Izvor: MozzartSport.com, 23.Jan.2021, 09:05

UFC 257: Ozloglašeni Irac i Dijamant iz Luizijane

U nedelju ujutru po našem vremenu najprestižnija svetska MMA promocija održaće prvu ovogodišnju PPV priredbu. Glavnu borbu predvodiće najveća zvezda borilačkih sportova današnjice, ozloglašeni Konor Mekgregor, a protivnik će mu biti Dastin Porije

Borba između bivšeg prvaka perolake i lake kategorije Konora Mekgregora i bivšeg privremenog prvaka lake kategorije Dastina Porijea biće prva ovogodišnja PPV priredba. Podsećamo da je u pitanju revanš borbe >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << koja se prvobitno odigrala 2014. godine u perolakoj kategoriji dok je Irac još uvek bio zvezda u usponu. Upravo na toj priredbi Mekgregor je lansiran među najveće zvezde borilačkog sporta. Pobedio je renomiranog borca kakav je Dastin Porije i time dokazao da nije samo puki "hajp" već ozbiljan pretedent za tron perolake kategorije.

Ostatak priče je većini poznat. Naime, Mekgregor je uspeo da osvoji titulu perolake, zatim i lake kategorije i tako postane prvi šampion u istoriji UFC-a koji u svom vlasništvu ima dve titule u dve različite težinske kategorije u isto vreme. Dastin Porije je posle poraza od Mekgregora 2014. godine prešao u laku kategoriju i otpočeo impresivan niz pobeda koji ga je doveo i do titule privremenog prvaka sveta. Porije, kao i Mekgregor, izgubio je od aktuelnog prvaka lake kategorije Habiba Nurmagomedova u borbi za pojas neprikosnovenog šampiona. Posle više od šest godina imaćemo priliku da gledamo revanš između ova dva prvoklasna borca.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Otkako je Habib Nurmagomedov, posle poslednje odbrane titule u oktobru, najavio da će se penzionisati i samim tim napustiti naslov prvaka - laka kategorija očajnički žudi za raspletom. Pre nekoliko dana predsednik UFC-a, Dena Vajt, imao je sastanak sa Habibom na kojem je tema bila upravo budućnost mladog Dagestanca u promociji. Habib je tom prilikom saopštio da će pomno ispratiti borbu Mekgregora i Porijea i ukoliko ga nešto bude posebno impresioniralo oraspoložiće se da još jednom odbrani titulu i domogne se savršenog skora od 30 pobeda bez ijednog poraza. Tako je i odlučeno da borba Mekgregora i Porijea ne bude za titulu već eventualno za mesto prvog izazivača.

Favorit u ovoj borbi biće bez sumnje Konor Mekgregor. Irac je u prvoj borbi slavio tehničkim nokautom u prvoj rundi. Od prve borbe prošlo je više od šest godina i očekuje se da će Porije ovog puta biti daleko veći izazov. Posle poraza od Habiba Nurmagomedova, Porije se vratio pobedom protiv Dana Hukera jednoglasnom odlukom sudija posle pet rundi paklene borbe. Dastin je pre poraza od Habiba imao niz od četiri pobede i sve nad borcima koji su u nekom trenutku bili šampioni ili kao što je Maks Holovej u tom trenutku aktuelni prvaci (Holovej je bio prvak u perolakoj, a borba između njih dvojice bila je za naslov u lakoj kategoriji). Kod Porijea se najpre može uočiti neverovatan napredak u segmentu boksa. Dastin je deo pripremnog kampa ATT-a (American Top Team), jednog od najvećih franšiza u MMA-u pod rukovodstvom Dana Lamberta. Sama činjenica da dolazi iz kampa ATT-a na Floridi govori i u prilog njegovom rvanju koje je sasvim solidno. Što se samog partera tiče, gde bi po opštem mišljenju Dastin trebalo da ima prednost, nema šta puno da se kaže. Porije je nosilac crnog pojasa brazilskog džijudžicua.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

