Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jun.2018, 06:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rusiji počinje 21. Svjetsko prvenstvo u fudbalu: Svi sanjaju "Boginju"

Oči milijardi ljudi širom planete u narednih mjesec dana biće okrenute prema Rusiji, gdje će se od danas pa do 15. jula igrati Svjetsko fudbalsko prvenstvo, najvažniji sportski događaj ove godine. Ovo će biti još jedan Mundijal bez BiH, a čast bivše Jugoslavije braniće Srbija i Hrvatska.

Od trenutka kada je završeno finale Mundijala u Brazilu 2014. svi zaljubljenici u najvažniju sporednu stvar na svijetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << s nestrpljenjem su čekali da se lopta zakotrlja i da ponovo krene borba za popularnu "Boginju". Čast svakom fudbalskom takmičenju, ali Svjetsko prvenstvo je takmičenje gdje na djelu možemo da vidimo ono najbolje što ovaj sport može da ponudi.

Rusi su ozbiljno shvatili organizaciju ovog šampionata, naročito kada je u pitanju bezbjednost učesnika, ali i navijača. Na svakom koraku se mogu vidjeti policajci, saobraćajci, automobili, rotacije. U blizini hotela gdje su odsjeli fudbaleri su specijalci s dugim cjevima, a posebna pažnja se obraća na skupove na kojima ima mnogo ljudi. Kontrole su rigorozne i, ako je suditi po dosad viđenom, propusta neće biti. Mjesecima prije Mundijala bilo je dosta prijetnji terorista, a čini se da su Rusi to vrlo ozbiljno shvatili i nadamo se da tokom ovih mjesec dana neće biti nemilih scena. Tu, prije svega, mislimo na terorizam, a naravno i na ispade huligana, koji su šou imali i prije dvije godine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Ovaj Mundijal će po mnogo čemu biti poseban. Prvi je koji će se održati u istočnom dijelu Evrope, a ujedno je i prvi na kojem će se koristiti video-tehnologija u sumnjivim situacijama. Pomoćnim sudijama na Svjetskom prvenstvu u Rusiji rečeno je da, u slučaju da nisu sigurni u odluku o ofsajdu, ne dižu svoje zastavice i prepuste stvar VAR tehnologiji.

"Ako vidite nekog asistenta da ne diže zastavicu, to nije zato što je napravio grešku, već prati uputstva. Rečeno im je da zastavice ne dižu kada je u pitanju jako sumnjiv ofsajd prilikom neke dobre prilike. Ako sudija ne podigne zastavicu, onda se možda gol i desi, a ovako bi sve bilo prekinuto", rekao je Pjerluiđi Kolina, predsjednik Sudijskog komiteta u FIFA.

Što se tiče bitnijih situacija, kao što su crveni kartoni ili padovi u kaznenom, onda sudija može da, pored terena, pogleda snimak na monitoru. Ponovljeni snimci koje razmatra VAR biće prikazivani na velikim ekranima na SP i publika će takođe moći da vidi sporne situacije.

Za danas u 16.30 po srednjoevropskom vremenu zakazano je svečano otvaranje prvenstva, a od 17 će biti odigrana i prva utakmica, u kojoj će domaćin Rusija odmjeriti snage sa Saudijskom Arabijom. Zasad je prodato 2,7 miliona ulaznica za 64 meča prvenstva. Ovo će biti još jedna smotra na kojoj će fudbaleri pokušati da ruše i razne rekored, a među njima su igrači Srbije i Hrvatske. Ove dvije selekcije prije svega žele da se plasiraju u osminu finala, a nakon toga sve je moguće. Srbija igra u grupi s Kostarikom, Švajcarskom i Brazilom, dok će Hrvatska na megdan Nigeriji, Argentini i na kraju Islandu.

Favoriti turnira svakako su Brazil, zatim branilac trofeja Njemačka, a tu su još Španija, Argentina, Francuska, Belgija... Naravno, svi sanjaju "Boginju", a mnogima će za to biti potrebno čudo. Čudo slično onome 2004, kada je Grčka u Portugalu pokorila Evropu.

U BiH će s mirom moći da gledaju utakmice i navijaju za svoje ljubimce te bez živciranja na djelu gledaju majstore fudbala poput Kristijana Ronalda, Lionela Mesija, Mohameda Salaha, Nejmara, Kilijana Mbapea... a među njima su svakako i Dušan Tadić i Luka Modrić. Osim BiH, uz male ekrane će, između ostalog, biti u Italiji i Holandiji, koji šokantno nisu izborili plasman na završnu svjetsku smotru.

Na kongresu FIFA juče je odlučeno da domaćini Svjetskog prvenstva 2026. budu Kanada, Meksiko i SAD. Njihov protivkandidat bio je Maroko. Maroko je dobio 65 glasova, a Kanada, Meksiko i SAD su pobijedili sa 134 glasa. Ovo će biti prvi Mundijal kojem će domaćini biti tri zemlje.

Domaćin                              Godina                         Prvak

Urugvaj                                  1930.                           Urugvaj

Italija                                     1934.                             Italija

Francuska                             1938.                             Italija

Brazil                                    1950.                            Urugvaj

Švajcarska                             1954.                          Njemačka

Švedska                                1958.                              Brazil

Čile                                       1962.                              Brazil

Engleska                               1966.                            Engleska

Meksiko                                1970.                              Brazil

Njemačka                              1974.                           Njemačka

Argentina                               1978.                           Argentina

Španija                                  1982.                               Italija

Meksiko                                 1986.                           Argentina

Italija                                     1990.                           Njemačka

SAD                                      1994.                             Brazil

Francuska                             1998.                           Francuska

J. Koreja i Japan                     2002.                             Brazil

Njemačka                              2006.                              Italija

Južna Afrika                           2010.                            Španija

Brazil                                    2014.                           Njemačka

Prvak                  38.000.000

Vicešampion       28.000.000

3. mjesto            24.000.000

4. mjesto           22.000.000

Četvrtfinale        16.000.000

Osmina finala     12.000.000

Grupna faza         8.000.000

Ukupno            400.000.000

5 golova na jednom meču postigao je Rus Oleg Saljenko 1994. godine

2,7 miliona ulaznica prodato za 64 meča prvenstva u Rusiji

187 centimetara u prosjeku visoki su fudbaleri Srbije, koji dominiraju u Rusiji

1,1 milijardu evra vrijedi najskuplji tim Mundijala

5 nastupa na SP imaju Lotar Mateus i Antonio Karbahal

16 golova na SP postigao je Miroslav Klose, koji je rekorder

10,89 sekundi za gol bilo je potrebno Hakanu Šukuru i to je najbrži pogodak

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Dobre vijesti za Egipat, Salah trenirao

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jun.2018

Svjetsko prvenstvo u fudbalu počinje danas, a oči egipatske javnosti uprte su u kamp njihovog nacionalnog tima odakle su čekali informacije o Mohamedu Salahu...A posljednje vijesti iz Rusije govore kako će njihova najveća zvijezda biti spremna za petak i meč protiv Urugvaja...Fudbaler Liverpula...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.