U Rimu skandal sa crnogorskom himnom

Izvor: Blic, 21.Jul.2009, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Rimu skandal sa crnogorskom himnom

U jučerašnjim prepodnevnim časovima, favoriti su bez problema preskočili prvi stepenik. Mađarska je savladala Kanadu sa 15:6, Nemačka je bila bolja od Južne Afrike sa 14:4, dok su Hrvati deklasirali Brazil (11:2 ).

Pobeda Crnogoraca nad Kinom (14:4) imala je i svoju predigru. Iako im rival nije bila reprezentacija Srbije, najbolji crnogorski vaterpolisti su uoči svog premijernog meča, u stavu mirno odslušali svečanu pesmu koja slavi dvor cara Dušana, Dečane i grob >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Miloša Obilića! Greškom organizatora, naime, umesto aktuelne crnogorske svečane pesme „Majska zora" puštena je himna nekadašnje Knjaževine i Kraljevine Crne Gore „Onamo, namo". Stara crnogorska himna, za koju je tekst napisao knjaz Nikola Petrović, bila je dugo poznata i pod nazivom „srpska marseljeza".

Crnogorski reprezentativci su se tokom intoniranja svečane pesme nekadašnje Knjaževine Crne Gore uglavnom smejuljili, da bi po njenom završetku predstavnicima organizatora skrenuli pažnju da u etar nije išla zvanična himna njihove države. Zanimljiva zabuna organizatora nije poremetila pobedničku atmosferu u taboru aktuelnog evropskog prvaka koji je meč sa selekcijom Kine dobio rezultatom 14:4.

Milorad Đurković, komentator na TVCG, prenos utakmice je završio rečima: „Vaterpolo savez mora da reaguje nakon ove skandalozne greške kada je puštena ne znam koja i ne znam čija pesma".

Vaterpolo savez uložio protest

Zbog intoniranja himne „Onamo namo", Vaterpolo savez Crne Gore uložio je oštar protest.

- Ne malo smo bili iznenađeni kada su najavili crnogorsku himnu, a pustili ovu pesmu. Čim se zavšilo njeno intoniranje pošli smo u FINA biro i kod organizatora Svetskog prvenstva oštro protestvovali. I oni su sami bili iznenađeni i izvinjavali su nam se. Ipak, ostao je gorak utisak zbog tog skandala. Automatskli smo tražili da nam pokažu kopiju naše himne i onda smo potpisali da je to crnogorska himna. Obećali su da se to više neće dešavati. Bilo je vrlo neugodno i na tribinama i igračima i svima nama u Rimu - rekao je generalni sekretar Dejan Adžić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.