S druge strane, Konor Mekgregor je svoj poslednji meč odradio pre tačno godinu dana kada je nokautom u prvoj rundi (svega 40 sekundi) savladao legendarnog Donalda Kauboja Seronija. Interesantan podatak bi mogao biti da se borba između Konora i Kauboja održala u velter kategoriji, a ne u lakoj. Konor Mekgregor tokom svoje kategorije borio u tri kategorije - perolakoj, lakoj i velteru i u sve tri kategorije zabeležio je pobede nokautom. U jednom trenutku je čak uspeo da upiše četiri borbe za 11 meseci u tri težinske kategorije. Konor je pre borbe sa Seronijem, kao i Dastin, izgubio 2018. godine od Nurmagomedova u borbi za pojas. S tog stanovišta gledano ovaj meč ima najviše smisla kao kandidatura za mesto prvog izazivača. Teško je reći koliko je Konor Mekgregor zapravo napredovao od poslenjeg ulaska u kavez.

Pošto je Konor osvojio titulu lake kategorije 2016. godine i tako postao prvi "dupli" šampion promocije ikad, nije bio naročito aktivan kao do tog trenutka. Od 2017. godine nijednom se nije borio u UFC-u već je odradio boks meč sa Flojdom Mejvederom. Naredne godine doživeo je poraz u svom povratničkom meču za titulu protiv Habiba, a 2019. godine se nije borio uopšte. Možemo slobodno reći da je protiv Kauboja prošle godine zaista izgledao impresivno, ali upravo zbog činjenice da je pobedio za svega 40 sekundi ostali smo zatečeni sa mnogo pitanja i premalo odgovora.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Na uzorku od 40 sekundu možemo da ustanovimo da je borac impresivan. Konorovo rvanje, kao i parter, dosta je potcenjeno. Prema rečima velikh stručnjaka poput Dana Hardija, Denijela Korimiera i drugih, Irac se u rvačkom i parteraškom segmentu potcenjuje ne zato što je loš, već zato što nije tako dobar u poređenju sa svojim rivalima kojima su ti segmenti uža specijalnost. Naravno da Mekgregor nema rvanje kao Habib, ali ko ima? Jedini način da odredimo prednost jednom od boraca u ovom duelu je da uporedimo njihov učinak u borbama protiv zajedničkih protivnika.

Od poslednjeg susreta Mekgregora i Porijea njih dvojica imali su tri zajednička protivnika. Mekgregor je protiv svih zajedničkih protivnika imao bolji učinak sa jednim izuzetkom. Maks Holovej nije najblistaviji primer, te ćemo početi od njega. I Konor i Dastin su slavili protiv Holoveja sudijskom odlukom. Konor je doduše bio daleko ubedljiviji, dok je Dastin imao pravi rat s Maksom. Vredi napomenuti da u vreme kada se Konor borio s Maksom, Maks Holovej nije bio Maks Holovej kojeg danas poznajemo. S druge strane, Porije se borio sa Maksom poslednji put kad je ovaj bio prvak perolake kategorije sa jednim od najimpresivnijih pobedničkih nizova u sportu.

