Trijumf timskog rada

Izvor: Politika, 25.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf timskog rada

Prošle godine posle trke Formule 1 za "Veliku nagradu Italije", tim "Meklarena" je saopštio da je njegov vozač Kimi Raikonen potpisao ugovor sa "Ferarijem" na period od 2007. do 2009. Ovaj finski automobilski as u Brazilu je ostavio bez titule rivale iz svoje bivše ekipe, Luisa Hamiltona i Fernanda Alonsa, potukavši ih u ukupnom poretku za jedan jedini bod. U poslednju trku sezone sada već novi prvak ušao je sa sedam bodova manje od vodećeg Hamiltona, a "minus tri" u odnosu na do minulog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vikenda važećeg šampiona Alonsa. Posle 71 kruga na stazi "Interlagos" Raikonen je kroz cilj prošao prvi, Alonso treći, Hamilton sedmi. To je dalo sledeći poredak u generalnom plasmanu: Finac 110, tandem brutanskog tima po 109 poena.

Čitav minut po prolasku kroz cilj 28 – godišnjak po nadimku "Ledeni" nije počinjao sa slavljem:

"Nisam bio sto odsto siguran dok se preko timskog radija nije začulo da je titula moja. Sada sam veoma srećan, rekao je na pres-konferenciji posle trke.

Velike zasluge za prvu Raikonenovu titulu u karijeri, posle dva vicešampionska zvanja iz dana u "Meklarenu" 2003. i 2005. godine, ima njegov klupski drug Felipe Masa. Brazilski pilot koji je startovao sa prve pozicije prepustio mu je lidersku poziciju u početku, a zatim i osvojio drugo mesto, koje bi za Alonsa značilo treću uzastopnu titulu.

"Bio je to sjajni timski rad. Nismo želeli međusobno da se trkamo", bio je komentar Kimija Raikonena.

Nekoliko sati posle trke trajala je nedoumica po pitanju šampiona, budući da je Svetska automobilska asocijacija FIA razmatrala moguće neregularnosti prilikom dosipanja goriva, koje su za posledicu mogle da imaju diskvalifikaciju više vozača i titulu u vlasništvu Hamiltona. Pritužbe su odbačene, ali najavljuje se da će "Meklaren" uložiti žalbu, pa tako jedna od najneizvesnijih borbi 57 – godišnje istorije Formule 1 možda još nije završena.

"Ako Hamiltonu dodele titulu posle svega, bilo bi to nezasluženo. Mene bi bila sramota. Raikonen je ove sezone pobedio na šest trka, Hamilton i ja na četiri", izjavio je Fernando Alonso.

Luis Hamilton (22 godine) posle izletanja sa staze u prvom krugu pao je na šestu poziciju, a u devetom zbog problema sa bolidom na 18. mesto. posle trke je dao sledeću izjavu:

"Očigledno je da sam veoma razočaran. Ali, ovo je tek moja prva sezona, koja je generalno bila fenomenalna".

"Ferarijeva" 15. titula u konkurenciji konstruktora sigurna je još od špijunskog skandala zbog kojeg su "Meklarenu" oduzeti svi bodovi – u posedu britanskog tima pronađena je tehnička dokumentacija italijanske ekipe.

Kimi Raikonen u karijeri ima 122 trke, 48 plasmana na pobedničko postolje, 15 pobeda... Dolaskom u "Ferari" postao je najplaćeniji vozač Formule 1 sa godišnjom zaradom od, kako se tvrdi, 51 miliona dolara... Od pre tri godine je u braku sa Dženi Dahlman, finskim fotomodelom, bivšom mis Skandinavije...

--------------------------------------------------------------------------

Odluka o žalbi Meklarena 10. novembra

Apelacioni sud Međunarodne automobilske federacije (FIA) odlučiće 10. novembra o žalbi Meklarena, koji zbog nepoštovanja propisa FIA traži diskvalifikaciju vozača BMV Zaubera i Vilijamsa na poslednjoj trci za "Veliku nagradu Brazila". Ukoliko žalba Meklarena bude usvojena, titula prvaka sveta bila bi oduzeta Kimiju Raikonenu i dodeljena Luisu Hamiltonu, koji bi u tom slučaju "skočio" sa sedmog mesta za najmanje dve pozicije i na taj način u generalnom plasmanu osvojio više bodova od Raikonena. Vozači Vilijamsa i BMV Zaubera Niko Rozberg, Robert Kubica i Nik Hajdfeld , koji su na "VN Brazila" zauzeli četvrto, peto i šesto mesto, vozili su bolide sa gorivom čija temperatura nije u skladu sa propisima FIA.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.