Izvor: MozzartSport.com, 12.Apr.2021, 18:41

Tristan Vukčević - alhemičar Laso ga sprema za najveću scenu, od učitelja Rejesa kupi znanje, dok Srbija nestrpljivo čeka

Oduševljenje zbog izdanja sina Dušana Vukčevića u Klasiku

Zbog Nikole Jokića Srbija godinama sve manje spava, a kako ova sezona sve više ima prefiks "MVP" tako uzbuđenje dodatno raste. Aleksej Pokuševski je kao najmlađi aktivni igrač u NBA ligi pokupio ogromne simpatije domaće i svetske košarkaške javnosti, uz nadu da će u doglednoj budućnosti postati jedan od vodećih karika Orlova. Snajperska paljba Bogdana Bogdanovića protiv Šarlota najavljuje uspon do prepoznatljive >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << forme, dok se zbog uloga Vasilija Micića, Vladimira Lučića, Nikole Kalinića, Marka Gudurića i ostalih naših asova u Evroligi širi optimizam pred sledeće reprezentativno okupljanje. Dok su planovi za olimpijske kvalifikacije još u povoju na srpskom košarkaškom nebu uočena je nova zvezda u nastajanju, pošto se sve više priča o velikom talentu i potencijalu Tristana Vukčevića.

Sreda, 19.00: (1,17) CSKA Moskva (20,0) Panatinaikos (5,50)

U Klasiku koji je video povratak legendarnog Paua Gasola i majstoriju Nikolasa Laprovitole za konačnu Realovu pobedu svi ipak pričaju o sinu Dušana Vukčevića i njegovom uticaju na konačni ishod najveće utakmice španske košarke! Trojkom na ulasku u poslednji minut Klasika umalo je zadao fatalni udarac Barseloni, a zbog pet ličnih grešaka nije dobio mogućnost da zaokruži celinu i stavi tačku na izdanje zbog kojeg su španski mediji počeli da ga dižu u nebesa.

Iznenadio je Pablo Laso mnoge odlukom da podeli veliku kombinovanu minutažu Tristanu Vukčeviću (18 godina i mesec dana) i Usmanu Garubi (19 godina i mesec dana), a oni su na kraju postali najmlađi centarski tandem u istoriji najveće svetkovine španske košarke. Ali, dobro zna Realov alhemičar Laso zašto je to uradio, jer uvek igračima daje ono što zaslužuju. A Vukčević je svojim radom i zalaganjem tokom dosadašnjeg boravka u seniorskom pogonu i te kako zaslužio pažnju čoveka koji je zaslužan za karijeru jednog Luke Dončića... Tokom 21 minuta na parketu Vukćević je skupio 11 poena (3/5 za tri), po dva skoka u obe faze igre, jednu asistenciju, indeks 12 i +15 na “+/-“ skali – najviše u ekipi – što ga je dovelo do još jednog uspeha: postao je najmlađi igrač sa bar 11 poena u Klasiku čime je pretekao već pomenutog Luku Dončića i nekadašnjeg igrača Barselone Rođera Esteljera.

I sve to nije slučajno. Pablo Laso je Tristana Vukčevića postepeno uvodio u sistem i tempirao vreme njegove košarkaške eksplozije. Od debija za Real u septembru kada je Betisu tokom pripremnog meča ubacio osam poena, preko takmičarske premijere u četvrtom kolu na gostovanju Gran Kanariji kada je upisao po dva poena i skoka za nešto manje od četiri minuta, do ozbiljnije uloge na parketu protiv Betisa samo deset dana pošto je postao punoletan, Tristan Vukćević prošao je dril kod Pabla Lasa u kojem su testirani njegovi psihofizički limiti kako bi se utvrdilo da li je spreman za najveću scenu ili ne. Verovatno poslednjih sedam-osam meseci života momak rođen u Sijeni neće zaboraviti dok je živ, ali upravo bi taj period neprestanog dokazivanja, upijanja informacija i sazrevanja mogao da odredi njegov dalji put u karijeri.

Na Iberijskom poluostrvu se piše i priča o njegovoj maksimalnoj disciplini i profesionalnom pristupu obavezama na svakom treningu i utakmici, kao i to da ga nisu ponele spekulacije o njegovim konačnim dometima kao ni poređenja sa Lukom Dončićem ili Usmanom Garubom, koji bi već na leto mogao da krene put NBA lige iako je realnije u ovom trenutku da ostane Kraljević bar još godinu ili dve.

Pablo Laso je poznat kao trener koji voli da vidi mlade nade na delu i minute im ne poklanja široke ruke, već zato što su to prethodno zaslužili. Uostalom, ne bi kroz njegove ruke pored Dončića i Garube prošli igrači poput Danija Dijeza, Vilija Ernangomeza, Džonatana Bereira ili Borisa Tišme, dok se u mlađim kategorijama kale Eli Džon Ndiaje, Mateo Spanjolo i Huan Nunjez... Isto tako ni Vukčević nije tek tako vezao sedam uzastopnih utakmica gde mu je najveća minutaža bila upravo sinoć protiv Barselone. Zato i nije pogrešno reći da su ona dva minuta protiv San Pablo Burgosa pretposlednjeg dana februara zapravo bila uvod u ono što smo videli u nedelju uveče u Blaugrani.

