Izvor: RTS, 28.Okt.2021, 17:29

Tri decenije Krosa RTS-a

Povodom tri decenije održavanja Krosa RTS-a u RTS Klubu sumirani su utisci o manifestaciji koja traje trideset godina i koja je posebno doprinela afirmaciji atletskog sporta, posebno trčanja u Srbiji.
Od 20. aprila 1991. kada je sve počelo takmičenjem u Sremskoj Mitrovici, do ovog oktobra kroz cilj je prošlo više od sedam i po miliona ateletičara i rekreativaca.

Idejni tvorac i osnivač krosa Stevan Kovačević, istakao je da za kratko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vreme Kros postao najmasovniji u Srbiji, nadmašivši do tada dobro poznate kroseve "Borbe" i "Politike". 
"Prvih šest godina bilo je to jednodnevno takmičenje i zvao se Kros Radio Beograda, da bi kasnije doživeo transformaciju. Uvedna su masovna takmičenja Neka trči Srbija, uvedena je i Kros serija, kao i edukativne radionice, programi za školsku populaciju, kros u dijaspori, kampovi. Kros je iznedrio i brojne atletske klubove, brojni trkači afirmisali su se na krosu RTS", istakao je Stevan Kovačević i podsetio na početke, na prvi radio prenos događaja koji je trajao četiri sata i 45 minuta na prvom programu Radio Beograda.
Kasnije su takođe prenošena takmičenja i emitovane reportaže na programima televizije.

Kros RTS-a je ušao i u kalendar Evropske atletske federacije, a poseban kuriozitet je da je ovo takmičenje pravi rasadnik talenata. Uz kros ove godine je održan i šampionat Srbije.
Posebnu zahvalnost organizatori krosa uputili su matičnoj kući Televiziji i Radio Beogradu, koju su uvek čvrsto podržavali kros. Takođe, podrška je stigla i od četiri ministarstva: za omladinu i sport, prosvetu, kulturu i od ministarstva spoljnih poslova. Lokalne samopuprave Rekovca, Zaječara i Somobra ove godine stale su uz Kros Rts.
Rekord krosa po broju takmičara ostvaren je na osmom krosu, kada je kroz cilj prošlo 7.386 učesnika.
Ovom prilikom je promovisana i nova knjiga osnivača krosa Stevana Kovačevića "Trčim i pišem plus dva" koja govori o trećoj deceniji krosa rts-a. Sa mnogo fotografija knjiga je svojevrsna istorija dosadašnjih takmičenja.
Svesni značaja Kros-a Rts-a ogranizatori obećavaju dugo trajanje manifestacije koja je sinonim za trčanje i zdrav život.
Pandemija virusa ove godine smanjila je obim nadmetanja, ali čim uslovi dozvole, vraća se stari provereni sistem nadmetanja, kros koji živi cele godine i privlači sve veći broj zaljubljenika u atletski sport.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.