Trijumf u Rimu za četvrto mesto na svetu

Izvor: Politika, 21.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf u Rimu za četvrto mesto na svetu

Jelena Janković savladala u finalu Ruskinju Svetlanu Kuznjecovu sa 7:5, 6:1, a njena igra na turniru upečatljiva potvrda zašto je prva na godišnjoj rang-listi za teniserke

Jelena Janković je pobednik velikog turnira za teniserke u Rimu. U finalu je sa 7:5, 6:1 savladala Ruskinju Svetlanu Kuznjecovu. Za trijumf joj je pripalo 181.980 dolara, a sa 430 poena pomaći će se s petog mesta za jedno na svetskoj rang-listi, koja će da bude objavljena danas, i potisnuće Francuskinju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Ameli Morezmo, ne tako davno prvog ženskog reketa. Ispred Jankovićeve biće samo Kuznjecova, njena zemljakinja Marija Šarapova, koja zbog povrede ramena pauzira već dva i po meseca, i na čelu Begijanka Žistin Enan kojoj je naša teniserka poklanjala pobede, ali je tih nekoliko mečeva pokazalo da je potpuno ravnopravna s njom u igri.

Uskoro sledi "Rolan Garos" (27. maj – 10. jun), jedan od najuglednijih turnira na svetu, vrhunac sezone na šljaci na kojoj se Jankovićeva pod uticajem svog trenera koji je iz Španije već duže odlično snalazi.

Ako se uzme u obzir da je juče bila treća nedelja uzastopce kao poslednji takmičarski dan na teniskim turnirima a da naši osvajaju trofeje, onda turnir za "gren-slem" u Parizu ljubitelji "belog sporta" mogu željno da iščekuju s neskrivenim optimizmom, kudikamo većim nego uoči prvog od četiri najveća takmičenja u sezoni Međunarodnog prvenstva Australije.

Posdećamo da je Novak Đoković pre tri sedmice trijumfovao u Estorilu (Portugalija), a da je zatim Ana Ivanović bila najbolja u Berlinu, na prethodnom takmičenju iz prve kategorije Ženskog teniskog udruženja (VTA) u kojoj je i takmičenje u Rimu.

Ona je zbog povrede zadobijene u finalu, u kojem je takođe savladana Kuznjecova, odustala od nadmetanja u glavnom gradu Italije, ali je zato ima više vremena da se pripremi za "Rolan Garos".

Jankovićeva neće imati predah. Odlazi u Strazbur gde će da bude drugi nosilac na turniru koji je tek iz treće kategorije, s nagradnim fondom od samo 175.000 dolara (U Rimu 1.340.000).

Verovatno bi ga propustila da zbog pravila VTA praktično nije primorana da brani polufinale do kojeg je dogurala pra ešle godine (predala meč Čehinji Nikol Vajdisovoj).

Prvi nosilac je Morezmo, koja lane nije učestvovala, ali će takmičenje pred domaćom publikom dobro da joj dođe kao priprema za "Rolan Garos" pošto zbog povrede ni ona nije dugo igrala.

S obzirom na to da ju je duži predah izbacio iz dobre forme i na nevolje koje s povredom ima Šarapova, šanse Jankovićeve, koja je u sjajnoj formi, rastu u Parizu kao nikada do sada.

Doduše, u Strazburu može da osvoji još bodova za listu, ali i za godišnji poredak u kojem će posle Rima kao prvoplasirana da uveća prednost nad najbližim pratiocima.

Ovo joj je treći trijumf ove sezone, posle Oklenda (Novi Zeland) i Čarlstona (SAD). Do ove godine imala je nekoliko finala i samo jednu titulu VTA i to na turniru pete kategorije, u Budimpešti 2004.

Sve to govori da je Jankovićeva preporodila posle velike krize i serije od deset poraza početkom prošle godine koja je prkinuta baš u Rimu (lane u četvrtfinalu izgubila od Amerikanke Venus Vilijams) i da joj je trenutno kost u grlu samo Enanova.

Kuznjecova je, eto, trećeplasirana, a u finalu se protiv naše teniserke provela u drugom setu kao bosa po trnju. Jankovićeva je i protiv nje bila za koplje bolja.

G. A.

--------------------------------------------------------------------------

Tipsareviću trofej u Zagrebu

Tenis – Srpski teniser Janko Tipsarević trijumfovao je na čelendž turniru koji je u Zagrebu igran za nagradni fond od 42.500 evra, pošto je u finalu savladao Brazilca Žulija Silvu rezultatom 3:6, 6:3, 6:3.

Meč protiv 205. tenisera sveta reprezentativac Srbije počeo je loše i lako je izgubio prvi set.

I drugi je počeo slabo, pošto je Brazilac napravio brejk u trećem gemu i poveo sa 2:1.

Tek tada je Tipsarević počeo dao da igra kako se od njega očekivalo i u nastavku meča bez većih problema ipak je opravdao ulogu favorita.

Pobedom na ovom turniru Tipsarević je zaradio 7.200 evra, a što je još važnije osvojio je nove bodove koji će mu omogućiti da napreduje na ATP listi i od danas bi trebalo da bude 82. igrač sveta.

(Tanjug)

--------------------------------------------------------------------------

Federer deklasirao Nadala

Tenis – Najbolji teniser sveta Švajcarac Rodžer Federer trijumfovao je na turniru masters serije koji je igran u Hamburgu za nagradni fond od 2.82.500 evra, pošto je u finalu savladao Španca Rafaela Nadala 2:6, 6:2. 6:0.

Posle serije poraza na šljaci od svog najvećeg konkurenta, Federer je konačno uspeo da pronađe recept za igru protiv Nadala na sporim terenima.

Španac je, doduše, u prvom setu, koji je lako dobio, nagovestio da će biti nastavljan njegov niz od 81. uzastopne pobede na šljaci, ali je potom uspedio veliki preokret.

Federer je prestao na pravi neiznuđene greške, zaigrao je neuporedivo agresivnije i Nadal je bio potpuno nemoćan. U drugom i trećem setu praktično nije uspeo da pruži ni ozbiljni otpor prvom reketu sveta, pri čemu je u trećem praktično bio deklasiran.

Nadal u međusobnim susretima protiv Federara i dalje vodi rezultatom 7:4, ali je Švajcarac uspeo da dokaže da može da ga pobedi i na zemljanim terenima.

Federeru je ovo bila četvrta pobeda na mastersu u Hamburgu, dok je Nadal pretrpeo prvi poraz na šljaci posle 81. uzastopne pobede. Poslednji put je na ovoj podlozi izgubio od Rusa Igora Andrejeva 8. aprila 2005. godine.

(Tanjug)

[objavljeno: 21.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.