“Vidim u Tristanu veliki napredak tokom ovih prethodnih nekoliko meseci“, izjavio je Laso posle utakmice protiv Betisa prošlog meseca, kada je za 14 minuta skupio 11 poena (2/3 za tri), četiri skoka i tri asistencije za indeks korisnosti 16. Laso je tada pohvalio Vukčevićevu sposobnost da učini ekipu boljom i razume zahteve koje mu servira.

Od deteta kome idu probni minuti u društvu najboljih, do jednog od najkorisnijih igrača Klasika, Tristan Vukčević je dobio najbolje priznanje da je na pravom razvojnom putu. S prosekom od 8,5 poena na 54 odsto za tri poena (7/13), 3,5 skokova i 1,5 asistencija uz sedamnaest i po minuta u proseku, sin nekadašnjeg reprezentativca Srbije i Crne Gore Dušana Vukčevića postao je ne samo budućnost madridskog Reala, već i njegova sadašnjost. A ispit zrelosti položio je u nedelju uveče.

“Nisam iznenađen onim što su Usman i Tristan napravili protiv Barselone, jer to je nešto što gledam svaki dan kod njih“, pohvalio je Laso mlade dugajlije koji su ukazanu šansu pretvorili u nešto vredno priče i dublje analize.

Tristan Vukčević sa svojih 18 godina, 208 centimetara visine i 100 kilograma težine predstavlja simbiozu modernog krilnog centra i svega što donosi igra na niskom postu. Meku ruku nasledio je od oca, koji je karijeru gradio od Crvene zvezde, preko Olimpijakosa i Real Madrida, do Montepaskija, milanske Olimpije, Virtusa iz Bolonje... Šuterski instikt, u kombinaciji sa košarkaškom inteligencijom i dobrom kontrolom lopte dali su Tristanu mogućnost da se “šeta“ između pozicija još od prvih koraka u Olimpijakosu, pa sve do danas kada u prvom timu Kraljevskog kluba gradi svoje ime. Uostalom, tako je i privukao pažnju Alberta Angula, glavnog lovca na talente u Realu koji je i inicirao Tristanov transfer 2018. godine. Mogao je isti da se dogodi i ranije, ali je Dušan smatrao da je prerano da njegov sin ode iz Atine.

Košarkaški stručnjaci veruju da Vukčević junior ima prostor da poraste još nekoliko centimetara i pritom zadrži raspon ruku koji je idealan za prirodu sporta kojim se bavi. To mu daje mogućnost da bude produktivijni u odbrani, zbog čega su svi u klubu posvetili veliku pažnju njegovom timskom i individualnom razvoju.

Tako je Pablo Laso posvetio Tristanove kvalitete učitelju u nastanku, legendarnom kapitenu Felipeu Rejesu. O Rejesovoj i Vukčevićevoj saradnji naveliko se pisalo u španskim medijima, a u danu kada je čuveni španski košarkaš napunio 41 godinu supertalentovani košarkaš mu se javno zahvalio na svesrdnoj pomoći, podršci i znanju koje je dobio...

“Felipe Rejes mi nije samo danas dao lekciju iz igre na niskom postu, već svakog dana tokom poslednjih sedam meseci radi sa mnom na terenu i van njega. Velika je čast raditi s tobom, srećan ti rođedan“, napisao je na društvenim mrežama momak koji je od svog mentora mlađi 23 godine, na šta je dobio odgovor:

“Zadovoljstvo je raditi s momkom koji želi da uči i koji radi svaki dan kako bi bio bolji. Tristane, ti si pravi primer momka koji daje sve od sebe da bi bio bolji. Ako nastaviš ovako da radiš i budeš skroman kao i dosad, ići ćeš daleko koliko ti to budeš želeo. Hvala ti na čestitkama“.

????????????️‍♂️ ¡Con la mente puesta en la @EuroLeague!

???? #RMCity#EuroLeague pic.twitter.com/qdJmb66NJX

U svemu tome krije se velika istina. Iako s majčine strane ima švedski pasoš, uz grčke papire i neskrivenu želju španske košarkaške federacije da ga učini novim reprezentativcem Crvene furije kao svojevremeno Nikolu Mirotića, Tristan Vukćević je izabrao da nastupa za Srbiju što je već nekoliko puta potvrđeno javno od strane njegovog oca Dušana. Orlovi bi od alhemičara Lasa i učitelja Rejesa mogli da dobiju još jedno ime za budućnost srpske reprezentativne košarke što ostavlja nadu da će i godine pred nama biti plodonosne, s žetvom medalja...

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.