U Evropu sa lakših treninga

Izvor: Politika, 30.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Evropu sa lakših treninga

Partizan danas u prvom kolu (20.30 č) gost Breše kojoj izlazi na megdan iz naše klupske stvarnosti

Vaterpolisti Partizana danas (20.30 časova) počinju takmičenje u Ligi šampiona. Gosti su italijanske Breše čiji je član naš reprezentativac Ćirić, a među njenim osloncima su i Hrvat Hinić i domaći igrač Kalkatera.

Prošle sezone, kada su u njenim redovima bili i M. Vičević i Ribić, osvojila je Kup Evropske plivačke federacije (Len). S obzirom na snagu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rivala "crno-belima" će i bod da bude puna kapa. Za jedno od prva dva mesta u A grupi koja vode u četvrtfinale bore se i zagrebačka Mladost i Etnikos iz Pireja.

Šestostruki evropski šampion Partizan uporno nagoveštava povratak na stare staze. Pretprošle sezone je bio finalista Kupa Len, a lane na korak od završnog turnira četvorice u najjačem takmičenju. Dubrovački Jug, potonji prvak Evrope, potopljen je u prvom četvrtfinalnom meču na "Banjici" sa 9:7. Rivalovu prednost je nadoknadio u svom plivalištu sa 9:5.

"Crno-beli" su platili danak mladosti kojom se ponose. Njihov majdan je istakao mađarski selektor kada mu je najmanje bilo do priče, posle poraza protiv Srbije u finalu nedavnog Evropskog prvenstva u Beogradu. Kemenj je imao na umu to da je Partizanova škola osnova našeg vaterpola od kojeg Mađari ne mogu da dođu ni na svetski ni na evropski presto.

U jednog od njenih izadaka Filipa Filipovića (19), koji je ključnim golovima izrastao u junaka beogradskog finala, uprte su oči "crno-belih" ove sezone. Lane je njihovu igru u najvećoj meri nosio Danilo Ikodinović koga bi poželeo svaki klub u Evropi (otišao u Sintezu iz Kazanja).

Danas trener Dejan Udovičić može da se osloni na iskustvo čuvara mreže Nikole Kuljače (32), koji je s povratkom dobio kapitensku traku. S pravom kažu da je golman pola tima i da je bolji što je stariji (u finale Kupa Len se stiglo s izvrsnim Denisom Šefikom). Ipak, teret Lige šampiona u "polju" mora da iznese Partizanova mladost predvođena Filipovićem i pojačana iz hercegnovskog Jadrana Andrijom Prlainovićem koji je veliki talenat takođe iskazao na Prvenstvu Starog kontinenta.

Kada igrački i finansijski moćna ekipa jedne godine dođe nadomak rezultata koji je planirala, iduće se sprema da produži odakle je stala. S Partizanom, koji deli sudbinu našeg klupskog sporta, to nije slučaj. Njegovo rukovodstvo ne stavlja igračima kamen oko vrata, jer se ekipa upušta u bitke s evropskim nemanima iz naše vaterpolo svakodnevice.

Filipović uoči puta za Brešu izjavi da domaće takmičenje Partizanu više šteti nego što koristi. "Crno-beli" su toliko nadmoćni u srpskom kupu, koji se igra, da njegovoj uzdanici okršaji sa Zvezdom, Šapcem ili Studentom ne predstavljaju ni lakši trening. Kada se vrati iz Italije Partizan za vikend ide na noge Bečeju, ne tako davno našoj reprezentaciji u malom, da i njemu napuni mrežu.

Izgleda da su "crno-beli" najveće žrtve sužavanja vaterpolo prostora, jer su ostali i bez ravnopravnih takmaca iz Crne Gore. Ali Partizanu je kao našem velikanu u novom okolnostima namenjena i nova uloga – da zajedno sa savezom pokuša da postavi klupski vaterpolo na noge. Tako će da radi i u svoju i u opštu korist.

--------------------------------------------------------------------------

Mladost na "Banjici" u idućem kolu

Prvo kolo (30. novembar):

Breša (Italija) – Partizan

Drugo kolo (16. decembar)

Partizan – Mladost (Hrvatska)

Treće kolo (14. januar)

Etnikos (Grčka) – Partizan

Četvrto kolo (27. januar)

Partizan – Etnikos

Peto kolo (15. april)

Mladost – Partizan

Šesto kolo (28. april)

Partizan – Breša

--------------------------------------------------------------------------



Etnikos u Zagrebu



Parovi (prvo kolo)

A grupa: Breša (Italija) – Partizan (Srbija) danas, Mladost (Hrvatska) – Etnikos (Grčka) 3. decembra.

B grupa: Barselona (Španija) – Olimpijakos (Grčka), Marsej (Francuska) – Jug (Hrvatska) prekosutra.

V grupa: Pro Reko (Italija) – Eger (Mađarska) danas, Šturm (Rusija) – Vašaš (Mađarska) prekosutra.

G grupa: Posilipo (Italija) – Panionios (Grčka) danas, Domino (Mađarska) – Barseloneta (Španija) 3. decembra.

[objavljeno: 30.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.