Trijumf za kraj - Hamilton sezonu završio pobedom

Izvor: N1 televizija, 25.Nov.2018, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf za kraj - Hamilton sezonu završio pobedom

Petostruki šampion Formule 1 Luis Hamilton pobedom je okončao sezonu u najbržem cirkusu na svetu, pošto je trijumfovao i na trci za Veliku nagradu Abu Dabija na stazi "Jas Marina".

Iako je Luis Hamilton još pre skoro mesec dana u Meksiku obezbedio novu šampionsku krunu, to ga nije sprečilo da sezonu završi u velikom stilu. Posle trijumfa u Brazilu vozač Mercedesa je uspeo da slavi i u Abu Dabiju, te je tako došao do svoje ukupno 73. pobede u karijeri.

Drugo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << mesto na stazi "Jas Marina" pripalo je Hamiltonovom najvećem konkurentu ove sezone Sebastijanu Fetelu iz Ferarija, koji je do cilja došao 2.581 sekundi sporije. Na podijumu se našao i vozač ekipe Red Bul Maks Ferstapen, koji je od Britanca bio sporiji za 12.706 sekundi.

Četvrti je bio drugi vozač Red Bula Danijel Rikardo, dok su do plasmana u prvih deset došli još Valteri Botas (Mercedes), Karlos Sainc junior (Reno), Šarl Lekler (Zauber), Serhio Perez (Fors Indija), Roman Grožan i Kevin Magnusen iz tima Has.

U svojoj poslednjoj trci u Formuli 1 slavni Španac Fernando Alonso bio je 11. u bolidu Meklarena.

Sledili su Hartli, Vandorne, Sirotkin i Strol, dok trku nisu završili Gasli, Okon, Erikson, kao i vozač Ferarija Kimi Raikonen, koji je vozio svoju poslednju trku za italijansku ekipu. Finac je startovao kao četvrti, ali je u sedmom krugu njegov bolid otkazao, pa u poslednjoj trci za Ferari nije došao do bodova, ali će to moći da učini naredne sezone u redovima Zaubera.

Start trke obeležio je i veliki incident kada je sa staze izleteo Niko Hulkenberg u Renou, njegovo vozilo se posle kontakta sa Grožanom prevrnulo, zatim i zapalilo, ali na sreću nemački vozač je prošao bez povreda zahvaljujući oreolu, zaštitnom delu bolida.

A scary start to the final race of the season for @HulkHulkenberg

He walked away unscathed from his big collision with Romain Grosjean#AbuDhabiGP#F1pic.twitter.com/bAVm0LRgtQ

Prvi deo trke je bio veoma zanimljiv, Hamilton je startovao sa pol pozicije, ali je čelno mesto izgubio prvo u 12. krugu kada je vođstvo preuzeo Botas, a zatim i u 21. krugu kada je na vodeće mesto izbio Danijel Rikardo.

Viđeno je mnogo odlazaka u boks, počela je da pada i sve jača kiša, ali je na kraju profitirao Hamilton, koji je preuzeo prvo mesto i na kraju zasluženo slavio.

Luis Hamilton je sezonu završio sa 11 pobeda, rekordnih 408 bodova, drugi je Ferarijev Sebastijan Fetel sa 320 bodova, a treći Kimi Raikonen sa 251 bodom. Maks Ferstapen je četvrti u generalnom plasmanu sa 249 bodova, pošto je prestigao Valterija Botasa, koji je ostao na dva boda manje.

U generalnom plasmanu konstruktora Mercedes je došao do titule sa 655 bodova.

Naredna sezona u F1 počinje 17. marta trkom za Veliku nagradu Australije na "Albert parku" u Melburnu.

Wins #AbuDhabiGP ✅

Impromptu audition for Magic Mike 3 ✅#F1@LewisHamiltonpic.twitter.com/FF3WcnFRPB

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.