U Inđiji prvi do krsta doplivao petnaestogodišnji dečak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2022, 18:53

U Inđiji prvi do krsta doplivao petnaestogodišnji dečak

Širom Srema danas je tradicionalno održano plivanje za Časni krst. U Rumi, Sremskoj Mitrovici i Inđiji učešće je uzeo veliki broj učesnika, a mnogobrojna publika nije izostala. Pobednici Bogojavljenskog plivanja u Rumi i Sremskoj Mitrovici su žene, dok je u Inđiji do krsta prvi doplivao petnaestogodišnji dečak Miloš Jevromović.

Plivanje za časni krst jedan je od običaja po kome je prepoznatljivo Bogojavljenje. Staza koju treba preplivati je simbolično duga 33 metra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koliko je i Isus imao godina kada je razapet. Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika i slavi se 19. januara. Na rumskom jezeru Borkovac za Časni krst plivalo se jubilarni deseti put.

Učešće je uzelo oko 60 plivača , a do časnog krsta prva je doplivala Mina Knežević.

Organizatori plivanja za Časni krst su Srpska pravoslavna crkvena Opština Ruma i Sportski savez Opštine Ruma, a pokrovitelj je Opština Ruma. Simbolična nagrada dodeljena je i najmlađem plivaču, devetogodišnjem Vukašinu Krtolini.

Četvrtu godinu za redom, plivanje je održano i na Jarkovačkom jezeru u Inđiji. Učestvovalo je 50 plivača a do krsta je prvi stigao petnaestogodišnji Miloš Jevromović.

U Sremskoj Mitrovici, plivanje za časni krst organizovano je jubilarni 23.put. Učestvovalo je preko stotinu učesnika iz Sremske Mitrovice, ali i iz Srbobrana i ostalih krajeva zemlje. Kao i prošle godine prva je doplivala do krsta osamnaestogodišnja Kristina Uzelac.

Pobednica plivanja dobila je kao nagradu zlatnik Belog anđela i prenosni krst. Mnogobrojna publika prostirala se od Male crkve do Mosta Svetog Irineja i bodrila je plivače , a organizatori su, kako kažu, zadovoljni odzivom sa obe strane.

Mnogi narodni običaji i verovanja se odnose na Bogojavljenje. u Hramovima osveštana je voda koja se nosi kući i pije radi zdravlja i prosvećenja duše i tela.

Smatra se lekovitom i zaštitom od nečistih sila i čuva se u kućama. Po običajnom kalendaru od danas počinju dani pogodni za venčanja.

Danas se pozdravlja rečima: "Bog se javi" ili "Hristos se javi", a otpozdravlja sa "Vaistinu se javi".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.