UEFA: Rasizam u Krakovu

Izvor: B92, 20.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UEFA: Rasizam u Krakovu



Evropska fudbalska unija (UEFA) saopštila je da će istražiti navode engleskog Blekberna da je napadač ekipe Beni Mekarti vredjan na rasnoj osnovi u Krakovu, na utakmici protiv Visle.

Blekbern je pobedio sa 2:1 u prvom kolu Grupe E kupa UEFA, ali je trener ekipe Mark Hjuz rekao posle meča da je južnoafrički internacionalac bio povredjen zbog komentara koji su mu upućivali navijači poljskog tima.

"Komentari koji su mu upućeni bili su rasističke prirode. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Obratićemo se UEFA i jasno ćemo im reći ko je umešan. Žalosno je što nešto ovako može da zaseni veliku partiju", rekao je Hjuz.

Portparol UEFA Vilijam Galjar rekao je da je u ovakvim slučajevima uvek teško pronaći čvrste dokaze.

"Mi, medjutim, ovakve stvari shvatamo jako ozbiljno. Beni Mekarti je dugo u fudbalu i igra na najvišem nivou, igrao je i u Ligi šampiona,

tako da nemamo razloga da mu ne verujemo na reč
", rekao je Galjar.

Funkcioner UEFA rekao je da je još prerano da bi zvanični zapisnik sa utakmice mogao da stigne u sedište organizacije. Galjar je rekao da je očajan zbog poslednjih navoda o rasističkom ponašanju, ali je pozdravio Mekartijev potez.

"Imali smo probleme ranije da igrače nagovorimo da svedoče o tim pitanjima i mislimo da je veliki napredak kada igrač reaguje i žali se na tretman kojem je podvrgnut", objasnio je.

Fudbalski savez Engleske naglasio je da će podržati Blekbern u svakom pristupu UEFA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.