Tri bitke za polufinale

Izvor: Politika, 11.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri bitke za polufinale

Danas u Rimu Đoković – Nadal (Španija), a u Berlinu Ivanović – Šnider (Švajcarska) i Janković – Enan (Belgija)/Kamerin (Italija)

Naše teniske uzdanice danas biju bitke za polufinale na velikim međunarodnim turnirima. Novak Đoković izlazi na megdan drugom "reketu" sveta Špancu Rafaelu Nadalu na takmičenju iz masters serije u Rimu (šljaka, fond za nagrade 2.082.500 evra). U Berlinu (šljaka, 1.340.000 dolara) Ana Ivanović igra protiv Švajcarkinje Pati Šnider, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a Jelena Janković s uspešnijom iz meča između prvoplasirane na svetskoj rang-listi Belgijanke Žistin Enan i Italijanke Marije Elene Kamerin, pomerenog zbog kiše koja se urotila protiv organizatora i igračica.

Đokovićev meč je treći po rasporedu, a prvi počinje u 13 časova. Ivanovićeva izlazi na teren "Štefi Graf" takođe u trećoj utakmici, ali program počinje u 10 časova. Po završetku tog duela na igralište će Jankovićeva.

Naš najbolji teniser, petoplasirani na rang-listi i peti nosilac u Rimu, savladao je u trećem kolu Kipranina Markosa Bagdatisa (18. mesto) sa 6:2, 7:5. Njegov suparnik je vodio u drugom setu s 5:1.

Protivnice naših su predale mečeve zbog povreda skočnog zgloba. Ivanovićevoj, 16. na listi, a 12. nosiocu, pripao je prvi set protiv najbolje ukrajinske teniserke Aljone Bondarenko (29) sa 6:3. U drugom je povela sa 5:0 i taman kada je trebalo da servira za pobedu kiša je prekinula meč. Po povratku na teren Ukrajinka je izdržala samo poen.

Jankovićeva, peti "reket" sveta i peti nosilac, pobedila je Kineskinju Šuaj Peng (33) u prvom setu sa 6:1, a onda je počela da se kocka. Njena suparnica je izjednačila pošto se bolje snašla u taj-breku – 7:6 (7:3), a teško je morala da se pomiri sa sudbinom budući da ju je peh zadesio pri vođstvu s 3:2.

Đoković je nedavno u četvrtfinalu u Majamiju, na tvrdoj podlozi, srušio Nadala, u njihovom trećem međusobnom duelu (6:3, 6:4). Iako i danas jaše na talasu te pobede, onomad je izjavio da je Španac na šljaci još uvek nedodirljiv ma ko da mu je s druge strane mreže. Nadal, koji se u Rimu bori za treći uzastopni trijumf, potvrdio je neprikosnovenost na zemljanom terenu i u trećem kolu. Sigurna pobeda nad Rusom Mihailom Južnim (16) sa 6:2, 6:2 74. mu je na toj podlozi uzastopce. Rekord legendarnog Argentinca Giljerma Vilasa od 53 meča bez poraza izjednačio je prošle godine baš uspehom u finalu u Rimu. Njegov okršaj s najboljim igračem današnjice Švajcarcem Rožeom Federerom jedan je od najdramatičnijih u novijoj istoriji tenisa. Bilo je 6:7 (0:7), 7:6 (7:5), 6:4, 2:6, 7:6 (7:5). Meč je trajao pet časova i pet minuta, a Nadal je spasio dve meč-lopte.

Đoković je drugi put u ataru "kralja šljake". Prošle godine je izgubio sa 6:4, 6:4 u četvrtfinalu "Rolan Garosa", a Španac je bio uspešniji i u finalu u Indijen Velsu (tvrda podloga) sa 6:2, 7:5. Mada sve više sazrevaju prilike da se naš teniser na rang-listi nađe iza Nadalovih leđa, današnji meč je još uvek onaj u kojem, kako Đoković ocenjuje, nema šta da izgubi, ali će vrebati svaku šansu da kralju zaljulja krunu. Pobednik se u polufinalu sastaje s uspešnijim iz meča između Španca Tomija Robreda (7) i Rusa Nikolaja Davidenka (4).

U drugom delu skeletona četvrtfinalni parovi su Huan Ignasio Čela (23, Argentina) – Fernando Gonzalez (6) i Tomaš Berdih (12, Češka) – Filipo Volandri (53, Italija). Dvadesetpetogodišnji Italijan je junak dana pošto je u trećem kolu pobedio vršnjaka Federera sa 6:2, 6:4. Najboljeg tenisera današnjice ovakva kriza nije zadesila od kako je 2. februara 2004. zaseo na tron. Poslednji put je trijumfovao još početkom marta, u Dubaiju, što je za njega nezamapćeni post. I sam ne krije da mu šljaka ne leži priznajući da je tu vladar Nadal, ali "legendu" o njemu Argentinac Giljermo Kanjas je okrnjio na tvrdoj podlozi, rastavivši ga od trona i u Indijen Velsu i u Majamiju. Volandri je samo potkrepio ono što se videlo golim okom. Sada, kad Đoković grabi da stane tik iza vodećeg dvojca, svaki Federerov neuspeh ohrabruje našu sportsku javnost.

– Igrao sam katastrofalno. Servirao sam užasno, a i na sporoj podlozi ne mogu da se očekuju laki poeni ako servis nije dobar. Veoma sam razočaran što sam eliminisan, ali – to je tenis. Volandri je igrao fantastično. Baš u Rimu sam ga savladao u četvrtfinalu 2003. Sretali smo se i kao juniori, ali sam predosećao da će ovog puta biti znatno tvrđi orah, još pred svojom publikom. Poraz mi daje više vremena da se pripremam za "Rolan Garos" – rekao je Švajcarac.

Ivanovićeva će u slučaju pobede igrati s Ruskinjom Dinarom Safinom (10) ili, po svemu sudeći, Francuskinjom Ameli Morezmo (3) koja danas prvo treba da privede kraju meč protiv Ukrajinke Julije Vakulenko (53). Stanje je 6:2, 1:1.

Jankovićeva, koja uprkos boljem plasmanu ima nepovoljniji žreb od Ivanovićeve, očekuje da joj protivnica bude Enanova. Bio bi to peti pokušaj naše teniserke da je konačno savlada, a blizu pobede je bila i pre nekoliko dana u polufinalu u Varšavi. Četvrtfinalni par u tom delu žreba jesu i Ruskinje Svetlana Kuznjecova (4) i Nađa Petrova (9) koja je lane u finalu savladala Enanovu.

Prvu prepreku u Rimu preskočili su Nenad Zimonjić i Francuz Fabris Santoro što ih je uvelo u četvrtfinale. Kao šesti nosioci slobodni na početku, u drugom kolu su pobedili Šveđanina Simona Aspelina i Australijanca Ešlija Fišera sa 4:6, 6:2, 10:7.

G. A.

[objavljeno: 11.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.