U modi je kanabis

Izvor: Politika, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U modi je kanabis

Od 42 dopingovanih čak desetoro koristilo metabolite ove opojne "trave". – Za borbu protiv dopinga IAAF prošle godine utrošio 2.600.000 dolara

Borba Međunarodne atletske federacije (IAAF) protiv dopinga na koju je u 2006. godini potrošeno 2.600.000 dolara čini se da daje rezultate. Tokom prošle godine u dopingu je uhvaćeno i kažnjeno 42 atletičara (računajući i kontrole na međunarodnom i nacionalnom nivou), što je zaista zanemariv procenat u odnosu na ukupan broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podanika "kraljice sportova" i broj obavljenih kontrola.

Još nije objavljen broj testiranih atletičara u 2006. ali je sigurno da je veći nego u 2005. kada je, prema izlaganju predsednika IAAF Lamina Dijaka na anti-doping simpozijumu IAAF početkom prošlog oktobra, bilo testirano 20.000 atletičara i atletičarki, računajući testove na takmičenjima i van njih, uz dodatnih 1.300 testova krvi uzetih od atletičara najvišeg međunarodnog ranga.

Problem atletike je, međutim, to što se među prekršiocima anti-doping pravila ne retko nalaze sportisti iz izloga svetske atletike, osvajači medalja na najvećim takmičenjima.

I u 2006. bilo je takvih.

Getlin još nije kažnjen

Najznačajnije ime je svetski surekorder na 100 m Amerikanac Džastin Getlin, ali postupak protiv njega još nije okončan (on gaji nadu da će biti oslobođen zbog propusta pri uzimanju uzorka za anti-doping kontrolu i samog testiranja), pa se još ne nalazi na crnoj-listi.

Od 42 rešena slučaja, četiri potpadaju pod najlakše i okončani su samo javnom opomenom i diskvalifikacijom takmičara, odnosno poništavanjem rezultata postignutog na takmičenju na kojem su bili pozitivni. Oni su kao stimulans koristili kanabis, odnosno njegov metabolit poznat kao THC, a ovaj psihostimulans u 2006. koristilo je još šestoro atletičara, međutim oni su dobili i vremenske kazne zabrane takmičenja jer su ponovili prekršaj. Te kazne kreću se od dva do šest meseci pauze, sem u slučaju Amerikanca Džona Kepela, svetskog prvaka na 200 metara iz 2003, koji je dobio dvogodišnju zabranu takmičenja, jer su u SAD posle mnogih burnih afera poslednjih godina, znatno pooštrene kazne za korišćenje dopinga, a pogotovo za ponovljene prestupe, kao što je to slučaj sa Kepelom.

Drugo mesto po popularnosti među prevarantima u atletici drži stanozolol koji je "proslavio" Kanađanina Bena Džonsona, koji je zbog ovog anabolika ostao bez zlatne olimpijske medalje na 100 metara na Olimpijskim igrama u Seulu 1988.

Stanozolol je prošle godine koristilo osmoro atletičara – Bugarin Andrijan Andrejev, Francuskinja Latifa Eraroh, Rusi Andrej Feđušin i Natalija Slednjikova, Kinez Ćin Huang, Beloruskinja Galina Karnaševič, Mađar Đerđ Palađ i Aziz Zahari iz Gane i svi će odsustvovati dve godine sa atletskih borilišta.

THG nestao sa atletskih borilišta

Na listi korišćenih a otkrivenih zabranjenih stimulativnih sredstava su i testosteron u raznim varijantama (metiltestosteron, norandrosteron...), kao i odavno poznati psihostimulansi efedrin i amfetamin za koje se izriču blaže kazne (šest meseci), sem kada je reč o ponovljenim prekršajima.

Zanimljivo je da u 2006. godini niko nije bio pozitivan na sintetički anabolik THG, koji je 2003. i 2004. pomeo sa atletskih borilišta veliki broj asova, kao i da je samo jedna atletičarka (Julija Močalova, Rusija) koristila EPO (eritropojetin), koji je zbog povećanja broja crvenih krvnih zrnaca bio veoma popularan poslednjih godina i u mnogim drugim sportovima.

Najznačajnije atletsko ime među kažnjenima u 2006. je ruska bacačica diska Natalija Sadova, "srebrna" sa Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine, svetska prvakinja iz 2001 (tada je bila osumnjičena kažnjena pa oslobođena zbog korišćenja kofeina) i olimpijska šampionka iz Atine 2004. godine. Značajno ime je i Kenijka Lidija Čeromei, koja je osvojila četiri, što juniorske što seniorke medalje na svetskim prvenstvima u krosu i "srebro" sa svetskog prvenstva u maratonu, kao i prvakinja Rusije na 3.000 m stiplčez, Ljubov Ivanova koja je na Evropskom prvenstvu osvojila četvrto mesto, a onda u Štutgartu na Svetskom kupu pobedila uz pomoć metiltestosterona...

--------------------------------------------------------------------------

Dve doživotne suspenzije

Zbog dopinga atletiku su zauvek napustili samo Gabor Doboš (Mađarska), Aham Okeke (Norveška), kojima je zbog ponovljenih afera sa najtežim oblicima dopinga izrečene doživotne zabrane bavljenja atletikom. Tridesetogodišnji mađarski sprinter (10,17 na 100 m) je prvi put kažnjen sa dve godine 2000. ali korišćenje zabranjenih sredstava nije mu pomoglo da ostvari zapaženiji plasman od petog mesta na 60 m na Svetskom prvenstvu u dvorani 2003.

Okeke, poreklom Nigerijac, je šestostruki prvak Norveške u sprintu (sredinom devedesetih pauzirao je dve godine zbog korišćenja testosterona i još mesec dana zbog efedrina, a novom dopingu (testosteron) pribegao je u 37. godini u želji da produži sportsku karijeru...

Ž. Baljkas

[objavljeno: 13.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.