Fudbalska priča godine – igrač koji je pobedio rak doneo Obali Slonovače titulu KAN!

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 21:30

Fudbalska priča godine – igrač koji je pobedio rak doneo Obali Slonovače titulu KAN!

Fudbaleri Obale Slonovače novi su prvaci Afrike pošto su u finalu, golom Sebastiana Alea u 81. minutu, savladali Nigeriju 2:1, i to posle novog preokreta.

Tako su treći put u istoriji postali šampioni Crnog kontinenta (prethodno 1992, 2015).

Na ovaj način završena je jedna od najneobičnijih, najčudnijih, ujedno i najlepših fudbalskih priča ne samo na ovom turniru.

Dovoljno je samo reći da je Obala Slonovače na putu do finala jedva prošla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupu - bila treća sa dva poraza, potom je u osmini finala prošla Senegal nakon penala, zatim Mali golom u drugom minutu nadoknade drugog produžetka, a onda je Sebastian Ale odradio preostali deo posla.

Igrač kojem su lekari u julu 2022. godine dijagnostifikovali rak testisa, koji je bio van fudbala mesecima, postigao je jedini gol u polufinalu protiv DR Konga, potom i u velikom finalu.

Na sve to valja dodati da je rukovodstvo Saveza usred turnira smenilo selektora Žan Luja Gasea zbog dva poraza u grupi (jedan bio od Nigerije) od kojih je onaj protiv Ekvatorijalne Gvineje bio prilično bolan - 0:4.

Zameno ga je njegov asistent Emers Fae koji je "ni kriv ni dužan" odveo ekipu do titule.

A ovako je heroj "slonova" i najveća fudbalska priča Sebastijan Ale pogodio mrežu Nigerije, za ogromnu radost navijača u Abidžanu.

Gol za Obalu Slonovače, osim Alea, postigao je i Frenk Kesi - nakon nesigurne intervencije do tada prilično sigurnog i autoritativnog golmana Nigerije Nvabilija.

U toj situaciji, nakon kornera, nije najbolje procenio let lopte, izašao je, pa stao, a Kesi glavom iskoristio poklon.

Prethodno, još u prvom delu meča, Nigerijce je u vođstvo doveo njihov kapiten Trost-Ekong, takođe nakon ubačene lopte iz kornera i smušene intervencije odbrane Obale Slonovače.

Međutim, osim gola, Nigerija je malo toga pokazala danas - gotovo ništa naspram agilnije čete sa druge strane koja je upadljivo više želela pobedu i uradila više da do nje stigne.

Posebne pohvale zaslužuje krilni igrač Brajtona Adingra, uz Alea, bez dileme najzaslužniji za pobedu, ne samo ovu u finalu, već i one ranije u eliminacionoj fazi.

Adingra je bio dvostruki asistent u finalu!

Ovaj igrač je u četvrtfinalu protiv Malija izjednačio u 90. minutu na 1:1 i izborio produžetke.

Veliki Didije Drogba sa zebnjom je pratio finale, raspoloženje mu je išlo od brige nakon vođstva gostiju, do radosti posle gola Kesija, a preraslo je u stanje euforije pošto je Ale pogodio deset minuta pre kraja.

Nigerijci nisu imali snage da uzvrate.

Titulu će večeras slaviti i fudbaler Zvezde Žan Filip Kraso koji je pred kraj meča ušao u igru.

Sve najinteresantnije detalje sa finala mogli ste pratiti uz BLOG B92. net u nastavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.