Izvor: MozzartSport.com, 11.Nov.2021, 12:04

U potrazi za desnim bekom i injekcijom samopouzdanja za Jovića, Grujića, Račića…

Srbija protiv Katara igra bez bilo kakvog rezultatskog opterećenja

Selektor Dragan Stojković Piksi je i sam rekao: “Pa i da ne budu maksimalno fokusirani, to me ne zanima. A, znam da će biti. Ali i ako ne budu – nikakav problem“. I to je otprilike sve što treba da znate pred večerašnju utakmicu Srbije sa Katarom, poslednjom pred odlučujući okršaj sa Portugalijom, u nedelju u Lisabonu.

Katar je šansu da uči od evropskih rivala dobio samo >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << zbog toga što je strovalio milijarde kako bi dobio organizaciju Svetskog prvenstva 2022. i rezultat večerašnje utakmice neće imati ama baš nikakav uticaj na budućnost srpske reprezentacije.

Ili nije baš tako?

Prvo, uvek je bolje u važan meč ući nabildovanog samopouzdanja, mada je pitanje koliko bi Orlovi sebi smeli da dozvole da se podignu u slučaju očekivane pobede protiv slabašnog Katara. Posebno s obzirom na to da ih u nedelju očekuje jedna od najčvršćih ekipa Evrope.

Ali, to samopouzdanje je ono što fali pojedinim igračima državnog tima, posebno onima koji malo igraju u klubovima, a koji bi prema očekivanjima trebalo da dobiju šansu protiv Katara. Stojković sigurno neće rizikovati povrede nosioca igre pred put za Lisabon. Uostalom, u pobedi od 4:0 nad u Debrecinu na teren je poslao postavu u sastavu: Rajković – Milenković, Nastasić, Pavlović – Lazović, Maksimović, Gudelj, Birmančević – Vlahović, Đuričić, Jović. A i to je bilo pred okršaj sa Luksemburgom u Beogradu.

Ovaj poslednji, Luka Jović, u madridskom Realu je od avgusta odigrao svega 95 minuta i njemu bi Katar zaista mogao mnogo da znači. Isto važi i za Marka Grujića i Uroša Račića, koji u Portu, odnosno Valensiji, ne mogu da se unapred upišu kao starteri. Njima će sigurno značiti minuti u dresu sa državnim grbom. I Nemanja Gudelj je pao u drugi plan u Sevilji, s tim da je on standardan u državnom timu i pretpostavka je da će ga Stojković čuvati za Portugaliju, iako 29-godišnji vezista ima snage da istrči i dve utakmice jednu za drugom.

18.00: (1,38) Srbija (4,60) Katar (9,00)

Imamo i primere igrača koji su već dugo u reprezentaciji, ali uglavnom u ulogama rezerviste ili sa limitiranom minutažom. Takav je recimo slučaj sa Urošem Spajićem, pa i Nemanjom Maksimovićem u poslednje vreme.

Ne zaboravimo ni da debi u dresu reprezentacije čeka i Vanja Milinković Savić, takvu čast je Stojković u drugom poluvremenu utakmice u Debrecinu ukazao Miletu Svilaru, možda će sada nagraditi i Torinovog golmana.

Pa opet, najveći selektorov problem pred Lisabon ostaće nerešen – ko će na desni bek posle povreda Darka Lazovića i Filipa Đuričića? Nemanja Radonjić je svakako prvi favorit da istrči na travu Luža od prvog minuta, ali bi protiv Katara možda mogao da se nametne i Andrija Živković, blista ove sezone u PAOK-u, mada deluje previše rizično suprotstaviti ga Portugalcima jer defanziva nije njegova jača strana.

Nije nemoguće ni na desni bok budu prekomandovan neko od igrača sa leve strane, mada ni Filip Kostić ni Mihailo Ristić ni Filip Mladenović tu nisu igrali za života. U ovakvim situacijama nije neuobičajeno i da na desnog beka treneri prebace nekoga iz veze, imajući u vidu trkačke karakteristike domaćih reprezentativaca deluje da bi za takvu ulogu mogli da se kandiduju pomenuti Gudelj, Maksimović ili Saša Lukić.

Kako bilo, Srbija će u Portugalu vrlo verovatno morati da krene po sva tri boda, tako da opet Radonjić figurira kao pik broj jedan. Odličan je bio u beogradskom remiju sa Portugalijom, mada je tada ušao na teren u drugom poluvremenu, a dobro znamo da mu uloga džokera najviše odgovara.

Konačan odgovor selektora svakako nećemo imati pre nedelje, ali možda bismo mogli da protiv Katara dobijemo nekakav nagoveštaj. Jer ako bi desno zaigrali Gudelj, Maksimović, Lukić ili pak neko od levokrilnih fudbalera znali bismo u kom smeru razmišlja Stojković.

Biće zanimljivo videti i da li će selektor rotirati kompletnu zadnju liniju ili će naprotiv izvesti skoro pa najači bedem kako bi ih uigravao za Kristijana Ronalda i ostale aždaje Fernanda Santoša. Takođe i da li će na teren od prvog minuta poslasti dvojicu napadača imajući u vidu da je kvalitet objektivno na strani Srbije. Ima i tih izmena, vodiće Piksi računa da nikoga ne optereti previše.

Ali sve će to biti samo zagrevanje za nedelju. I najbitnije je samo da se neko ne oklizne i povredi.

PROJEKTOVANI SASTAV SRBIJE

Vanja Milinković Savić – Miloš Veljković, Stefan Mitrović, Uroš Spajić – Andrija Živković, Nemanja Maksimović, Marko Grujić, Uroš Račić, Filip Mladenović – Luka Jović, Dušan Vlahović.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.