U Deliblatskoj peščari sve manje banatskih vukova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2018, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Deliblatskoj peščari sve manje banatskih vukova

Na području Banata sve je manje vukova zbog uništavanja staništa i ostalih divljači. Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara stanište je velikog broja biljnih i životinjskih vrsta. U njoj živi i evropski jelen, i već vekovima banatski vuk, kojeg je prethodnih godina ipak sve manje.

"Poslednjih 10-15 godina je smanjena populacija vuka. Upravo ljudskom nebrigom, jer je sprečen migracioni put sa vršačkih planina, odnosno ogranaka Karpata ka Deliblatskoj peščari. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << JP "Vojvodinašume" i ŠG "Banat" Pančevo u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode imaju zadatak da u narednom periodu vrate optimalnu populaciju banatskog vuka na teritoriju Deliblatske peščare", kazao je Željko Sušec, direktor ŠG "Banat" Pančevo.

Lovišta Deliblatske peščare prostiru se na više od 30.000 hektara, a u Šumskom gazdinstvu "Banat" Pančevo koje brine o toj prirodnoj oazi trude se da budu pravi domaćini i zaštitnici prirode i divljači. Vode računa o staništima i hranilištima. Osim banatskog vuka, za 30 odsto je kažu, povećana populacija divljači.

"Mi svakodnevno iznosimo hranu i radimo prihranu. Na godišnjem nivou proizvedemo oko 485.000 kilograma kukuruza u klipu, velike količine kukuruza u zrnu, stočne repe, iznosimo koncentrat za jelensku divljač i koncentrat za prihranu divljih svinja i zaista to daje rezultat", dodao je Sušec.

Situacija nije naivna kada je u pitanju teritorija Pančeva. Sve je manje zečeva i fazana kažu lovci, a paljenje njiva koje je uzelo maha ove godine ugrozilo je brojne životnjske vrste.

Problem, smatraju lovci, je i slaba pošumljenost, čovek koristi sve što može pa je kako kažu na teritoriji Pančeva pošumljeno oko 2 odsto teritorije, što nije dovoljno za život divljači.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.