U Milanu bitka za Skudeto, šta očekivati od Napolija, Juve misterija

Izvor: B92, 19.Avg.2023, 10:14

U Milanu bitka za Skudeto, šta očekivati od Napolija, Juve misterija

U subotu kreće nova sezona u italijanskoj Seriji A, gde će borba za titulu biti možda najinteresantnija kao nikad do sada.

Generalno gledano ova sezona na Apeninima može biti najneizvesnija, ako gledamo svih top 5 liga u Evropi.

Titulu brani ekipa Napolija, koja je posle više od 30 godina čekala na titulu i sada su je napokon i dočekali.

Mnogo promena smo u igračkom kadru smo gledali u ovom prelaznom roku, gde su se ekipe lepo spremile za veliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << borbu u novoj sezoni.

Dosta timova je i ostalo bez svojih bitnih igrača, koji su uglavnom otišli u Saudijsku Arabiju, tako da možemo reći da je nekolicina ekipa i oslabljena u novoj sezoni Serije A.

Verovatno jedno od najtežih pitanja u novoj sezoni. Sada kada se pogledaju sastavi svih ekipa, ne možemo da kažemo ko je prvi favoit i ko je najbliži Skudetu u novoj sezoni.

Italija je tu i najzanimljivija, jer ako se pogledamo u prošlost, od krada dominacije Juventusa, niko nije uspeo da makar dve sezone zaredom osvoji titulu. Redom su se ređali Inter, Milan i sada Napoli.

Da krenemo od šampiona.

Slavio je Napulj dugo novu titulu šampiona Serije A, koja je došla posle više od 30 godina, a veliko je pitanje hoće li moći da ostane na jugu Italije još godinu dana.

Napolitanci su ostali bez trenera, Lućana Spaletija koji je postao selektor Italije, dok su u igračkom kadru osabljeni odlaskom Korejca Kima koji je bio stub odbrane u prošloj sezoni.

Od dolazaka, Napoli je za 26 miliona doveo Đakoma Raspadorija. Otkupljen je ugovor Đovanija Simeonea od Verone za 12 miliona, za istu cifru je stigao Jens Kažuste iz Remsa, dok je Brazilac Natan iz Bregantina stigao za deset miliona.

Kao možda glavnog favorita za titulu u novoj sezoni može se raći da bi mogao da bude Milan.

Rosoneri su za razliku od većine klubova u Seriji A, uspeo da sačuva okosnicu ekipe, ostao je Leao, tu je i Žiru, dok je jedini osetniji odlazak Sandro Tonali koji je otišao u Njukasl.

Što se tiče pojačanja na San Siro su stigli zvučna imena. Po 20 miliona Milan je dao za transfer Samjuela Čukvuezea iz Viljareala i Kristijana Pulišića i Čelsija. Iz Londona je stigao i Ruben Loftus Čik. Tižani Reijnders je stigao iz AZ Alkmara a 19 miliona, dok su za Nou Okafora "istresli" 14 miliona.

Kako će se njihova nova dodavanja složiti, posebno oni u sredini terena, biće ključno za Milanove šanse za uspeh.

Inter će biti i najveći konkurent za titulu Milanu u novoj sezoni.

Vicešampion Evrope je ostao golmana Andrea Onanu koji je otišao u Mančester junajted, Inter je napustio i Milan Škrinjar i Edin Džeko, dok je kao njegova zamena stigao Markus Tiram.

Pitanje je kako će mladi Francuz se uklopiti i kako će sarađivati sa Lautarom Martinesom, ako se to pogodi, onda Inter će biti možda i prvi kandidat za Skudeto.

Ono što je istina to je da će ekipa Simonea Inzagija hteti da ima još bolju sezonu u odnosu na prošlu godinu.

Juventus je ekipa o kojoj se mnogo pričalo u pauzi između sve sezone. Stara dama je izbačena iz UEFA takmičenja, tako da će u ovoj sezoni imati samo obaveze u domaćem šampionatu i Kupu Italije.

Deluje da će i ove sezone u crno-belom dresu igrati i Dušan Vlahović i Filip Kostić.

Što se tiče promena u ekipi Masimilijana Alegrija, koji je uprkos lošoj sezoni ipak ostao u trener Juvea.

Možda i najneaktivniji prelazni rok u istoriji Juventusa, jer su doveli samo Fakunda Gonzalesa. za dva miliona, dok su 20 miliona zaradili od prodaje Denisa Zakarije u Monako.

Da li će izostanak iz evropskih takmičenja biti dobro po Juventus ostaje da vidimo.

Roma je prošle sezone ostala bez trofeja u Ligi Evrope, gde su u finalu bili poraženi od Sevilje, u novoj sezoni su rešili da se vrate u top četiri ekipe i da se ponovo Liga šampiona igra pred navijačima Rome.

Žoze Murinjo je ostao na klupi Rimljana, iako je bilo priče da bi mogao da napusti ekipu i preseli se u Pariz, međutim na radost svakog navijača Rome to se nije desilo.

Stigal su solidna pojačanja u Rim, Renato Sančes je stigao na pozajmicu iz PSŽ, dok je Leandro Paredes došao takođe iz Pariza za dva i po miliona evra.

Nemanja Matić je posle samo godinu dana napustio RIm i on će u novoj sezoni igrati u Renu.

Lacio je kao i Roma ostao bez Srbina, posle dužeg vremenskog perioda Sergej Milinković Savić neće igrati za nebeskoplave, jer se preselio u Saudijsku Arabiju, gde će igrati za Al Hilal.

Kao zamena za Sergeja je stigao Daiči Kamada iz Ajntrahta. što je bio dobar posao za Lacio. Napad ekipe iz prestonice Italije je jači i za Danca Gustava Isaksena koji je za 12 miliona stigao iz Mitjilanda.

Laciali su nepoznanica ove sezone, videćemo kako će to funkcionisati bez Milinković Savića, koji je jedini od igrača koji su imali značajnu ulogu napustili ekipu. Sigurno da sa novim pojačanjima mogu biti konkurentni za titulu, a videćemo kako će igranje u Ligi šampiona ove sezone uticati na rezultate u Seriji A.

Kao i za titulu, tako je teško predvideti i ko bi mogao da ispadne glavni favorit za ispadanje.

Lepo je videti Klaudija Ranijerija koji će u svojoj 71. godini predvoditi ekipu Kaljarija. Đenova se vratila u društvo najboljih i ove sezone će biti predvođeni legendarnim Albertom Đilardinom, sa kojim će pokušati da ostanu u ligi ove sezone.

Veliko je pitanje može li šampion Serije B, Frozinone ostati u ligi, dok će biti mrtva trka između Lećea i Verone ko će ostati u Seriji A posle ove sezone.

Ove godine nećemo gledati Sergeja Milinković Savića koji je napustio Lacio i otišao u Saudijsku Arabiju, ali su tu Dušan Vlahović i Filip Kostić za Juventus.

Darko Lazović će i ove sezone predvoditi ekipu Verone. Neće Kostić i Vlahović biti sami u Torinu, jer će za "Bikove" igrati Nemanja Radonjić i Vanja Milinković Savić.

Fiorentina će i ove sezone biti sa Lukom Jovićem i Nikolom Milenkovićem, trebao je Lazar Samardžić da promeni sredinu i da se preseli u Milano, ali od toga neće biti ništa, i tako da će novopečeni reprezentativac Srbije i ove seone igrati za Udineze.

Ono što je sigurno, to je da će Serija A biti liga petice, sa najviše Srba i ove sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.