Trofeji dolaze kada uživamo u igri

Izvor: Politika, 23.Maj.2015, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trofeji dolaze kada uživamo u igri

„Slagao bih kada bih rekao da nisam verovao u uspeh u finalu kupa.” – „Trudićemo se da zadržimo tim, ali nećemo praviti probleme onome koji hoće da ide.” – „Moji planovi su uvek vezani za ovaj klub”

Fudbalski klub Čukarički proživljava najlepše trenutke u 89 godina dugoj istoriji kluba. Nakon trećeg mesta u prvenstvu, što je najbolji plasman za klub sa Banovog brda ikada, osvojili su i prvi trofej. Čukarički je u sredu pobedio Partizan u finalu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kupa Srbije, a jedini pogodak na utakmici postigao je Slavoljub Srnić.

Dan posle velikog trijumfa ništa u klubu nije ukazivalo da je veče ranije osvojen prvi trofej u istoriji. Zaposleni na stadionu su bili na svojim radnim mestima, a jedino su čestitke koje je trener Vladan Milojević dobijao od prolaznika ukazivale da ovo ipak nije bio običan radni dan za njega.

Kakvi su Vaši utisci dan posle istorijskog trijumfa?

Vrlo se lepo osećam, a to je došlo kao potvrda napornog rada tokom cele godine. Sezonu smo završili osvajanjem Kupa Srbije, što je prvi trofej za 89 godina, koliko postoji Čukarički. Došao je kao potvrda mojim igračima i svim ljudima koji su radili i verovali u ovaj uspeh. Trudili su se, a trijumf u finalu je nagrada nakon svega što smo prošli. U sportu ne postoji juče i ovo bi trebalo da nam bude podstrek da budemo još bolji u budućnosti – rekao je trener Vladan Milojević za „Politiku”.

Kako ste proslavili osvajanje Kupa Srbije?

Nisam euforičan, čak ne znam preterano ni da se radujem. Igrači su izašli i to su zaslužili, a mi smo proslavili u restoranu u najužem krugu ljudi.

Šta je odlučilo utakmicu sa Partizanom?

Mislim da je presudila velika želja koju smo imali. Mi smo dugo na okupu i nekoliko godina smo sanjali ovaj san. Kada smo prošle godine u julu počeli sa pripremama, skriveno smo verovali da možemo da napravimo dobar rezultat. Trudili smo se da kroz rad iz nedelje u nedelju sve više napredujemo. Imali smo veru, snagu i na kraju smo stigli do finalne utakmice. Igrali smo protiv vrlo kvalitetnog protivnika, protiv ekipe koja je šampion države i posrećilo nam se da u prvom finalu dođemo do prvog trofeja u istoriji kluba. Partizanu svaka čast na pruženoj igri i, da su osvojili „duplu krunu”, mi bismo im čestitali. Oni su zasluženo osvojili prvenstvo, kao što mislim da smo i mi zasluženo trijumfovali u najmasovnijem takmičenju.

Da li ste na početku sezone verovali da možete da osvojite kup i treće mesto u prvenstvu?

Mislim da svako treba da veruje, jer ako ne razmišljate pozitivno, ne možete doći do dobrog rezultata. Otkada su pre tri i po godine Dragan Obradović i kompanija „Adok” preuzeli klub, ovo je novi Čukarički. Želeli smo da napravimo sistem i dosta smo uradili. Uspesi prvog tima su došli zbog svega dobrog što se dešavalo, od selekcije igrača, kontinuiteta, rada svih struktura u klubu... Slagao bih kada bih rekao da nisam verovao u uspeh. Želeli smo da uživamo, da igramo lep fudbal. Cilj nam je bio da se oprobamo u Evropi i da doguramo što dalje u prvenstvu i kupu. Kako je vreme odmicalo, postajali smo svesni naše snage i mogućnosti da uspemo, a ovo je samo kruna svega toga. Najzaslužniji za uspeh su igrači, a zatim stručni štab, koji je danonoćno radio sa mnom, sva logistika koju smo imali, omladinska škola, zaposleni u kompaniji „Adok”, kao i Opština Čukarica.

Da li je vlasnik kluba pritiskao Vas i igrače da morate da ostvarite određeni rezultat?

Nije postojao pritisak, ali nas je motivisao da još vrednije radimo i da se trudimo. Kada smo gubili energiju i nadu, ohrabrivao nas je i svojim ličnim primerom dokazivao da je sve moguće. Zbog njega mi je posebno drago što smo ostvarili ovaj uspeh, jer da njega nije bilo, klub danas ne bi postojao. Da nije bilo Dragana Obradovića i kompanije „Adok”, Čukarički bi pre tri i po godine bio izbrisan sa fudbalske mape Srbije.

Da li će sledeće sezone cilj biti drugo mesto ili možda čak i titula?

Ne volim da dajem velika obećanja, mislim da je vrlo lako obećati, a teško nešto napraviti. Trudićemo se da klub i dalje napreduje, jer imamo još prostora za to. Mi smo zdrav sportski kolektiv, koji se trudi da igra lep fudbal, a trofeji dolaze kada uživamo u svemu tome. Moji igrači i ja smo uživali tokom cele sezone, na svakoj utakmici, treningu, putovanju. Svaki poraz smo preživljavali na neki naš način, ali ga nikada nismo tragično shvatali. Nijednu pobedu nismo preterano slavili, jer je završetak prvenstva vreme kada se podvlači crta. Mi smo ove sezone, pored tri najveća kluba – Partizana, Crvene zvezde i Vojvodine, pobedili i Novi Pazar, Rad, Jagodinu, koji su takođe ekipe za poštovanje.

Koliko će teško biti zadržati tim, jer će mnoge od Vaših igrača posle odličnih rezultata želeti da kupe drugi klubovi?

Uradićemo sve da zadržimo tim na okupu. Igračima koji su doživeli punu afirmaciju kod nas nećemo „stati na put” ukoliko budu želeli da idu dalje. Biće nam drago da se svi naši fudbaleri koji odu iz kluba, kao i do sada, rado vraćaju u klub. U ovom trenutku još nismo razmišljali o odlascima, jer imamo još jedno prvenstveno kolo.

Da li razmišljate o pojačanjima?

Sportski direktor Matijašević je sa mnom do sada vrlo uspešno realizovao transfere. Shvatili smo na kojim mestima su nam potrebni igrači i sigurno će se promeniti igrački kadar. Pokušaćemo da napravimo tim koji će biti konkurentan ostalim ekipama u prvenstvu.

Da li je ovo Vaš najveći uspeh u trenerskoj karijeri?

Jeste, ovo mi je za sada najdraži trenutak, jer sam u klubu od početka, od kada je krenula cela ova priča. Gledao sam kako se pravi svaki teren, kako nam dolaze deca u mlađe selekcije... Nadam se da Čukarički neće ovde stati, kao i da moja trenerska karijera neće ostati samo na ovim rezultatima.

Da li ostajete u Čukaričkom?

Moji planovi su uvek vezani za ovaj klub. Ima dosta vremena, pričaćemo i o tome – zaključio je Milojević.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.