U Karakasu obeleženo 140 godina diplomatskih veza Srbije i Venecuele

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Avg.2022, 13:52

U Karakasu obeleženo 140 godina diplomatskih veza Srbije i Venecuele

Ministri spoljnih poslova Srbije i Venecule, Nikola Selaković i Karlos Faria, potpisali su u Karakasu Zajedničku deklaraciju o određivanju novog datuma uspostavljanja diplomatskih veza dve zemlje.

Deklaracijom je usaglašen 13. april 1882. godine kao zvanični datum uspostavljanja diplomatskih odnosa, s obizirom na to da su tog datuma kralj Srbije Milan Obrenović i predsednik Sjedinjenih Država Venecuele Antonio Gusman Blanko razmenili diplomatska pisma.

Nakon ceremonije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svečanog potpisivanja deklaracije, a u čast obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa dve zemlje, za ugledne zvanice i članove diplomatskog kora bio je organizovan prijem na kojem su se obratili ministri Selaković i Faria.

Zahvalivši na organizaciji izuzetnog događaja, Selaković je ukazao da je 140 godina impresivan period, tokom kojeg su se desili mnogi značajni događaji za naše dva države, ali i naglasio da će Srbija i Venecuela nastaviti da unapređuju svoje odnose i raditi da oni budu još bolje.

Ministar je kazao da, uprkos velikoj usaljenosti, naši odnosi i prijateljstvo su nešto što nas povezuje, naročito naglasivši da se oni zasnivaju na poštovanju osnovnih principa i načela međunarodnog javnog prava.

"Srbija ne zaboravlja solidarnost i podršku koju joj je u najtežim trenucima pružala Venecuela", istakao je Selaković, dodavši da nam je dragocena aktivna podrška Venecuele u svim međunarodnim organizacijama, u kojima ova zemlja pruža jasnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Šef srpske diplomatije kazao je da je poslednji ministar spoljnih poslova Srbije bio je u Karakasu pre 12 godina, i poručio da je siguran da se neće toliko čekati do sledeće posete, već da će sledeći sastanak biti i u narednih 12 meseci.

"Živelo prijateljstvo i bratstvo Srbije i Venecuele", zaključio je Selaković.

Ministar spoljnih poslova Venecuele Karlos Faria izrazio je zadovoljstvo što je ministar Selaković u zvaničnoj poseti Venecueli, naročito u godini u kojoj se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Faria je naveo i da se malo zemalja može se pohvaliti ovako dugom saradnjom.

"Solidarnost, prijateljstvo i podrška koje dve zemlje pokazuju jedna drugoj čini nas ponosnim, ne samo zvaničnike, već i narode Srbije i Venecuele", istakao je ministar, izrazivši nadu da će se i u narednim godinama nastaviti ovakvo prijateljstvo dve države i naroda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Selaković se sastao sa Madurom na kraju posete Venecueli

Izvor: RTS, 12.Avg.2022, 06:38

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Karakasu sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, na kraju zvanične posete toj zemlji. . Selaković je preneo je pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića venecuelanskom kolegi, saopštilo je Ministarstvo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.