U Pančevu otvoren prvi inkluzivni park namenjen osobama sa invaliditetom i deci sa posebnim potrebama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2020, 15:50

U Pančevu otvoren prvi inkluzivni park namenjen osobama sa invaliditetom i deci sa posebnim potrebama

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetio je Dom za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje“ u Pančevu, jedini dom takve vrste u našoj zemlji. Ministar je u Narodnoj bašti prisustvovao i otvaranju inkluzivnog igrališta “Sportiko“ .

U Domu za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje“ u Pančevu nije bilo zaraženih covidom 19, zahvaljujući odgovornosti zaposlenih i poštovanju propisanih mera, istakao je ministar za rad, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

"U državnim domovima više nemamo prisutan korona virus, a u privatnim poslednji slučaj izdvojen je u Petrovaradinu. Ne može se reći da je alarmantno. Sproveli smo mere prevencije da ne bi drugi blok bio zaražen. Predato je istražnim organima i inspekciji socijalne zaštite da vidi zašto je došlo do zaraze“, kazao je Đorđević.

U Domu "Zbrinjavanje" svakodnevno se dezinfikuju sve prostorije i dvorište, a posete su zabranjene.

“Poštovali smo meru zabrane izlaska korisnika iz doma i zabrane poseta njihovih srodnika. Zabranili smo i ulaz svim nezaposlenim licima u dom“, saopštila je Dragana Kuprešanin, direktorka Doma za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje“.

Najavljena je rekonstrukcija gasnih i elektroinstalacija u ovom domu.

Ministar Đorđević prisustvovao je i otvaranju inkluzivnog igrališta “Sportiko“ u Narodnoj bašti.

"Prvi inkluzivni park namenjen osobama sa invaliditetom i deci sa posebnim potrebama je upravo otvoren, i to je prilika da promovišemo kako želimo da izgledaju parkovi u Srbiji. Svaki grad u Srbiji zaslužuje da ima jedan ovakav inkluzivni deo koji će omogućiti da najmlađi, uključujući i osobe sa invaliditetom, provode svoje slobodno vreme", rekao je Đorđević.

Pančevo je jedna od socijalno najodgovornijih sredina sa značajnim izdvajanjima iz budžeta za ovu namenu, istakao je gradonačelnik Saša Pavlov.

"Više od 8 odsto iz gradskog budžeta izdvaja se za oblast socijale i drago mi je da to ministarstvo prepoznaje i da dodatno na ova izdvajanja grada pomaže, pre svega udruženjima iz oblasti socijalne zaštite. Rezultat takve pomoći i podrške ovoga puta jednom specifičnom sportskom udruženju „Sportiko“ je upravo ovaj teren", saopštio je Pavlov.

"Nemerljiv uspeh za grad, zahvaljujem se ministarstvu i lokalnoj samoupravi jer ovo je zaista doprinos deci sa posebnim potrebama“, izjavio je Ivan Milivojević, predsednik kluba „Sportiko“.

Za 20-tak godina koliko postoji Udruženje "Sportiko" mnogobrojna deca napredovala su u socijalizaciji i stekla neophodne životne veštine, a ovaj teren jedan je od načina da se takva praksa uspešno nastavi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.