U Tbilisiju se nije ponovio Istanbul

Izvor: Politika, 12.Avg.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Tbilisiju se nije ponovio Istanbul

Sevilja u Superkupu Evrope gubila s 4:1, pa izjednačila, ali nije imala snage za potpuni preokret. – Veleobrta je bilo na sve strane

Barselona je peti put trijumfovala u Superkupu Evrope. Do suvlasništva u rekordnom broju pobeda u ovom takmičenju (zajedno s Milanom) stigla je nakon veoma zanimljive, uzbudljive i neizvesne utakmice protiv Sevilje. Publika na stadionu „Boris Pajčadze Dinamo arena” u Tbilisiju mogla je da uživa u goleadi i igri koju su joj priredili klubovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << iz španskih pokrajina Katalonije i Andaluzije. Videli su devet pogodaka, od kojih prva tri iz slobodnih udaraca, sijaset veštih driblinga, lucidnih pasova i proigravanja, ali i kardinalnih grešaka.

Krajnjih 5:4 za Barsu posle vođstva Sevilje već u trećem minutu, pa velikog preokreta Katalonaca na 4:1, a zatim tri gola Andalužana dovoljna samo za produžetke. Sve to može se oceniti kao još jedan pun pogodak Uefe, koja je odlučila da se prvi put ovakva utakmica pod njenim okriljem igra u Gruziji.

Da su drugi kapiten Sevilje Koke ili štoper Rami bili malo koncentrisaniji u finišima susreta i produžetaka, epilog ovog meča mogao je da bude i drugačiji. Ovako, ostaje da se sećamo da je pobednik Lige Evrope dobrano namučio prvaka Starog kontinenta, ali i da je stao nadomak veleobrta.

A takvih je bilo dosta u fudbalskom „veku”. Evo nekih:

Gotovo da nema čak ni površnog poznavaoca ove igre da se kao iz topa prvo ne priseti finala Lige šampiona 2005. Milan je na odmor otišao s ogromnih 3:0. Maldini je već u prvom minutu matirao Dudeka, a zatim je to dva puta učinio i Krespo. U drugom delu desilo se „čudo u Istanbulu”. Džerard je u 54. postigao „utešni” gol. Dva minuta kasnije Šmicer je smanjio na 2:3 i vratio nadu „crvenima”. Navijači Liverpula bili su u delirijumu, pošto je na isteku 60. minuta Alonso s bele tačke izjednačio na 3:3. Na kraju Englezi su slavili boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Bez dileme najveći preokret u dva meča najjačeg Uefinog nadmetanja dogodio se u četvrtfinalu 2004. Milan je u prvom susretu na svom stadionu savladao Deportivo s 4:1, pa je trebalo da revanš predstavlja puku formalnost. Međutim, Kaka, Ševčenko, golman Dida i ostali u redovima „crveno-crnih” nisu mogli ni da naslute da će se na „Rijazoru” provesti kao bosi po trnju. Pandijani, Valerona i Lukea su već u prvih 45 minuta nadoknadili prednost rivala, da bi Fran u 76. zapečatio sudbinu izabranika Karla Ančelotija.

Velikog uzbuđenja i preokreta bilo je i u finalu Lige šampiona 1999. godine. Mario Basler je doveo Bajern u vođstvo u šestom minutu utakmice s Mančester junajtedom. Neverovatan preokret „crvenim đavolima” doneli su rezervisti veteran Šeringem i Solskjer. Njih dvojica su za manje od 120 sekundi u prvom i trećem minutu nadoknade drugog dela dali golove, preoteli Bavarcima titulu i odneli je na „Old Traford”.

Među čudesne obrte svrstava se i meč Kupa pobednika kupova iz 1986. između Dinama iz Drezdena i Irdingena. Istočni Nemci su kod kuće poveli s 3:1, ali su Zapadni Nemci od 58. do 90. minuta izrešetali mrežu domaćina i pobedili s senzacionalnih 7:3.

Starijim navijačima Partizana u sećanju je dvoboj u Kupu Uefe protiv Kvins park rendžersa. U Londonu „rendžeri” su slavili s 6:2, a u revanšu u Humskoj pogocima Mancea, Kaličanina, Ješića i Živkovića „crno-beli” su „oduvali” Engleze s 4:0.

Barselona je u Kupu pobednika kupova pobedila u Mecu s 4:2, ali je kod kuće poražena s iznenađujućih 4:1...

U kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2014. u Brazilu Nemačka je kod kuće vodila protiv Švedske s 4:0, ali su „vikinzi” priredili senzaciju i izjednačili na 4:4.

Arsenal je 5. februara 2011. u 26. kolu Premijer lige na „Sent Džejms parku” već u 26. minutu vodio s 4:0 (Volkot 1, Đuru 3, Van Persi 10. i 26). U „paklenom” finišu Njukasl je uspeo da izjednači na 4:4 (Barton 69. i 83. oba iz penala, Best 75. i Tiote 88).

Anderleht je u sezoni 1993/1994. u Ligi šampiona posle 33. minuta vodio u Bremenu s 3:0, da bi Verder u poslednjih 25 postigao pet i slavio s 5:3.

Riding je u engleskom Kupu u 37. minutu poveo protiv Arsenala s 4:0. „Tobdžije” su u ludom finišu za sedam minuta dale tri gola i izjednačili, da bi u nadoknadi drugog produžetka postigli još dva i pobedili s neverovatnih 7:5.

Mančester siti je u poslednjem kolu šampionata Engleske 13. maja 2012. kod kuće gubio od Kvins park rendžersa s 2:1, da bi Džeko u drugom i Agvero u četvrtom minutu nadoknade drugog dela obrnuli na 3:2 i nakon 44 godine doneli titulu plavom delu Mančestera.

Nepravedno bi bilo izostaviti susret Jugoslavije i Slovenije na Evropskom prvenstvu 2000. godine. „Zmajčeki” su poveli sa, činilo se, nedostižnih 3:0 (Zahović 23. i 57. i Pavlin 52), ali su „plavi” na krilima Sava Miloševića (67. i 73) i Ljubinka Drulovića (70) za samo šest minuta dali došli do čudesnih 3:3.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.