Ipak, Dastinu je to bio drugi meč sa Holovejem kojeg je daleke 2012. godine porazio prisiljavanjem na predaju. Ko je od glavnih aktera subotnje priredbe ostavio bolji utisak protiv Holoveja prepustićemo vama. Sledeći zajednički protvnik im je bio Edi Alvarez. Mnogo bolji primer i ovde nema sumnje daje Mekgregor bio impresivnji. Konor se sa Alvarezom borio za titulu prvaka lake kategorije i apsolutno deklasirao protivnika tehničkim nokautom u drugoj rundi pošto mu je zadao čak tri nokdauna već u prvoj rundi. Upravo ova borba smatra se najboljom u Mekgregorovoj karijeri. Te noći u Njujorku Konor Mekgregor delovao je nedodirljivo i do danas se spekulše da li ćemo ga ikad gledati ponovo u takvoj formi. Dastin se, s druge strane, pomučio se s Alvarezom i pobedio ga tek iz drugog puta pošto je prva borba proglašena nevažećom zbog ilegalnih udaraca koje je Alvarez uputio Porijeu.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Treća, ujedino i poslednja borba koja nam daje uvid u uporedni napredak ova dva borca je borba u kojoj su obojica izgubili. Naravno u pitanju je Habib Nurmagomedov. Nesumnjivo je i u porazu Mekgregor bolje prošao od Porijea. Mekgregor je stigao do četvrte runde u kojoj je prisiljen na predaju, dok Porije zaustavljen u trećoj. Prema zvaničnim sudijskim karticama Konor je protiv Habiba čak i pobedio jednu rundu što ga čini i najuspešnijim protvnikom u borbi protiv neporaženog Dagestanca. Dakle, ako ćemo po zajedničkim protivnicima da odredimo favorita ove borbe biće to bez sumnje Mekgregor.

Što se stila borbe i fizičkih atributa tiče stvari su malo zamršenije, ali ipak i tu prednost dajemo Konoru Mekgregoru. Obojica, Mekgregor i Porije, visoki su po 175 centimetara, s tim što Irac ima raspon ruku od 188 cm, a Dastin 183. Iako se ova razlika na prvi pogled ne čini prevelikom ona je veoma bitna. Tih pet centimetara prednosti u rasponu ruku može biti ozbiljan problem za Dastina. Konor Mekgregor je borac koji svoj raspon ruku koristi u punom potencijalu. Tajming i preciznost nejgovih udaraca prosto su zapanjujući. Iako je opšte mišljenje da bi Dastin trebalo da ruši Konora i u parteru traži svoju šansu, deo javnosti koju čine analitičari se ne slaže.

Da li Dastin zasita ima prednost u tim segmentima je legitimno pitanje? Ono što definitivno znamo da Konoru nije jača strana jeste kondicija. Dastin bi najviše mogao da profitira ako uspe da se domogne kasnijih rundi i iscrpljenog Konora savlada u parteru. Da bi to postigao, Dastin, mora da preživi strahovit nalet u prve dve runde kada je irac izuzetno opasan. Čuvanje distance je opasna igra protiv Mekgregora. U stanju je da namami protivnika i ulije mu lažan osećaj sigurnosti ne bi li ga dovukao u svoj lični prostor gde će ispaliti svoju levicu i time okončati borbu.

S druge strane, Dastin je ratnik. On je navikao da se bori pet rundi, u borbama sa visokim volumenom i konstantnom akcijom. Dastin je tipičan borac koji rado odlazi u duboke vode gde slaviti može samo borac koji je više spreman da ostavi u kavezu. I jedan i drugi scenario vrlo su izvesni. Pitanje koje se postavlja je da li Dastin može da preživi oluju Mekgregora u ranijem toku borbe.

Čelnici UFC-a nisu ništa prepustili slučaju te ćemo u naslovnoj borbi imati prilike da gledamo Dana Hukera i pridošlicu u UFC-a Majkla Čendlera. Borba će se održati na borilačkom ostrvu u Abu Dabiju u nedelju ujutru.

Ukoliko želite da zaigrate jednu od najpopularnijih sportskih video-igara na svetu, sve što je potrebno je da:

• napišete ime omiljenog MMA borca

• napišete korisničko ime na Mozzart Betu

• Zapratite @mozzartsport na Instagramu

UFC

Nedelja

00.30: (1,85) Albazi - Žumagulov (1,85)

00.45: (1,17) Evloev - Lenc (4,40)

01.00: (1,30) Rontri - Pračno (3,20)

01.00: (1,75) Tavares - Karlos (1,95)

01.00: (1,35) Zarukjan - Hagparst (2,90)

04.00: (1,35) Mekgregor - Porije (2,90)

04.00: (1,30) Ribas - Rodrigez (3,20)

04.45: (1,85) Aje – Kaldervud (1,85)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Ivan BEGANI

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.