali, nastojali da dođu do tačdauna. Probijao se Mekefri ka polovini Čifsa, ali je u jednom trenutku napad zakazao.

Mudi je morao na teren i pogodio je fild gol za prednost – 19:22.

Ipak, u nastavku je Mahoms dobio svoju šansu da popravi situaciju. Bio je na korak od eliminacije, kada su Čifsi imali četvti daun za jedan jard, istrčao je to hrabro, pa potom uz pomoć Kelsija približio svoj tim do end zone.

Ostalo je 30 sekundi do kraja meča, Čifsi su bili na četiri jarda od tačdaun zone, nisu tražili tajm-aut, vreme je teklo, a onda je na četiri sekunde pre isteka vremena Mahoms povukao loptu i pogodio Hardmana za pobedu.

On je meč završio sa 333 jardi dodavanja, 66 istrčanih, dva bačena tačdauna. Istakao se Trevis Kelsi sa 93 jarda iz devet hvatanja, kao i Hardman i Valdes-Skantling sa po jednim uhvaćenim tačdaunom.

U ekipi San Franciska, Brok Pradi je imao 255 jardi dodavanja uz jedan tačdaun, Mekefri je imao 80 jardi trčanja i isto toliko hvatanja uz jedan tačdaun. Istakao se i Džauan Dženings sa 42 jarda hvatanja i jednim tačdaunom.

Spektakl ste pratili UŽIVO putem B92.net LIVE BLOG-a:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sada su dinastija - Mahomsova "čarolija" donela Čifsima novi trofej Superboula

Izvor: VOA, 12.Feb.2024

LAS VEGAS — Ako je i postojala neka dilema, sada je više nema - Kanzas Siti Čifsi, predvođeni kvoterbekom Patrikom Mahomsom, etablirali su se kao prava "dinastija" NFL-a, pošto su treći put u poslednjih pet godina osvojili Superboul. U spektakularnom okršaju u Las Vegasu, koji je rešen posle...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.