U Srbiji je korupcija u fudbalu iskorenjena

Izvor: RTS, 02.Okt.2019, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Srbiji je korupcija u fudbalu iskorenjena"

Dogovaranje ishoda fudbalskih utakmica, korupcije i manipulacija u fudbalu čine veliku mrlju u najpopularnijem sportu na svetu. O tome je u Beogradu misija OEBS-a organizovala konferenciju, na kojoj se moglo čuti o italijanskom iskustvu u borbi protiv nepravilnosti i korupcije u fudbalu, kao i da je ista u srpskom fudbalu praktično eliminisana.
Kako se dogovara ishod fudbalskih utakmica? U kojoj meri je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << direktno ili indirektno povezan organizovani kriminal? Kao zemlja u kojoj se nisu nameštale samo utakmice, već i titule šampiona države, Italija se sada najviše zalaže za suzbijanje korupcije u fudbalu.

"U Italiji postoje različite mafijaške i interesne grupe koje utiču na vođenje pojedinačnih klubova, pa čak i društva. Ovde smo da bismo naglasili šta je važno u borbi protiv korupcije ne samo u fudbalu", kaže Federiko Kafeiro de Raho, glavni tužilac italijanske Direkcije za borbu protiv mafije i terorizma.
Iako je do sada bilo mnogo polemika o regularnosti utakmica u Srbiji, institucije koje imaju odgovornost poručuju da je korupcija u fudbalu kod nas gotovo iskorenjena.
"Republika Srbija ima nultu toleranciju prema korupciji i radiće na tome da svi za koje postoji sumnja budu procesuirani bez obzira na svoj položaj, status ili posedovanje neke od partijskih knjižica", poručio je direktor policije u MUP-u Srbije Vladimir Rebić.
U igri oko nameštanja fudbalskih utakmica bitna je i pozicija javnog tužilaštva.
"Pre svega u vidu je specijalizacija nadležnih državnih organa, a zatim i uvođenje najsavremenijih načina rada poput udarnih grupa, oficira za vezu i specijalizovanih finansijskih forenzičara koji su stalno zaposleni u posebnim tužilaštvima i odeljenjima", rekla je Zorica Stojšić, prvi zamenik republičkog javnog tužioca. 
"Pored deljenja iskustva, konkretni načini u kojima Italija pomaže Srbiji u suzbijanju ovog problema su obrazovanje i uzajmno učenje. Usaglašavanje sa evropskim zakonima i stalna razmena korisnih informacija doprinosi zajedničkom cilju", dodaje Kafeiro de Raho.
Kao najaktuelniji i trenutno najveći primer korupcije u fudbalu navodi se domaćistvo Katara za sledeće Svetsko prvenstvo 2022. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.